Právě čtete

Osm tipů na zábavu s modelínou, při které se děti i něco nového naučí

8775  
Sdílet: 

Osm tipů na zábavu s modelínou, při které se děti i něco nového naučí

Tvoření z modelíny je hlavně zábava a využíváme při něm vlastní fantazii. Někdy se ale hodí mít v kapse pár tipů, které přinesou ještě větší zábavu nebo nám zábavu přemění v učení hrou.

14. 11. 2020 4 min. čtení Lucie Zimová
Osm tipů na zábavu s modelínou, při které se děti i něco nového naučí

Úplně si vybavuji modelovací hmotu, kterou jsme měli doma, když jsem byla malá. Byla tak tvrdá, že jsem ji musela hníst alespoň deset minut, aby byla vůbec tvárná, a ani tak to nebylo úplně ono. Také si na to vzpomínáte? :-) Dnes na trhu seženeme různé druhy modelíny, které jsou krásně měkoučké, a dají se koupit i hotové sety s příslušenstvím. Podle mých zkušeností z nich však většinou nevyužijete všechno, a přitom doma máte určitě spoustu věcí, se kterými bude hra s modelínou zábavnější.

Modelování zabaví, ale dokáže i rozvíjet

Hnětení hmoty je velmi uvolňující a pomůže dětem zbavit se svalového napětí, což může mít později vliv i na psaní. Navíc si při hnětení procvičí jemnou motoriku (tvarování, vytlačování, pinzetový úchop) a popustí uzdu své fantazii.

Co se věku týče, první seznámení s modelínou může proběhnout již kolem 18. měsíce, ale je to samozřejmě velmi individuální. Samotné tvoření vyžaduje soustředěnost a představivost, proto je vhodné, aby děti měly na hraní s modelínou prostor a klid. Já vždy dětem připravím materiál a pomůcky a dám jim volnost v tvoření.

Modelovat bez modelíny? Umíme!

Když se chcete pustit do tvoření, ale třeba zrovna modelínu nemáte po ruce, můžete sebe i děti zabavit pomocí jiných druhů hmoty.

Použít můžete slané těsto, to si doma vytvoříte raz dva skoro vždy. Starší děti většinou hodně baví keramická hlína. U nás se osvědčila ta samotvrdnoucí, která se po čase promění třeba v malou sošku. Děti z ní rády vyrábějí i dárky pro kamarády nebo členy rodiny. Modelínu si dokonce můžete vyrobit i doma – potřebujete k tomu jen pár základních surovin, které určitě najdete i ve své kuchyni.

Vyrobte si modelínu

Přečtěte si návod na to, jak doma vyrobit modelínu během několika minut.

Osm tipů na zábavu s modelínou

Na hraní si s modelínou většinou nejsou potřeba žádné návody a stačí nechat pracovat fantazii. Někdy se ale hodí mít v rukávu pár tipů pro případ, že nápady dojdou. Tyto jsou mé nejoblíbenější:

1. Sušenky a muffiny z modelíny

Nejčastěji vykrajujeme různé tvary, které dětem připomínají pečení perníčků. Využíváme vykrajovátka z kuchyně, ideálně plastová, která oproti kovovým nejsou tak ostrá. Vykrojený tvar nebo muffinek si vždy ozdobíme. Ke zdobení využíváme většinou věci „co dům dal“. Barevné kamínky, plastové oči, knoflíky, chlupaté drátky, nastříhané brčko, korálky, přírodní dekorace ulovené na procházkách (klacíky, kamínky), flitry, těstoviny (neuvařené) apod.

2. Trénink motoriky při navlékání

jak na modelínu

Když už jsem mluvila o těstovinách – špagety využívám i pro trénink jemné motoriky. Jednu (neuvařenou) špagetu zapíchnu do podstavce z modelíny a nechám děti, aby na ni navlékaly například cereálie.

3. Placaté obtisky a modelínové malování

Další oblíbenou činností s modelínou je u nás obtiskování různých věcí do modelíny. Tu si nejprve válečkem rozválíme na placku a poté může začít zábava. Využíváme i váleček na sušenky, u kterého se dají vyměňovat nástavce, a tak získáme pokaždé jiný vzor. Dále pak do modelíny tiskneme stopy zvířátek (můžete využít třeba figurky dinosaurů), tvarů/čísel/písmen z vkládaček, magnetky nebo razítka. Do modelíny můžete také kreslit – pomocí párátka nebo vidličky.

4. Modelínové „špagetky“

Náš Samík naprosto zbožňuje výrobu „špagetek“, jak on říká. K jejich výrobě potřebujete jen lis na česnek a šikovné ručičky. Nenaplňujte lis modelínou úplně celý a před každou další várkou z něj vždy vyndejte zbytky modelíny, jinak vám to půjde obtížně. Když chcete výtvory dál využít, můžete z nich dělat vlasy panáčkům nebo třeba bodlinky pro ježečky.

5. Procvičování krájení a stříhání

Na modelíně si mohou děti skvěle procvičit krájení a stříhání – stačí udělat z modelíny „hada“ a můžete začít. Tato aktivita se dá spojit také s učením počtů. Děti si mohou vymodelovat čísla a k nim pak přiřazovat příslušný počet nakrájených kousků. Modelína se stříhá velice snadno, takže to půjde i těm úplně nejmenším a postačí jim dětské plastové nůžky.

6. Výuka barev, písmen a tvarů

jak na modelínu

Plastelína se dá využít také k výuce barev, písmen, čísel nebo tvarů. K učení barev stačí použít samotné krabičky od modelíny, které mají většinou barevné víčko. Tvary mohou děti vykrajovat a pokládat je na učicí podložky (viz níže) nebo je samy tvořit.

My doma máme magnetky ve tvaru písmen (použít můžete i písmena z vkládačky), které obtiskujeme do modelíny a tvoříme různá slova. Písmena mohou děti z modelíny tvořit ale i podobně jako čísla. K těmto účelům najdete mnoho předloh i na Pinterestu – ty si můžete zalaminovat nebo vložit do průhledné fólie a poslouží vám opakovaně jako skvělá pomůcka. Případně můžete, jako já, využít stránku z pracovního sešitu pro děti.

7. Rozpoznávání emocí

jak na modelínu

A jak se dají pomocí modelíny učit emoce? Jednoduše vytvářejte z modelíny různé obličeje: veselé, naštvané i smutné a povídejte si s dětmi, co je dokáže rozveselit nebo naštvat a jak se přitom tváří.

8. Modelínová výzva

jak na modelínu

Pokud chcete namotivovat ke hře s modelínou i starší děti, pak se pusťte do nějaké výzvy. My jsme se Samíkem zkoušeli postavit co nejvyšší hradbu z modelíny a skleněných kuliček, moc nás to bavilo a navíc je hotový výtvor krásná dekorace. Viděla jsem i věž postavenou z modelíny a knoflíků, do té se určitě pustíme příště.

Jak si poradit s modelínou, která zatvrdla?

Některé druhy modelíny na vzduchu tvrdnou. Pokud takovou také máte doma, určitě se vám to, stejně jako našim dětem, někdy také stalo. Stačí, když krabička zůstane špatně zavřená, a je „vymalováno“.

Zatvrdlou modelínu nemusíte hned vyhazovat. Mám pro vás jednoduchý trik, jak ji znovu vrátit do hry. Udělejte z modelíny placku a tu vložte mezi navlhčené (vymačkejte z nich přebytečnou vodu) papírové utěrky (můžete použít i kapesník, ale ten má tendenci se na modelínu přilepit). Takto zabalenou modelínu pak vložte do uzavíratelného sáčku.

Během následujících 2–3 hodin absorbuje modelína vodu a bude znovu měkká a tvárná. Po vyndání se vám modelína možná bude zdát trošku „oslizlá“, ale stačí ji chvilku hníst a bude zase jako nová.

Doufám, že jsme vás navnadili k hezkému odpoledni strávenému s modelínou, a přejeme vám příjemnou zábavu. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články