Právě čtete

London Fog: černý čaj zahalený v mléčné mlze

673  
Sdílet: 

London Fog: černý čaj zahalený v mléčné mlze

Pamatujete si na pohádku, kde vodník Kebule vařil mlhu? Možná tím inspiroval jistou Kanaďanku Mary, která vymyslela recept na dnes již ikonický čaj London Fog. Hlavní roli při tvorbě tohoto nápoje však zcela jistě hrály mlžné uličky Londýna a britská tradice popíjení černého čaje. Výsledkem je lahodné spojení čaje Earl Grey, medu, sametově našlehaného mléka a špetky vanilky. 

10. 11. 2024 4 min. čtení Veronika Bednářová
London Fog: černý čaj zahalený v mléčné mlze

Jak vznikl London Fog

Jak už jsem naznačila – přestože by jeden řekl, že recept na London Fog má britské kořeny, ve skutečnosti vznikl v Kanadě. V 90. letech ho objevila Mary Loria, toho času v očekávání potomka. Měla velikou chuť na Caffè latte, ale chtěla se vyhnout kofeinu. A tak si v kavárně objednala takzvané Tea latte. A protože to byla nečekaně lahodná kombinace, přidalo se pár dalších ingrediencí a ustálil se název London Fog.

Z jakých ingrediencí se London Fog skládá

  • Earl Grey: Jeho charakteristická bergamotová vůně dodává nápoji svěží a citrusový tón, který skvěle kontrastuje s mlékem.
  • Našlehané mléko: Dodává nápoji krémovou texturu a jemnost. Nejlepší je použít plnotučné, které při našlehání vytvoří bohatou pěnu.
  • Med: Nejenže osladí nápoj, ale také dodá jeho chuti hloubku a komplexnost.
  • Vanilka: Špetka vanilky podtrhne sladkou chuť medu a vytvoří harmonickou chuťovou kompozici.

Udělejte si čajové latte po svém

  • Místo vanilky doporučuji vyzkoušet i levanduli – recept na levandulový sirup najdete tady.
  • Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat špetku kardamomu nebo muškátového oříšku.
  • London Fog skvěle chutná i jako ledový nápoj. Stačí ho připravit klasickým způsobem, nechat vychladnout a přidat led. Mléko se dá pomocí french pressu vyšlehat i za studena, jen musí být opravdu dobře vychlazené.

Recept na London Fog

Budete potřebovat:

  • čaj Earl Grey (sáček nebo sypaný)
  • 250 ml vody
  • 120 ml mléka
  • 1 lžičku medu
  • vanilkový extrakt nebo sirup podle chuti

Postup:

  1. Zalijte čaj horkou vodou a nechte ho louhovat 3–5 minut.
  2. Našlehejte mléko do bohaté pěny.
  3. Vyndejte sáček nebo sítko s čajem, přidejte med a vanilkový extrakt a poté důkladně promíchejte.
  4. Přilijte našlehané mléko a můžete podávat.

Jak doma našlehat mléko jako profesionál

Jemně našlehané mléko je klíčové pro dokonalou texturu nápoje London Fog. Pokud doma nemáte kávovar s tryskou, můžete použít ruční šlehač, elektrický napěňovač nebo french press. Přesný postup najdete tady. 

Tak a já mám tímto vyřešený nápoj pro chladné dny… Když tedy naplním svůj denní kávový limit (nebojte, kávě zůstanu navždy věrná). London Fog vyloženě láká k pohodlnému usazení do křesla a otevření knihy – ideálně nějaké detektivky.

Lahodná vůně Vánoc

Lahodná vůně Vánoc

Vše pro pečení vánočního cukroví

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články