Právě čtete

Krásné nohy dokonce i v žabkách

7616  
Sdílet: 

Krásné nohy dokonce i v žabkách

Možná jste nad tím nikdy nepřemýšleli, ale i nohy potřebují trochu jinou péči v létě než v zimě. Podobně jako je to se sezónním oblékáním. Neudržované nohy nedbale vsunuté do letních sandálů neudělají natolik příjemný vizuální vjem, jakého byste nejspíš rády docílily.

14. 8. 2017 4 min. čtení Redakce
Krásné nohy dokonce i v žabkách

Udržování nohou jako takových je docela komplexním procesem počínajícím pravidelným zastřiháváním nehtů přes jejich leštění, zbavování se zrohovatělé kůže nohou, dalšího přidaného hýčkání, ale třeba i vnitřní péče o tělo a doplňování vitamínů. Pro krásné nohy a nehty se doporučuje doplňovat multivitaminy s obsahem železa, ale tím výčet určitě nekončí.

Základem je správná obuv

Na prvním místě je dle České podologické společnosti hledisko zdravotní, za kterým stojí správná volba obuvi. Nikdy není na škodu připomenout, že zimní a letní obuv se odlišuje z praktického důvodu, a tím je například prodyšnost nebo naopak míra izolace vhodná pro dané roční období. Záleží samozřejmě i na příležitosti, ke které boty obouváte. Pokud nohy dostatečně větráte, vyhýbáte se nebezpečí zapaření a následnému chycení plísně, které je ohrožující pro vaše nohy z dlouhodobého hlediska.

Domácí pedikúra

Na profesionální pedikúru by se mělo docházet zhruba jednou za pět týdnů, než stihnou nehty příliš přerůst a kůže ztvrdnout, ale zároveň byste měli základní péči provádět i v prostředí domova. Před a během provádění pedikúry nohy namáčejte ve vlažné vodě s mýdlem a pečujícími vonnými oleji, aby nehty změkly a snáze se tvarovaly. To samé platí pro kůži. Přebytečnou a příliš tvrdou kůži odstraňte z namočených chodidel pemzou. Vyhněte se raději ostrým nástrojům, jako jsou kovové škrabky, které vám můžou neplánovaně zasáhnout hlouběji a chodidlo poškodit. Pomoci vám naopak může změkčovací roztok.

Nehty upravte dohladka pilníkem, budou bez lámání a štěpení držet déle tvar. Kůžičku okolo se však nedoporučuje příliš upravovat doma. Při nezkušeném zákroku můžete vytvořit body pro snadný vstup infekce. Pokud vaše noha vykazuje určité znaky deformace, jako je třeba zarůstání nehtů nebo přílišné tvrdnutí nebo praskání kůže na patách, svěřte se raději do péče kosmetického salónu.

A0016342

Přírodní přístup

Pokud možno, vybírejte vždy pomůcky a kosmetiku s přírodním základem, ať už se to týká pemzy nebo odlakovače. Oblíbenou vyloženě přírodní babskou radou pro zkrášlení nehtů a jejich okolí je citrón a olivový olej. Pro své obecně známé schopnosti vyčistit a regenerovat se dají používat pravidelně, a to s minimálními vedlejšími účinky (pokud ovšem nemáte alergii). Populární péčí současnosti se stala japonská metoda P-shine využívající pastu z včelího vosku, mateří kašičky, křemičité hlinky z japonského moře, glycerin a vitaminy. Do nehtového lůžka se zalešťuje jednou za čtrnáct dní a výsledkem mají být hladké a lesklé nehty.

Dejte pozor na sluníčko

Mnozí zapomínají, že i nohy jsou potenciálním místem ke spálení od sluníčka. Bolestivé opálení na místech, která se pak dřou o botu a přináší chvilky znemožňující naplno si užít letní výlety a další činnosti vyžadující pohyb. Mít vypálené žabky asi nebude hitem ani letošního léta.

O poškozené nehty na nohou se pak dá zvenčí nejrychleji pečovat nejrůznějšími kapslemi s obsahem vápníku a proteinů či vitamínovými olejíčky. Aplikují se nejen přímo na nehty, ale často i na kůžičku okolo, proto není na škodu pořídit je rovnou podle toho, aby skutečně splnily svůj účel.

A0016503_

Hygiena

Léto je čas osvěžujících antiperspirantů a gelů na chodidla, bylinných pudrů, chladících vložek do bot a celkově produktů navozujících pocit ochlazení a svěžesti. Pokud nezapomínáte na důkladné mytí noh včetně jejich chodidel vodou s mýdlem, sprchovým gelem nebo olejem, necháváte je doschnout a dostatečně větráte podle předchozího odstavce, neměly by být další přípravky ani potřeba. Nohy nemají šanci se tolik zapařovat.

Zdobení

Pokud odstraňujete starý lak, nejlepší je použít odlakovač bez vysušujícího formaldehydu, ale s vitamínem E, který nehty zároveň posilní. Před nanášením nové vrstvy nehty odmastěte od krémů a olejů nejlépe právě odlakovačem, lak bude lépe držet. Nepodceňujte ani doplňkové přípravky jako zpevňovač nehtů sloužící nejen pro zpevnění, ale také jako ochrana před žloutnutím a pigmentem ze svrchního barevného laku. Stejně tak se vyplatí investovat do průhledného vyživujícího podkladového laku zvaného base coat, protože se ve výsledku jediný dotýká vašich nehtů.

A pak hurá k moři, na koupaliště, do parku, na procházku… prostě kamkoliv!

A0016642_

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články