Právě čtete

Nejlepší tipy, co zabírá „na zoubky“

17982  
Sdílet: 

Nejlepší tipy, co zabírá „na zoubky“

Ještě než synovi vůbec začaly růst zuby, už jsem slýchávala skoro bájné historky o tom, jak strašlivé období mě čeká, že se znovu nevyspím a moje dítě se změní v malé monstrum. Říkala jsem si, že ve srovnání s šestinedělím to určitě nebude tak horké, a rozhodla jsem se k tomu přistoupit s nadhledem a teorií, že když se budu tvářit, že se nic hrozného neděje, uvěří tomu i dítě a o klubajících se zoubcích nebude ani vědět.

10. 8. 2019 6 min. čtení Andrea Krenková
Nejlepší tipy, co zabírá „na zoubky“

Asi je vám jasné, že takhle jednoduše to bohužel nefunguje. Vlastně už od nějakého čtvrtého měsíce jsem začala všechny nevysvětlitelné divnonálady svého syna připisovat právě zubům. A postupně se na ně začalo svádět tak nějak všechno: „Je protivnej, asi mu rostou zuby,“ „Nechce jíst, asi mu rostou zuby,“ „Začal se vztekat, asi mu rostou zuby.“

Když mu v devátém měsíci konečně vylezl první zub, tak o tom kromě nás, rodičů, věděl i celý hotel, protože jsme zrovna byli na dovolené. Byly to tři dny plné pláče, neskutečných scén, dlouhého chování a zoufalství z nemožnosti jakkoli ho uspat. Teď má zubů osm a jejich růst už naštěstí prožívá o něco méně dramaticky, ale i tak vždy s jistotou poznám, že je další na cestě. Průběžně tedy pátrám po tom, jak nepříjemné pocity při prořezávání zmírnit.

„Pro mě je zázrak olej na zoubky Jakoubek, ani nevím, kdy a jak vyrostly stoličky.“

Zdroj: Facebook Tchibo Česká republika

Jak můžete dítěti ulevit od bolesti?

Existují dvě cesty jak vašemu drobečkovi pomoci, jedna skrze léky a ta druhá vlastně jakkoli jinak.

Když se vydáte do lékárny s diagnózou „rostoucí zuby“, zřejmě vám doporučí nějaký chladivý gel. Na trhu jich je nespočet, např. Calgel, Kamistad, Babygel, Citrogrep, Mundisal. Pokud má dítě teplotu, tak je možné použít také antipyretika jako Paralen, Panadol nebo Nurofen.

V poslední době se hodně mluví i o homeopatických přípravcích, které lze také zakoupit v lékárně, ale často je musí objednávat. Na zuby se nejčastěji doporučuje chamomilla vulgaris 15ch. Ohledně použití a dávkování homeopatik je však velmi vhodné vyhledat homeopata a nejprve se s ním poradit.

„Nám pomohlo homeopatikum Camelia, nedám na něj dopustit.“

Zdroj: Facebook Tchibo Česká republika

Dítěti je však možné ulevit i alternativními způsoby:

  • Pediatry i zubaři velmi doporučované jsou masáže dásní, ke kterým můžete použít přírodní oleje nebo heřmánkový čaj.
  • Další oblíbenou pomůckou jsou kousátka, některá obsahují gel a je možné je nechat vychladit/namrazit.
  • Prořezávání urychluje žvýkání tvrdých potravin, vhodná je třeba kůrka od chleba, pevná zelenina nebo ovoce.
  • Od bolesti může dítěti pomoci konzumace vychlazených potravin – skvělý je meloun a okurka, větší děti mohou dostat také zmrzlinu nebo kousek ledu.
  • Dítě často při růstu zubů vyžaduje více tekutin, které jsou jim v pusince příjemné a sání zároveň ulevuje od bolesti. Zvýšená potřeba kojení nebo umělého mléka tedy není výjimkou. Velmi vhodný je také heřmánkový nebo šalvějový čaj.
  • Lékem na všechny dětské bolístky je fyzický kontakt s maminkou nebo jinou blízkou osobou. Pochování, mazlení nebo nošení v šátku/nosítku je v zoubkovém období velmi žádoucí.
  • Některé maminky také nechávají děti nosit jantarové korálky, které mají zmírňovat bolest při růstu zubů.

Každému dítěti zabírá něco trošku jiného. Ale právě zkušenosti jiných maminek mi pomohly najít „ten náš“ nejlepší způsob. A tak je posílám dál.

„Při růstu zoubků nám nejvíce pomohlo kojit, kojit a zase kojit.“

Zdroj: Facebook Tchibo Česká republika

Co pomáhá na zoubky u nás doma?

Brzy jsem zjistila, že růst zubů se u syna dá rozdělit do dvou fází, z nichž na každou zabírá něco trochu jiného.

První fáze je ještě před samotným proříznutím zubu a tu kromě zhoršené nálady poznám podle toho, že začne slintat, má rudé tváře a zvýšenou teplotu. Když se mu pak podívám do pusy, má dásně hodně červené a naběhlé. U nás doma se v téhle chvíli nejvíce osvědčila masáž dásní navlhčenou látkovou plenkou. Nevím proč, ale právě ten materiál pleny je synovi příjemný a nechá si jím dásně lehce pomačkat. Na noc mu dávám trochu chladivého gelu na dudlík a při vyšší teplotě Nurofen.

„Mne poradila pediatrička dať žužľať veľký umytý kus kože zo slaniny.“

Zdroj: Facebook Tchibo Slovensko

Když přijde fáze číslo dvě – samotné prořezávání přes dáseň – tak si syn do pusy nechce nechat vůbec sáhnout a jen vyčistit mu zuby je nadlidský výkon. Pro tenhle případ mám doma vždycky vychlazenou okurku, kterou může ohryzávat a zároveň mu chladí dásně. Někdy ho bolest probudí v noci, to pak vyndám z mrazáku dudlík, do kterého jsem předtím napustila trochu vody.

„Chce to hlavne trpezlivosť, mali sme hnačky aj horúčky a ešte sa pamätám, že moje deti papali veľa syra a ovocia.“

Zdroj: Facebook Tchibo Slovensko 

No a protože tipů, jak přežít tohle vyčerpávající období není nikdy dost a také se v průběhu času mění, zeptala jsem na osvědčené rady maminek ve svém okolí.

Jaký je tvůj osvědčený tip, jak překlenout „zoubkové období“?

Radka

„Bude to znít asi hodně idylicky, ale naším lékem na zuby je zmrzlina. Dělám ji domácí jenom z ovoce, případně tvarohu, takže nemusím mít žádné výčitky, že bych do malého zbytečně cpala cukr. Udělám ji do forem na nanuky, a když je nejhůř, máme je doma vždy po ruce. Někdy stačí, že dám synovi pár lžiček a ochladí mu to ‚peklo‘, které v pusince zrovna má.“

Romana

„Vím, že spousta lidí si myslí, že je to blbost, ale nám pomohly jantarové korálky. Koupila jsem je Aničce s prvním zoubkem, který strašně obrečela, a od té doby jsme měly obě klid.“

Kristýna

„Když u nás rostou zuby, tak musí být neustále k dispozici něco na kousání: kousek chleba, rohlík, křupky nebo mrkev, to je asi to nejoblíbenější.“

Jarka

„Moje tajná záchrana při růstu zubů jsou kapky Fenistil, které mi doporučil pediatr, když už jsem byla úplně zoufalá. Když se Máťa budí v noci s řevem každou půl hodinu, tak občas sáhnu právě po Fenistilu, který ho zklidní a většinou po něm v kuse spí několik hodin.“

Dana

„Mně se jednoznačně osvědčila homeopatika. Když rostou zuby, dávám Anežce čípky Viburcol, které jsou čistě přírodní, je pak méně protivná a lépe spí.“

Katka

„Mým lékem je chovat a mazlit, to vždycky zabere a uklidní z toho nejhoršího hysteráku. A pak se mi osvědčilo odvést pozornost dítěte někam jinam, přečíst knížku, koupit novou hračku nebo společně prohledat nějaký ‚bezpečný‘ šuplík v kuchyni. Prostě ho zaujmout natolik, aby zapomnělo, že ho něco trápí.“

„Skvělou zkušenost jsem měla s homeokapičkami Chamodent druppels. Vůbec jsem o růstu zoubků nevěděla.“

Zdroj: Facebook Tchibo Česká republika

Chce to pevné nervy a čas

Sotva skončí miminkovské krmení co tři hodiny, bolesti bříška, nastupují na scénu zuby, které vám zase nedají spát. Proto je období růstu zubů náročné nejen pro dítě, ale i pro maminku, která to „protrpí“ spolu s ním. I když se vám to bude zdát jako nekonečně dlouhé období (každý zub se prořezává zhruba 8 dní), většinou se reakce dětí na růst zubů postupně zlepšuje tím, že si na to prostě zvyknou.

Zvlášť v batolecím věku je ale dobré myslet na to, že si dítě nevymýšlí, není to jen nějaký rozmar, ale opravdu prožívá něco nepříjemného a bolestivého, zejména v případů růstu špičáků a stoliček. Vaše ratolesti také mohou být v tomto období více unavené a oslabené, takže pokud to jde, je lepší v tyhle dny trochu ubrat z programu a mít klidnější režim. A když se vám poštěstí udat na chvíli svou ratolest babičce nebo tatínkovi, naberte energii a odpočiňte si, protože vyspalá to budete zvládat mnohem líp. A jednou to skončí, nebojte.

„Zaberali nám analgetiká a potom to, že zuby konečne vyrástli. Čize čas. Tak 2 roky. Nič iné nepomohlo.“

Zdroj: Facebook Tchibo Slovensko

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články