Právě čtete

Co můžeme dělat už teď, abychom na podzim nebyli nemocní?

3470  
Sdílet: 

Co můžeme dělat už teď, abychom na podzim nebyli nemocní?

Teď na ni nemyslíme, protože šlape jak má, ale stačí pár týdnů a budou se o ni zajímat všichni. O kom je řeč? O imunitě. Speciální disciplínou je pak především ovládnutí imunity dětské. Je něco, na čem můžeme pracovat už dnes, abychom sobě i dětem vytvořili co nejslušnější základ a podzim nám nehnul zdravím?

11. 9. 2019 4 min. čtení Michala Knězková
Co můžeme dělat už teď, abychom na podzim nebyli nemocní?

Léto prevenci nahrává a ani není nutné se moc namáhat. Není třeba kupovat doplňky stravy, netřeba se bát otužování ani nedostatku pobytu venku. Sama vím, jak často padá v ordinacích dotaz ohledně imunity dětí. Jak ji posílit a co dělat, aby děti nebyly neustále nemocné. Tyhle otázky od rodičů ustanou pouze a jen v létě. I tady ale můžeme zapracovat a pomoct si do zásoby.

Barevné, chutné a hlavně čerstvé

Mít před sebou talíř plný barev i chutí je v létě snazší než kdykoli během roku. Ovocná smoothie, nadýchaná bublanina s lesním ovocem, svěží pikniky nebo i zastávka u borůvkového keříku, když vyrazíte na houby – stále ještě máme zásoby vitaminů přímo pod nosem.

U nás doma se snažíme u každého jídla vymyslet, jak k němu přidat čerstvé ovoce nebo zeleninu. A věřte mi, jde to skoro vždycky.

Ilustrační foto

Nepřestávejme chodit ven

Já vím – před třiceti lety byl největším trestem klasický zarach, dneska musíme většinu dětí přemlouvat, aby ven šly. Ale přitom právě pobyt venku je to, co (kromě spousty zážitků!) zvyšuje obranyschopnost. Velkou měrou se na tom, krom obyčejného pohybu, podílí i sluneční záření. Proto máte-li dítě starší jednoho roku, určitě se ho nebojte vypustit na sluníčko. Právě sluníčku vděčíme za tvorbu vitaminu D, ale taky za lepší psychické naladění a zvýšení obranyschopnosti.

Proto zkuste ani na sklonku léta nerezignovat na výlety a procházky.

Ilustrační foto

Já myslím i na to, že sluneční záření s sebou nese i svá úskalí, takže používám pro sebe i děti opalovací krémy s vysokým faktorem (vybrat si můžete klasicky v drogerii, v lékárně i v bio obchodech) a sluneční brýle, něco na hlavu a lahev vody jsou samozřejmost i ke konci léta.

Zase ty ruce

Oběd je nachystaný a už zbývá jen svolat strávníky? Nezapomínejme je zvát ke stolu tak, jak to dělaly naše maminky nebo třeba babičky. S umytýma rukama. Mohlo by se zdát, že nějaká ta špína z lesa přece naší imunitě neublíží, a jistě máte pravdu. Ale když se pak vrátíme zpět do měst, k obědu zasedneme rovnou po cestě tramvají či metrem.

Učme sebe i děti to nejstarší a nejzákladnější pravidlo pro tvorbu správné imunity. Myjme si správně a dostatečně často ruce. Zvyk je železná košile a na podzim budete rádi, když budou mít vaše děti zautomatizovanou cestu ke stolu právě přes koupelnu.

Ilustrační foto

Čím dál častější moře… bez moře

Naplánovali jste si pobyt u moře a už několik týdnů předem stříháte metr. S malými dětmi se ale dovolená u moře může proměnit v dovolenou u bazénu s pozdravem moře na začátku a rozloučením na konci pobytu.

Jako máma dobře vím, co děti láká a co by si bez nás rodičů vybraly. Dětem voda z moře nechutná, být od soli není příjemné, v moři není klouzačka, natož aquapark, dno nemá stálých 50 cm jako dětský bazén, plave v něm cosi živého – a to je jen pár argumentů, proč vlastně dovča u moře končí u vody chlorované.

Ilustrační foto

To je velká škoda, nenechte se zviklat. Nejen mořský vzduch, ale i mořská voda jsou pro naše zdraví úžasnou vzpruhou. Jedete-li ještě na poslední chvíli k moři, určitě využijte všechny benefity téhle dovolené, která nám může pomoct v boji s nejedním zdravotním neduhem. Nejen imunita, ale i kůže, a především ta citlivá, vám poděkuje a bude i po návratu z dovolené zářit.

A jo, my se otužujem

Každý jsme už slyšeli, že základem dobré imunity je krom pestré stravy i dostatek pohybu a otužování. Jenže skočte si v listopadu do potoka v domnění, že se jdete otužovat, když pak hrozí, že budete tři týdny marodit. :-)

Začít s otužováním v letních měsících je bezpochyby snazší. Odpadá strach, že celou událost odmarodíme, a když začneme ještě teď, budeme mít na podzim slušně našlápnuto. Tělo se pak nezalekne, že ve svých rituálech pokračujeme i době, když už venku nezáří slunce a teploty nešplhají ke třicítce.

Ilustrační foto

Koupáním v bazénech moc velké otužovačce nedáme, využijte proto tekoucích vod, třeba potoků, ve kterých se voda neohřívá. Večer pak záměrně stáhněme teplotu vody při koupání či sprchování o nějaký stupínek, jak nám bude příjemné, a nepolevujme ani v době, kdy se ke konci prázdnin počasí přehoupne do podzimního nastavení.

I když se jde do školy, nešiďte spánek

Už dávno je známo, že pravidelný režim a především dostatek spánku (minimálně 8 hodin) je pro správné fungování našeho těla to nejlepší. Odvděčí se vám mnohem větší spolehlivostí, schopností soustředit se, ale i lepší obranyschopností. Začátek školy pro většinu dětí znamená vstávat zase brzy – ale spát se chodí podle letního zvyku. Zkuste režim postupně a nenásilně posunout tak, aby spaly dost. Na podzimních rýmičkách se to rozhodně projeví.

Ilustrační foto

PS: Natrénujte konvičku

Víte, co funguje báječně, ale pořád se toho všichni zbytečně bojí? Jsou to nosní konvičky. Nám doma změnily unudlaný podzim v pohodové období. Zkuste si jednu pořídit a ještě teď v babím létě natrénovat její používání. Není snazší způsob předcházet rýmě než zocelovat nosní sliznici pravidelným čištěním. A že máte děti moc malé? Možná se budete divit, ale i naše dvouleté dítě při troše tréninku zvládlo konvičku používat samo.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články