Právě čtete

Kávový dezert s příchutí podzimu: Kávový chlebíček s pekanovými ořechy

580  
Sdílet: 

Kávový dezert s příchutí podzimu: Kávový chlebíček s pekanovými ořechy

Vůně a chuť kávy je přesně to, co mě každý den postaví na nohy a naladí mě aspoň na chvíli na „relaxační notu“. Její účinky si můžete užít nejen v tekuté formě. Vyzkoušejte kávový dezert, který vás v podzimních dnech dokonale povzbudí a zpříjemní vám dlouhé chvíle doma. 

4. 10. 2024 4 min. čtení Romana Böhmová
Kávový dezert s příchutí podzimu: Kávový chlebíček s pekanovými ořechy

Multifunkční kávový korpus

Káva je úžasná v tom, že dokonale ochutí a ovoní každý dezert. A pokud jste milovníky tohoto tmavého moku, určitě si uložte recept na kávový korpus, který najdete o pár odstavců níž. Můžete ho totiž použít na jakoukoli formu, nejen na kávový chlebíček. Upečete s ním dokonalý narozeninový dort, kávové řezy, muffiny nebo třeba podzimní perník přidáním perníkového koření.

Jakou kávu zvolit?

Čím kvalitnější a silnější kávu použijete, tím  intenzivnější chuť a vůni bude dezert mít. Pro zajímavější aroma vyzkoušejte kávu s příchutí, tu můžete vybrat podle svých preferencí.

Tip: Také do krému můžete přidat kávu, stačí 2–3 lžičky, aby nebyl příliš hořký.

Zdobení a ty nejlepší kombinace

Navrch kávových dezertů se jako zdobení dokonale hodí kávová zrna, ale také třeba oříšková granola, hoblinky čokolády nebo sněhové pusinky. Kávová chuť se dokonale snoubí se skořicí, kakaem či karamelovým krémem, které do korpusu můžete podle chuti přidat.

Jako krém na kávový korpus nebo na promazání dvou korpusů v případě dortu lze použít máslový krém, lahodný mandlový krém s bílou čokoládou nebo můj oblíbený z mascarpone, tvarohu a šlehačky, který najdete v receptu.

Recept na kávový chlebíček s pekanovými ořechy

Co potřebujeme na korpus:

  • 180 g hladké mouky
  • 40 g kvalitního kakaa
  • 5 g prášku do pečiva
  • 10 g jedlé sody
  • 50 g másla
  • 2 malá vajíčka
  • 200 g cukru
  • 140 ml mléka
  • 100 ml silné kávy (doporučuju Tchibo Barista)

Co potřebujeme na krém:

  • 100 g mascarpone
  • 100 g tvarohu
  • 40 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru

Co potřebujeme na pekanové ořechy v karamelu:

  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžíce vody
  • 30 g másla
  • 30 ml smetany ke šlehání
  • 30 ml espressa
  • 60 g pekanových ořechů

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Formu na chlebíček si zlehka vymažeme máslem a dno i boky vyložíme pečicím papírem (případně vysypeme hrubou moukou).
  2. V rendlíku si rozehřejeme máslo a necháme ho vychladnout.
  3. Do misky si prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháme.
  4. Do suché směsi postupně přidáváme cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháme.
  5. Těsto nalijeme do formy a pečeme cca 25 minut. Poté chlebíček z formy vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout.
  6. Mezitím si připravíme krém. Do mísy dáme mascarpone, tvaroh, smetanu ke šlehání a moučkový cukr. Vše šleháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustý krém.
  7. Krém navrstvíme na vychladnutý chlebíček a dáme na chvíli do lednice.
  8. Mezitím si připravíme pekanové ořechy v karamelu. Na pánev si dáme třtinový cukr a vodu. Vše necháme tak dlouho zahřívat, než nám vznikne hladký karamel. Poté přidáme máslo, espresso a smetanu ke šlehání. Necháme minutku prohřát a lehce svařit a v tento moment přidáme pekanové oříšky. Pokud chcete, aby se vám chlebíček jednodušeji krájel, klidně si pekanové ořechy pokrájejte na větší kousky.
  9. Hotový karamel s ořechy necháme chvilku vychladnout (pozor, aby vám neztuhnul) a nalijeme ho na krém.

A máme hotovo. Chlebíček servíruju samozřejmě ke kávě, protože vůně a chutě kávy u nás doma není nikdy dost. Já doporučuju pro zjemnění a doplnění chutí cappuccino. Tak dobrou chuť!

Oslavte Festival kávy v Tchibo

Oslavte Festival kávy v Tchibo

Navštivte Tchibo v termínu od 30. 9. do 20. 10. 2024 a objevte výhodnou nabídku.

To chci
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články