Ať už si ujíždíte na sladkých kafíčkách s příchutí, nebo jste dlouhodobým milovníkem kvalitní filtrované kávy a stánky s ledovým frappé obcházíte širokým obloukem, určitě se vám letos v létě budou hodit recepty na osvěžující kávové nápoje, které vás zchladí, dodají energii a navíc vám po nich nebude těžko.
V létě měním horké za ledové
Moje nejoblíbenější káva je flat white ‒dvojité espresso s našlehaným mlékem. V létě ho ale ráda vyměním právě za něco ledového, ideálně za jeden z těchto tří koktejlů. Všechny jsou v základní verzi bezlaktózové, doslazované jen letním ovocem nebo ochucené mým oblíbeným kořením. Nejlepší na nich je to, že je spousta variant, jak je obměnit.
Když si to chcete osladit
Základ můžete využít na přípravu dalších nápojů podle vlastní chuti. Klidně si je bez výčitek oslaďte kopečkem vanilkové zmrzliny nebo javorovým sirupem. :-)
Banánovo-kávový shake
Pokud patříte k těm, co věčně nestíhají a snídani řeší vždy někde na cestách, tento shake vám vynahradí ranní kávu i první jídlo dne. Jediné, na co nesmíte zapomenout, je připravit si ho večer. Navíc můžete přidat i svoje oblíbené lesní ovoce nebo nápoj jednoduše přizpůsobte dětem. Stačí na závěr vynechat kávu a kardamom, který drinku dodává orientální nádech.
Ingredience na 2 menší shaky:
- 200 ml kokosového mléka
- 200 ml rýžového mléka
- 1 banán
- 2 lžíce kokosových vloček
- 2 lžíce ořechového másla (já mám nejradši mandlové nebo z lískových ořechů)
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1 lžička pravé vanilky
- Led
- 1‒2 šálky espressa Tchibo Barista
Postup:
- Rozmixujte všechny ingredience kromě kávy – konzistence by měla připomínat hladké smoothie.
- Nalijte nápoj do sklenic a až potom do nich přidejte kávu – množství je na vás, záleží jen na tom, jak silnou jste zvyklí pít. Mně obvykle stačí jedno espresso.
- Zamíchejte a podle vkusu a chuti ozdobte domácí šlehačkou, oříšky nebo malinami.
Tip na zdobení
Okraj sklenice jsem nejprve namočila do rozehřáté čokolády a potom do rozdrcených lískových oříšků. Pokud chcete nápoji dodat ještě rustikálnější vzhled, zbytkem rozehřáté čokolády polijte okraje sklenice z vnitřní strany ještě předtím, než do ní koktejl nalijete.
Cold brew s kokosovým krémem
Zkoušeli jste už domácí cold brew? Ne? Chyba! Tento letní nápoj nám během horkých dnů nikdy nesmí chybět v ledničce. A na jeho přípravu stačí jen pět minut. Nejčastěji ho popíjím jen s ledem a limetkou, ale když mám chuť ho něčím zjemnit, přidám kokosový krém nebo cold brew oslaním kopečkem zmrzliny ze slaného karamelu.
Ingredience na 1/2 litru cold brew:
- 100 g kávových zrn
- 500 ml studené filtrované vody
Postup:
- Kávová zrna rozmixujte ‒v tomto případě je lepší je nemlít, protože potřebujete zachovat větší kusy, které později lehce přecedíte (nebo melte opravdu nahrubo).
- Do čisté zavařovací sklenice nalijte filtrovanou vodu a nasypte kávu. Můžete použít i kávový filtr, tak jako jsem to udělala já. Káva v něm ale musí být celou dobu pořádně ponořená do vody.
- Nechte v lednici odpočívat 24 hodin a potom přeceďte přes plátno (nebo vyjměte filtr s kávou). Takto připravená káva vám v lednici vydrží i několik dní.
- Odlijte asi 200 ml do menší sklenice a podávejte s ledem.
Jak na ochucené cold brew?
Pokud rádi experimentujete a chcete docílit zajímavější chuti, kávová zrna můžete do vody namočit spolu s květy levandule, vanilkovým luskem nebo různými bylinkami.
Dark and stormy
Na závěr mám pro vás jeden koktejl, který se hodí spíš na víkendovou oslavu nebo letní podvečer po dlouhém dni. Jde o kávovou variantu známého večerního drinku Dark and stormy.
Ingredience na jeden drink:
- 60 ml tmavého rumu
- 120 ml zázvorového piva
- led
- šťáva z 1/2 limetky
- 2 lžíce espressa Tchibo Barista
Postup:
- Do sklenice dejte led a nalijte na něj zázvorové pivo a limetkovou šťávu.
- Zamíchejte a přidejte rum.
- Nakonec dolijte espresso a podávejte s plátkem pořádně vychlazené limetky.
Varianta s Mazagrande
Pokud si chcete práci ulehčit a máte rádi svěží chutě, podobný drink můžete vyrobit spojením Mazagrande a tmavého rumu. Na rozdíl od zázvorového piva nebude taký hořký.
Tak do kterého z kávových koktejlů se pustíte? Ochutnáte postupně všechny, nebo máte jednoho favorita?