Právě čtete

Bláznovství, nebo blahodárný nápoj? Vyzkoušela jsem trend pití kávy s houbou reishi

2959  
Sdílet: 

Bláznovství, nebo blahodárný nápoj? Vyzkoušela jsem trend pití kávy s houbou reishi

Asi si podle nadpisu říkáte, že už nevím co by. Kombinovat kávu s houbami?! Ale počkejte – dejte tomuto novému trendu šanci. Úžasné účinky reishi, které se také říká „houba nesmrtelnosti“ nebo „houba králů“, se naplno projeví až ve chvíli, kdy ji pravidelně zařadíme do svého jídelníčku. A právě ve spojení s rituálem pití kávy to jde o poznání snadněji.

4. 8. 2024 3 min. čtení Veronika Bednářová
Bláznovství, nebo blahodárný nápoj? Vyzkoušela jsem trend pití kávy s houbou reishi

S přáteli jsme se shodli na takovém celkem rozšířeném nešvaru. Často si pořídíme nějaký potravinový doplněk a první měsíc jsme absolutní premianti v jeho pravidelném užívání. Jenže jak ten čas letí, na krabičku s tobolkami (případně pytlíček s práškem) začne usedat prach. Přemýšlela jsem, co s tím, protože jsem svému tělu vážně chtěla dopřát zdravotní přínosy medicinálních hub. A vlastně to nakonec nebylo nijak zapeklité. Nejlepší je spojit povinnost s něčím příjemným, co si dopřáváme každý den. Bingo! Je to šálek kávy.

Adaptogenní houba, která posílí imunitu a pohladí po duši

Reishi patří mezi přírodní adaptogeny, což v překladu znamená, že nám pomáhá zvyšovat odolnost vůči stresu. Mimo to jí jsou jí přisuzovány zdravotní účinky jako:

  • zlepšení koncentrace,
  • zvýšení energie,
  • podpora imunitního systému,
  • příznivý vliv na zdraví střev.

Už před 4000 lety se stala uznávaným elixírem dlouhověkosti čínské císařské dynastie. Pro své blahodárné účinky se ale postupem času dostala i mezi prostý lid. V roce 1781 se poprvé nesměle ukázala v Evropě. Chvíli trvalo, než jí západní medicína dala šanci. Stačilo však pár úspěšných klinických studí, aby se na našem kontinentu trvale zabydlela.

Reishi si můžete koupit v lékárně nebo online v e-shopech zaměřených na zdravý životní styl.

Může vůbec houba chutnat dobře s kávou?

Upřímně… sama jsem mírně pochybovala. Představovala jsem si, že reishi bude mít takovou tu klasickou chuť sušených hříbků. Překvapilo mě, že to tak není. Ve skutečnosti je zemitá a lehce nahořklá. To mi šlo s kávou dobře dohromady. A když se přidá mléko na zjemnění, je to nakonec skutečně dobré.

Houbovo-kakaový rituál před spaním

Reishi dovede zklidnit rozbouřenou mysl, a může tak dokonce pomoct s usínáním. Zkuste to tedy někdy vzít i za jiný konec a dejte si ji před spaním v kombinaci s kakaem.

Kardamomové cappuccino s reishi a medem

Můj „tajný“ reishi recept je po několika experimentech nakonec úplně prostý. Vyhrála variace na cappuccino, ale chtělo to trošku osladit a okořenit. Kardamom a med dodaly nápoji nádech orientu.

Suroviny:

  • reishi v prášku
  • káva Tchibo Variazione (perfektně se hodí do mléčných kávových nápojů)
  • plnotučné mléko
  • mletý kardamom
  • med

Postup:

  1. Do šálku na cappuccino připravíme espresso, ve kterém zamícháme reishi podle dávkování uvedeném na balíčku (mně to vycházelo na zarovnanou čajovou lžičku)
  2. Přidáme ještě půl lžičky medu, špetku kardamomu a pořádně promícháme.
  3. Poté napěníme mléko a nalijeme ho do šálku

Pěnu můžeme ještě na závěr lehce poprášit kardamomem a máme hotovo.

Věřím, že vás výsledná chuť mile překvapí. A když vytrváte, houba dlouhověkosti vás za to odmění. ?

Sladké letní noci

Sladké letní noci

Noční i spodní prádlo v nejkrásnějších modrých tónech

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články