Právě čtete

Bambule na deku či polštář

4289  
Sdílet: 

Bambule na deku či polštář

Ráda se při zařizování domova inspiruji severským designem a pokaždé, než si koupím nějaký nový doplněk, přemýšlím nad tím, jestli si ho nemohu nějakým způsobem sama vyrobit. Nenechte se hned na počátku zmýlit, nejsem tak šetrná, jen mě baví ruční práce, od šití a háčkování po skládání origami a vyšívání.

9. 9. 2015 2 min. čtení Simona Švarcová
Bambule na deku či polštář

Když se mi do rukou dostala sada pomocníků na výrobu bambulí, hned jsem věděla, že jako první si zkusím vylepšit naši pletenou deku, o kterou se doma při chladných zimních večerech občas pereme. Líbí se mi trend střapců a bambulí na dekorativních polštářcích či dekách, a tak jsem vzala klubko vlny, kterou jsem měla původně připravenou na háčkování kulicha, vyrobila 4 středně velké bambule a během hodinky jsem měla doma úplně novou deku.

Pamatujete si vlastně ještě na to, jak jsme vyráběli bambule, když jsme byli malí? Vystřihli jsme si dvě kolečka z tvrdého papíru a omotávali ho přízí. Tahle sada pomocníků pro výrobu bambulí je vymyšlena na stejném principu, jen vám to zjednoduší, protože díky možnosti rozložení nemusíte provlékat přízi vnitřkem kolečka. Stejně jako u papírové verze pak stačí uprostřed dvou koleček přízi rozstřihnout, pevně svázat provázkem a bambule je na světě. Pak už jich stačí vyrobit tolik, kolik chcete, a ozdobit s nimi jakoukoliv deku či polštář.

Připravila jsem pro vás i názorný fotonávod, podle kterého to hravě zvládnete.

1. krok

Nejprve si připravíme věci, bez kterých se při výrobě bambule neobejdeme. Konkrétně tedy vlnu, nůžkysadu na výrobu bambule. Pokud sadu nemáme, dá se podobně pracovat i s paírovým kroužkem, ale pak je příprava o něco složitější.

1674

2. krok

Vlnu nejdříve namotáme na první polovinu kroužku a ustřihneme.

1683

3. krok

Poté namotáme druhou polovinu a zase odstřihneme. Postup je velmi jednoduchý, takže stačí následovat kroky, které vidíte na obrázcích. Jen si stranou ještě odstřihněte cca 20 cm dlouhý kousek vlny a mějte ho po ruce.

1690

4. krok

Poté malými nůžkami rozstřihneme středovou část tak, aby nám vznikly střapce. Nakonec připraveným kouskem provázku bambuli svažte přímo mezi oběma díly šablony a pořádně provázek utáhněte.

1697

5. krok

Jakmile máme po celé délce kružnice rozstřihnuto a svázáno, kroužek otevřeme.

1701

6. krok

Na závěr už jen zastřihneme ty střapce, které o kousek přečuhují. Chceme mít přeci bambuli hezky pravidelnou.

1677

7. krok

Hotovou bambulí si pak můžete vylepšit deku, polštář nebo cokoliv, co vás jen napadne. Určitě se bude za pár měsíců hodit, až si budete doma plést kulicha. :)

1907

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články