V létě se nechce nikomu vařit, ani mně. A někdy se mi nechce ani moc jíst. Chodím tedy do svých oblíbených bister a restaurací. Většinou skončím u Indů nebo Vietnamců, kde se dá nakoupit i dobré sushi a maki domů. Je pravda, že si syrovou rybu nedávám a raději dám přednost náplni z ředkve, okurky nebo vaječné omelety. Proto se mi zalíbil recept na tyhle vegetariánské sushi rolky. Hlavně kvůli tomu, že jsou plné zeleniny. Navíc se místo rýže plní nudlemi, což podstatně zkracuje dobu přípravy oproti sushi klasickému. Takže mi ani nevadí překonat letní lenost a „uvařit“ si něco lehkého na zub doma. Vaří se vlastně jen rýžové nudle, a to opravdu velmi krátce. Pak už je to jenom o krájení a rolování.
Než vám nudle vystydnou, pokrájejte si zeleninu na opravdu tenké hranolky a nudličky. Mrkev jsem okrájela škrabkou na julienne úpravu zeleniny a bylo to k mé radosti hned. Musím říct, že kombinace řapíkatého celeru, avokáda, zelí a mrkve zabalená v řase s nudlemi mi strašně chutná.
Suroviny
- 1 balení rýžových nudlí
- 1 balení nori řas na sushi
- 1 avokádo
- 1 řapíkatý celer
- 1 malá hlávka červeného zelí
- 1 větší mrkev
- sójová omáčka Kikkoman na dochucení
Postup
Rýžové nudle uvaříme podle návodu (vaří se ve vroucí vodě asi 3 min, pak se scedí a propláchnou studenou vodou) a necháme vychladnout. Mezitím si pokrájíme zeleninu na jemné tenké hranolky a nudličky dlouhé alespoň 10 cm. Avokádo krájíme na širší hranoly. Na jeden plát nori řas poklademe do dvou třetin nudle v přiměřeném množství. Na ně vyskládáme podélně hranolky zeleniny a zarolujeme jako sushi. Rolku přeřízneme na šikmo v půlce. Podáváme se sójovou omáčkou.