V medvědím česneku je silice alicin, obsahující organické sloučeniny síry, proto ta typická vůně. Alicin má antibakteriální účinky na náš organismus a byliny, které ho obsahují, jako česnek a cibule, jsou perfektními pomocníky při nachlazeních, angínách a chřipkách.
Medvědí česnek obsahuje také velké množství vitaminu C a železa, proto se s kopřivou hodí na jarní detoxikaci organismu. Jsou to významní místní bojovníci se všemi jedy, které se nám podařilo v těle nashromáždit přes zimu. Nejlepší je konzumovat je za syrového stavu nebo je naložit do oleje, což samozřejmě taky uděláte, ale zpestřit si jídelníček slaným koláčem s česnekovou chutí, ale bez česneku, který každému nesedí, je prostě jarní nutnost. Aáá, už se na něj těším! Právě jsem se vrátila z túry na běžkách a čeká mě tady na pokoji v hotelu jen bonbon a ledvinový čaj, tak si alespoň, až ulehnu únavou, nechám o jarním quichi zdát. A vy vyrazte na medvědí česnek a mladé kopřivy. Udělají vám zjara náramně dobře! Dobrou chuť!
TIP: Chcete vyrazit na medvědí česnek na vlastní pěst, nevíte ale kdy a kam? Medvědí česnek roste od dubna až do konce léta a najdete ho volně růst na mnoha místech České republiky. Více o volně rostoucích bylinkách najdete zde.
Suroviny
těsto
280 g hladké špaldové mouky
140 g studeného másla
80 ml studené vody
sůl
Náplň
200 g Lučiny
100 g měkkého tvarohu
2 vejce
250 ml mléka
svazek listů medvědího česneku
svazek mladých kopřiv
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup
Nejprve si připravíme těsto. Na vále tupým nožem rozkrájíme na jemné kousky studené máslo, zasypeme moukou se solí a nožem promícháváme. Pracujeme svižně. Máslo by totiž povolilo a korpus koláče by nebyl křehký. Rychle těsto zpracujeme rukama do koule, ale nehněteme. Zabalíme do fólie a necháme hodinu v lednici.
Předehřejeme si troubu na 200 °C. Poté těsto rozválíme nejlépe mezi dvěma pečicími papíry na požadovaný průměr a výšku cca 5 mm. Těsto navineme na pomoučený váleček a přesuneme na formu vymazanou máslem. Rozvineme a prsty rychle vytlačíme těsto do formy. Dno propícháme vidličkou a zatížíme luštěninami v pečicím papíru, položeném na těstě. Pečeme cca 20 min. Odebereme luštěniny a necháme zchladnout.
V míse mezitím vyšleháme Lučinu, tvaroh, vejce, mléko. Posolíme a opepříme. Medvědí česnek pokrájíme nebo natrháme na kousky. Kopřivy zbavíme stonků a listy nadrobno pokrájíme. Vmícháme do náplně. Korpus naplníme směsí bylin a Lučiny s tvarohem, uhladíme a pečeme na 180 °C cca 30 min. Vychladlé ihned podáváme nebo uchováme v lednici 1 den.