Právě čtete

Obrňte se trpělivostí, zabalte svačinu a vyrazte s dětmi na led

2363  
Sdílet: 

Obrňte se trpělivostí, zabalte svačinu a vyrazte s dětmi na led

Málokterý pohyb tak neodmyslitelně patří k zimě jako bruslení. Ladné klouzání po ledu, vůně svařeného vína a dětský smích obklopují nejedno kluziště. A umí vytvořit tu správnou atmosféru i v případě, že venku místo sněhových vloček prší a zima spíš připomíná nekončící lepkavý podzim. 

24. 11. 2023 5 min. čtení Kateřina Šefrová
Obrňte se trpělivostí, zabalte svačinu a vyrazte s dětmi na led

Navíc v porovnání s jinými zimními aktivitami jde o dostupný a relativně levný pohyb – minimálně jedno kluziště nebo stadion jsou skoro v každém městě. No a v případě rybníku se za vstup nic neplatí. Bruslení je také fajn způsob, jak v zimě vést děti k pohybu, zahřát se a venku budovat imunitu. 

Přestože má lední bruslení samá pozitiva, nikdy nepatřilo mezi mé oblíbené sporty. Z dětství si pamatuji bolavé nohy, tvrdé pády a zmrzlé ruce. S narozením syna se ale můj pohled na kluzky změnil a já dostala chuť vše opět zažít. Tentokrát ale trochu jinak a s lepší průpravou. 

Kdy nazout první brusle?

Podle odborníků je nejlepší s nácvikem dětského ledního bruslení začít u předškoláků, tedy někdy mezi čtvrtým a šestým rokem. Záleží ale na schopnostech a zájmu potomka. Každé dítě je jiné. „S bruslemi je to jako s kolem, čím dřív začnete, o to dřív zapomenete na pády,“ radí za bruslařskou školu Inlineskola.cz instruktor Petr Štefan. 

děti se učí bruslit

Zatímco některé dítě si raději hraje v teple a je na sebe opatrné, jiné bude klidně celé odpoledne brousit led na místním kluzišti a následně se kamarádům pochlubí s modřinami. Můj syn patří do druhé skupiny, a proto jsem se s ním na led poprvé pustila v jeho necelých čtyřech letech. 

Koupit, nebo půjčit?

Pokud plánujete s dítětem bruslit rekreačně, brusle hned kupovat nemusíte. Já jsem minulý rok synovi klasické brusle půjčovala přímo na kluzišti a letos to budu dělat stejně. Domů jsme si ale pořídili bazarové brusličky se dvěma noži, tzv. „kačenky“ , které se připevní na botu a přizpůsobí se velikosti malé nohy. Jsou stabilní a malý bruslař získá odvahu na další prozkoumávání ledu.

Kačenky bych doporučil opravdu malým dětem ve věku 1–3 roky. Jsou spíše na chození po ledu s občasným sklouznutím – bruslit se na nich nedá, ale na seznámení se s ledem ideální. – Petr Štefan, Inlineskola.cz

„Půjčované vybavení sice většinou nemá valnou kvalitu, pokud se ale jedná o vaše první bruslařské krůčky, tak určitě stačí,“ hodnotí instruktor Petr Štefan. V případě koupě vlastních bruslí myslete na pohodlnost a na to, že by měly dobře držet dětský kotník. Sehnat se dají i rostoucí brusle, které poslouží více sezón. Při nákupu se zkuste ideálně trefit na začátek rozsahu, aby s dítětem aspoň dva roky rostly.

Co s sebou na led?

Aby si dítě bruslení užilo, musí být v teple a suchu. Víc času zpočátku tráví válením se po ledu než bruslením. Důležité je proto nepromokavé oblečení – minimálně rukavice a kalhoty by neměly k tělu pustit vodu. Během prvních návštěv stadionu sáhněte po oteplovácích a klidně i lyžařské bundě.

brusle

Jak poskládat oblečení?

  • První vrstva by měla být ideálně funkční v podobě termoprádla odvádějícího vlhkost,
  • poté mikina,
  • lyžařská nebo softshellová bunda (pokud se dítě už hodně hýbe),
  • kalhoty (oteplováky nebo zateplený softshell), 
  • čepice (ideálně tenká, která se dá pod helmu),
  • rukavice,
  • helma,
  • kapesníky, abyste z ledu nemuseli odcházet,
  • svačina jako odměna.

První rozjezd

Učit vlastní dítě bruslit není pro všechny. Ne každý dokáže být trpělivý a unést balíček různých emocí – od radosti po frustraci. Pokud se na kluzky se necítíte, přihlaste potomka do bruslařské školy. Získá správné základy a vyhne se špatným návykům. „Špatně se mi dívá na někoho, kdo bruslit neumí, a ještě bídné návyky předává dětem,“ konstatuje Petr Štefan.

Tip: Můžete navštívit třeba pravidelný sobotní kurz v pražských Letňanech od Inlineskoly.cz, nebo se domluvit na soukromé výuce kdekoli jinde. Získané zkušenosti pak můžete v létě využít také při inline bruslení.

Jestli však o první klouzání po ledu nechcete přijít, přečtěte pár tipů, jak na to:

  • Nejprve dítě s ledem seznamte, nechte ho si na něj sáhnout a vysvětlete, že je tvrdý a že se po něm lidé kloužou.
  • Teď už pojďme přímo na plochu: pokrčíme se tak, abychom pohodlně dosáhli rukama na kolena a mohli se o ně opřít, ruce můžeme klidně nechat na kolenou, nebo přepažit před sebe (raději než do stran).
  • Hned na začátku potomkovi ukažte, jak se vstává – klekneme si na obě kolena, poté dáme jednu nohu před sebe, oběma rukama se zapřeme o koleno přední nohy a na ní se zvedáme do stoje..
  • Padá se vždy dopředu!
  • Zkoušíme přenášet váhu z jednoho kolene na druhé, ruce máme stále upažené.
  • Můžete vyzkoušet balanc na jedné noze.

Pokud dítě zvládá výše zmíněné úkony, zkuste ťapání po ledu, tedy mírný pohyb vpřed. Pak už můžete vyzkoušet průpravná cvičení, která zapojí celé tělo – dítě se rukou zkouší dotknout nejprve jedné brusle, poté druhé. Pokud mu to jde, ať to zkusí do kříže. Prohloubí práci kolem a zvýší stabilitu.

A po průpravných cvičeních už můžeme přidat samotný odraz jedné nohy šikmo dozadu. Noha, na které stojíme, se tak začíná klouzat.

Tip: Zkuste dětem na ledu z rukavic a čepice udělat slalom. Dobře pochopí, co mají dělat, a výuka je bude bavit. 

Ve výuce se můžete Inspirovat u nejlepších – na youtubovém kanálu Českého olympijského týmu najdete videa krasobruslaře Tomáše Vernera, který před pár lety natočil krátké návody, jak naučit malé děti bruslit. 

Poprvé na ledě

Vybavení už máte, odvahu také a možná přemýšlíte, jaký led bude pro první krůčky nejlepší. Venkovní kluziště s hrubším a nepříliš dobře upraveným povrchem bývají pro úplné začátky lepší než nažehlené zrcadlo na zimních stadionech. „Potřebujete nejprve získat stabilitu a zvyknout si na specifický postoj, k tomu není žádoucí hned ten nejklouzavější podklad,“ vysvětluje instruktor Petr Štefan. Další výhodou některých kluzišť jsou i různé pomůcky, třeba hrazdičky, o které se malí bruslaři mohou opřít. 

děti na bruslích

Pokud toužíte po bruslení v přírodě, musíte počkat na mráz. Obecně platí, že by aspoň pět dní v kuse teploty neměly překročit mínus pět stupňů Celsia. Poté se vytvoří led o tloušťce asi deseti centimetrů, na kterém se dá bezpečně pohybovat. 

Deset tipů na místa, kde to během mrazů klouže v české přírodě

  • Lipno
  • Orlík
  • Brněnská přehrada
  • Máchovo jezero
  • Rybníky v okolí Hradce Králové
  • Hostivařská přehrada
  • Šeberák
  • Džbán
  • Nové Mlýny
  • Rybníky u Lanškrouna

Připravte se na všechny zimní radovánky

Připravte se na všechny zimní radovánky

Užívejte si zimní aktivity v teple a suchu. Vyberte si z nové sportovní kolekce funkční spodní prádlo, mikiny, bundy a oteplováky pro celou rodinu.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články