Právě čtete

Ukliďte si před Vánocemi fotky v mobilu. Jednou pro vždy!

7992  
Sdílet: 

Ukliďte si před Vánocemi fotky v mobilu. Jednou pro vždy!

Hodně fotím a zoufale málo třídím. Kdyby chtěl někdo ze studijních důvodů ukázat nepořádnici, co se fotek týče, klidně může prst namířit na mě a ani nemrknu. Jak jsem po léta střídala telefony, v nenávratnu mizely i moje neroztříděné a jinde než v telefonu neuložené fotky. Prostě odstrašující příklad. Tedy do nedávna.

3. 11. 2021 3 min. čtení Jana Bohutínská
Ukliďte si před Vánocemi fotky v mobilu. Jednou pro vždy!

Kdo hledá, (ne)najde! Nedávno jsem zalistovala v kalendáři a došlo mi, jak bleskově se blíží Vánoce. Nejen že budu fotit, ale s přáteli nebo rodinou také chci o svátcích, kdy bude čas na vyprávění, ty nejpěknější fotky sdílet. A koketuju s myšlenkou, že by z některých fotek mohly být pěkné dárky pod stromeček nebo alespoň osobní vánoční přání. Jenže jak ty správné fotky v telefonu rychle najít?

Rozhodla jsem se, že už je vážně načase svůj přístup k fotkám zásadně změnit. Začala jsem proto hledat tipy a triky, které by mi to mohly usnadnit. Ty, které mi v praxi zafungovaly a pomohly mi mobil uklidit, jsem seřadila do pěti kroků a s radostí je předávám dál.

Vytiskněte si přáníčko


Vytiskněte si vánoční přáníčko s prostorem pro nalepení vaší fotky a věnujte ho někomu pro radost. :-)

Krok 1: Všechny fotky nahrajte na jedno místo

Jasným základem je, že jsem si určila jedno místo, kam si budu všechny fotky ukládat.

Volba padla na externí paměť připojenou běžně k domácímu počítači (také jsem mohla fotky nahrát na internet do cloudu, to je další spolehlivá varianta, kterou můžete využít i jako zálohu, což je důležité). Tam je pro mě nejsnadnější fotky i průběžně stahovat a ukládat, zabere mi to chvilku.

Zároveň mám obrázky dostupné kdykoliv chci, třeba i v notebooku, který si beru na cesty. Kdysi dávno, kdy jsem se také o pořádek ve fotkách pokoušela, jsem udělala děsnou chybu – fotky jsem z mobilu nepřetáhla, ale jen zkopírovala. Takže už vím, že tudy cesta nevede, protože v duplikátech už jsem nikdy nebyla schopná najít řád.

Krok 2: Vymyslete systém, pak tvořte složky

Dalším, časově však o dost náročnějším krokem je vymyšlení systému a třídění fotek.

Nasypat všechny fotky do jedné složky nestačí, to je jako skočit z bláta do louže. Uvařila jsem si čaj, do aromalampy dala oblíbenou vůni, abych měla k úkolu připravenou pohodovou atmosféru, a pustila jsem se do toho. Složky jsem nazvala tak, abych se v nich s co nejmenším úsilím vyznala – podle roků, kdy jsem fotku pořídila, podle míst, událostí, lidí a podobně. Zkrátka tak, aby to podpořilo mou orientaci ve fotomateriálu a aby to byl intuitivní systém, který si budu pamatovat.

Krok 3: Vyberte, co půjde do koše a šup tam s tím

Hodně fotek jsem sice promazala už při třídění, ale jedno mazací kolo jsem si udělala ještě samostatně.

Všechny fotky už jsou pěkně ve složkách, tak vstupuji do role nemilosrdné sekernice a mažu a mažu. Fotky, co pro mě nemají trvalejší hodnotu, už se mi nelíbí, nejsou důležité nebo nejsou moc povedené, jdou do koše.

Krok 4: Upravte fotky, se kterými máte další plány

Z fotek, které zůstaly, jsem si ještě vybrala ty, které pro sebe považuji za nejlepší, mám je nejraději nebo s nimi mám další plány.

Přesunula jsem je do samostatné složky. S nimi pak pracuji v běžném fotoeditoru, který mám v počítači, nebo v programu Gimp, což je jednoduchý program pro úpravu fotek, který je ke stažení zdarma. Při úpravě fotek už se přitom meze osobnímu stylu a libůstkám nekladou. Někdo rád upravuje hned v telefonu nebo na sociálních sítích, další si pořídí profi nástroj pro práci s fotkami Photoshop nebo jiné placené či neplacené programy. Existuje i hodně nástrojů, které fungují jako digitální album a zároveň je možné v nich s fotkami pracovat, zmíním třeba Zoner Photo Studio, Lightroom nebo Adobe Photoshop Album.

Krok 5 jako výzva nakonec: Uklízejte si mobil průběžně

Nebudu předstírat, že jsem předchozí akce zvládla za pět minut. Zabralo to hodiny a už to vážně nechci nikdy opakovat. Lepší cestou je pravidelná rutina a udržování pořádku.

zálohování fotek

Je to podobé, jako je doma snazší setřít sem tam trošku čerstvě usazeného prachu, než se po měsících přidušeně vyrovnávat s tlustými prachovými nánosy na skříních. Můj odvážný plán vyčlenit si chvilku každý den, abych si v telefonu protřídila a stáhla fotky, se ale brzy ukázal jako příliš ambiciózní. To nedám. Jsem na sebe hodná a trochu jsem slevila, snažím se o úklid v telefonu alespoň jednou za týden. To je při mém objemu fotek ještě snesitelný interval, který mě zároveň moc nezatíží.

A tipněte si, co jsem dostala jako odměnu? Novou radost z fotek, kterými se teď můžu snadno pokochat, kdykoliv se mi zachce, nebo se s nimi někomu pochlubit. A ty co mám nejvíc ráda, si můžu snadno fyzicky zhmotnit, což je bezvadné i v digitální době.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články