Právě čtete

Jak ukládat fotky

6451  
Sdílet: 

Jak ukládat fotky

Po opojení možností pořizovat nekonečně mnoho snímků digitálními foťáky přišlo vystřízlivění – jak s těmi tisíci snímků z dovolené naložit? Možná jste se také ze začátku snažili vybrat ty nejhezčí, vyvolat je a vložit do alba, ale pak jste asi v záplavě dat rezignovali a prohlížet si fotky se vám vlastně ani nechce.

24. 8. 2016 4 min. čtení Kristina Zábrodská
Jak ukládat fotky

A to před pěti lety málokdo tušil, že se objeví chytré telefony s kvalitním fotoaparátem, který pořizuje fotky skoro stejné jako kompakt. Kompaktním foťákům začala zvonit hrana, prodeje se dramaticky propadly a množství fotek ještě vzrostlo. Selfie u moře? Proč ne! Lepší záběr o metr dál? Jasně! Málokdo však předchozí fotku smaže. A tak jejich počet narůstá a narůstá. Většina telefonů je automaticky řadí do složek po dnech, a tak jejich množství nepůsobí tak obrovsky, ale schválně se podívejte na počet fotek ve svém telefonu. A pokud najdete odvahu, mrkněte i na počet souborů s koncovkou .jpg či .raw v počítači.

Pokud se nevzdáváte myšlenky své fotografie uspořádat a skutečně si je ještě někdy prohlédnout, čtěte dál.

IMG_3164

Foťte jako na film

Zamířit a zmáčknout je tak snadné, ale o to těžší bývá následné mazání, a to i ne úplně povedeného snímku. Než fotku pořídíte, zamyslete se na vteřinu, jestli je skutečně tak pěkná, že za to stojí. Pamatujete si na focení na film? Hledání ideálního záběru, čekání na perfektní podmínky, promýšlení, jak fotka bude vypadat… Někdy neuškodí ohlédnout se zpět.

Promazávejte

Buďte k sobě kritičtí a nepovedené či nudné snímky prostě smažte. Stejně tak opakované záběry či stejnou věc z drobně odlišných úhlů. Než ale začnete zbrkle mazat, prohlédněte si fotky v počítači na větší obrazovce, ať vidíte všechny detaily a odstraníte skutečně jen špatné či rozmazané snímky.

IMG_3310

Zálohujte

Už v průběhu dovolené pořízené fotky zálohujte. Stáhněte si je do počítače, do cloudového řešení nebo na flashku. V případě nehody o ně nepřijdete. Nikdy nenoste zálohu a kartu ve foťáku u sebe a fotky raději nemažte dřív, než si je zálohujete podruhé. Jediný exemplář totiž není záloha, ale pouhá změna úložiště. Data pravidelně zálohujte a ukládejte do online úložiště a na externí disk.

Archivujte

Dobře vedený archiv se pozná podle toho, že v něm naleznete to, co hledáte. Fotky si proto roztřiďte tak, abyste je v budoucnu kdykoliv našli. Ideálně podle roku a názvu události, místa, kde byly pořízené, nebo osob. V podstatě jim přiřaďte klíčová slova. A pokud máte fotek skutečně hodně, sepište klíčová slova do seznamu, tak budete mít přehled, kde co je. Klíčová slova fotkám automaticky přiděluje aplikace Fotky od Googlu. Fotky třídí podle lidí, míst a důležitých věcí, takže je najdete jednoduše přes vyhledávání.

IMG_3279

Tiskněte

Vybrané fotky si vytiskněte na papír. Dáte jim mnohem větší šanci, že si je ještě prohlédnete v budoucnu, než těm, které necháte v počítači či telefonu. Vzpomínky z dovolené uspořádejte do fotoknihy, fotky můžete opatřit komentářem a kniha se bude hezky vyjímat i v knihovně. Navíc se jich tam vejde ukoukatelné množství, což oceníte vy i návštěvy, kterým se budete chtít pochlubit. Pokud raději vytváříte vlastní alba, vlepte do nich jen to podstatné, v záplavě fotek ani zajímavé snímky nevyniknou.

Tisknout můžete pomocí aplikací Printka, Vyvolej.to nebo svou fotku můžete zaslat v podobě pohlednice s Českou poštou.

IMG_3168

Využijte techniku

Chytré telefony vám dokáží výrazně usnadnit život, pokud jim to dovolíte. iPhone synchronizuje pořízené fotografie s knihovnou v iTunes, nezapomeňte si tuto synchronizaci povolit a přikoupit si další místo v úložišti, pokud vám dochází. Podobně funguje i Android. O krok dál je aplikace Fotky Google, která za vás fotografie a videa setřídí, opatří je příslušnými štítky, vytvoří album či vtipnou koláž a kompletní zálohu, pokud jí to dovolíte. Vše probíhá na vašem soukromém účtu na internetu, takže se nemusíte obávat ztráty dat ani nechtěného sdílení.

„Pokud jste aplikaci Fotky povolili zaznamenávat při focení vaši polohu, vybrala přes noc nejlepší záběry a videa, seřadila je na časovou osu a přidala mapky a označení míst, která jste navštívili. Sami jen případně doplníte popisky jednotlivých záběrů. Při tom můžete fotky libovolně přidávat, vypouštět a příběh i pojmenovat. Teď už jen stačí poslat link a ostatní si mohou prohlédnout, jak jste se měli,“ popisuje Daniela Chovancová další funkci aplikace Fotky od Googlu. Podobně aplikace dokáže vytvořit z vašich videí film a dokonce jej opatří i podkresovou hudbou.

IMG_3246

Sdílejte

Cestujete s přáteli a slibujete si, že si po návratu vyměníte fotky? Pokud je nahrajete na online úložiště, můžete si jen poslat link. Funguje takhle Picassa, Rajče, PhotoExtract, Flickr, Facebook nebo Google. Ve funkci Sdílené album jen označíte fotky, které chcete ukázat přátelům, napíšete jejich email a oni už dostanou link s odkazem.

Tip na závěr

Krásné fotky jsou zpravidla výsledkem postprodukce. Většina nástrojů na úpravu fotek či přímo váš telefon je nabízí. Fotky z fotoaparátu je třeba upravit v příslušném programu na počítači, ale ty v telefonu upravte před prezentací pomocí oříznutí, vyvážení barev či jiných šikovných funkcí. A stejně tak vyzkoušejte i různé filtry, ostření a použití blesku při focení. Nastavte si váš telefon či foťák na každou fotku. Čím lepší ji pořídíte, tím méně bude potřebovat upravit, nebo naopak tím snáze ji pak vylepšíte.

IMG_3209

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články