Právě čtete

Jak poznat čisté koupaliště

3319  
Sdílet: 

Jak poznat čisté koupaliště

Příslib léta stráveného u vody, nejlépe s dětmi, je super. Méně už však chlorovaná koupaliště praskající ve švech, a tak je lepší vyrazit rovnou do přírody. Jak si však vybrat čisté místo ke koupání, a vyhnout se tak zdravotním rizikům?

10. 8. 2016 4 min. čtení Redakce
Jak poznat čisté koupaliště

Kvalitu vody zkoumají hygienické stanice kraje, v němž žijete, v letním období zpravidla častěji než jednou za měsíc. Z odebraných vzorků vody je výsledek známý asi do tří dnů. Seznam míst, kde je bezpečné se koupat, nejrychleji najdete na webových stránkách Koupací vody.

koupací vody
Mapa mapující čistotu vod z Koupací vody

Co když ale nemáte příležitost si takové věci zjistit dopředu? Můžete si je prověřit sami na první pohled nebo jednoduchými pokusy, z nichž některé se mohou stát i hrou pro děti.

Jak se pozná čistá voda

Je v ní život

Představa, že se vám pod nohama prohání něco mezi žralokem a lochneskou, nemusí být všem příjemná. Ale pravdou je, že ryby, pulci, žáby, vodní plži, a dokonce i některý hmyz jsou spolehlivými znameními čisté vody. Zvídavé děti mohou zjistit, jaký hmyz ve vodě pod kamením nebo na hladině žije, pomocí lupy. Tu si mohou samy vyrobit. V zavařovačce, přes kousek potravinové fólie připevněné gumičkou k hrdlu nádobky s kapkou vody na povrchu mohou pozorovat nalezená zvířátka. Kde plavou ve vodě vodní berušky, na tu si dejte pozor a raději se v ní nekoupejte. Není čistá. Totéž platí kvůli zdraví nebezpečným bakteriím tam, kde plavou a žijí kachny a další vodní ptáci.

Hladina není pokryta sinicemi

Sinice jsou bakterie, které při zvýšeném výskytu na hladině vytvoří tzv. vodní květ, jenž připomíná zelenou krupici. Jsou zdraví nebezpečné hlavně kvůli tomu, že obsahují toxiny, které způsobují kožní alergické reakce, rýmu, podráždění očí až zánět spojivek. Při nalokání vody se sinicemi si můžete taktéž přivodit střevní problémy. Lidé při koupání často nechtěně vypijí trochu vody (až 1–2 dl) a s ní i přítomné sinice. Riziko potíží se zvyšuje u dětí, které vody vypijí zpravidla více a jejich tělesná hmotnost je menší.

Pokud nejsou sinice patrné ve vodě na první pohled, pomůže vám jednoduchý test: Použijte lahev, do ní naberte vodu a nechte ji 20 minut odstát. Pokud jsou ve vodě sinice, shluknou se na povrchu a utvoří zelenou kašičku. Na takovém místě se nekoupejte, pokud nechcete letní volno strávit v nemocnici.


Vodní nádrž Vranov

Hladina není potažena mastným filmem nebo pěnou

Pěnu může způsobovat i přírodní proud nebo přítok či vodopád, nemusí hned signalizovat chemický saponát. Pokud vás však nenapadá, odkud by pěna mohla být, do vody raději nechoďte.

Po hladině nebo u krajů neplavou mrtvé ryby

Jestli narazíte na jednu leklou rybu, není důvod se obávat. Více mrtvých ryb vyplavených na hladinu už může znamenat hygienický problém.

Voda nepříjemně nezapáchá, není viditelně zakalená

Existuje jednoduché pravidlo – s klidným svědomím se na místě můžete vykoupat, pokud ve vodě po kolena vidíte ještě své palce u nohou. Při silně znečištěné či zapáchající vodě může jít o vylitou chemikálii nebo větší tlející zvíře. V takových případech je dobré kontaktovat hygienickou stanici.

Kam vyrazit

Kdo se v divoké přírodě ve vodě cítí stejně jako na otevřeném oceánu anebo nechce riskovat zkažené prázdniny, může zvolit kompromis mezi bazénem a rybníkem – biotopové koupaliště. Trend biotopových koupališť k nám dorazil z Německa a Rakouska a rozumí si s bio životním stylem. Biotopová koupaliště jsou uměle zakládaná jezera s fólií a drenáží na dně a ostatní už nechávají na přírodě. V Praze můžete na biotopové koupaliště vyrazit třeba do Radotína.

 


Vodní nádrž Lipno

Koupání doma na zahradě

Jestli dáváte přednost pohodlí domova, proč nezkusit místo bazénu přírodní jezírko? Je pravda, že v chlorované bazénové vodě sice nežijí škodlivé bakterie, ale taky v ní nežije nic, co by vodu zbavilo biologických nečistot, které do ní přirozeně napadají. Voda se v klasických bazénech tak musí stále čistit uměle pomocí chemie nebo filtrů.

Přírodní jezírko má přirozenou samočistící schopnost a i v zimě ozdobí vaši zahradu. A to i díky žíznivým okřídleným návštěvníkům, které do ní jistě přiláká.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články