Právě čtete

Jak fotit děti mobilem

3819  
Sdílet: 

Jak fotit děti mobilem

Říká se, že nejhůř se pracuje s dětmi a se zvířaty. Ani jedni z nich chvíli neposedí, mají často hlad, poslouchají vás stylem „jedním uchem dovnitř, druhým ven“ a všechno musí hned prozkoumat. Pro práci tyhle podmínky nejsou ideální, ideální ovšem nejsou ani pro focení. Děti a jejich skopičiny by se daly fotit téměř neustále, zvlášť když tak rychle rostou.

5. 9. 2016 4 min. čtení Redakce
Jak fotit děti mobilem

Požádali jsme proto Alici z blogu Mámou stylově a Annu z blogu Máma za vodou, které své děti rády a dobře fotí mobilem na Instagram, o pár rad, jak děti dobře vyfotit.

Alica
@mamoustylove

stylova_mama
Alice je mámou dvou holčiček, má vášeň pro módu, kosmetiku, zdravé vaření a cestování. Ráda se inspiruje ostatními, ale i sama se snaží být inspirací, proto si založila blog Mámou stylově a nedávno i stejnojmenný youtubový kanál.

Mobil vždy po ruce

Děti jsou extrémně rychlé bytosti a ty nejkouzelnější okamžiky s nimi trvají nanosekundu. Proto mám mobil vždy po ruce (v malé kabelce přes rameno) nebo kapse, abych ho mohla pohotově vytáhnout a děti zvěčnit i při nečekaných situacích. Právě ty neplánované okamžiky jsou nejlepší.

Odvést pozornost

Naopak při „montovaných“ pózách se děti naschvál mračí, zavírají oči, nebo se naopak smějí až moc, fotky nevypadají přirozeně nebo nepatří k těm, které byste si zarámovali. Proto se vždy snažím od focení odvést pozornost, třeba vykřiknu, že jde medvěd, nebo na holky zachrochtám a ony se rozesmějí a na chvíli zapomenou, že stojí před objektivem :). Jedná se sice o pár vteřin, ale během této chvíle se dají pořídit ty nejlepší fotky.

Živé barvy

Fotky dětí mám ráda barevné a veselé. Často je tedy ještě upravuji pomocí různých filtrů (například ve VSCO Cam). Přidávám expozici i barvu, chci, aby vypadaly optimisticky a správně dětsky :). Ale i černobílé fotky mají své kouzlo.

Roztomilé nedokonalosti

Osobně se mi líbí, když fotky dětí nejsou 100% dokonalé jako ze žurnálu. Ale spíše vyjadřují jejich osobnost, upřímné nadšení a dětskou upřímnost. I s těmi opičáckými výrazy, ty jsou totiž nejoriginálnější a nenapodobitelné. Tyto snímky mi vždy zaručeně vykouzlí úsměv na tváři. :)

STELA DORT

STELINKA PUZZLE

esennce_kurz_nahled

Anna Rathkopf
@annarathkopf

15333896001_e9acd12c16_z
Anna pochází z Prahy, ale už skoro deset let žije v New York City. Jejím obrovským koníčkem je focení a nově k tomu přidala i psaní blogu o svém životě v zámoří, o svém malém minichlapíkovi, díky kterému objevila dětskou fotografii, a taky o svém skvělém Amíkovi.

 

U focení dětí se i zapotíte

Focení dětí je zábava, ale také pěkná dřina. Není nic těžšího než se pokusit dostat přímý pohled do kamery od dvouletého kluka, který si zrovna hraje se svým autíčkem, vím to z vlastní zkušenosti. Focení dětí má definitivně svá specifika spojená právě s tím, že se pokoušíme fotit děti, tedy objekty, které nerady sedí a nerady spolupracují. Nechápou, že my se snažíme zachytit neopakovatelné okamžiky, sladké momenty a tak důležité mezníky, jako jsou třeba takové první krůčky nebo první zub. Pokud chcete fotit děti, musíte pracovat kolem nich a povětšinou můžete přímo zapomenout na perfektní spolupráci. Právě v tom je focení na mobil perfektní – je totiž bleskově rychlé, a navíc děti jsou na mobil zvyklé, tudíž je to nijak neruší.

Světlo

Bod číslo jedna je pro mě definitivně světlo. Stejně jako u každého jiného focení je světlo zřejmě jeden z nejdůležitějších faktorů. Kamery na mobilních telefonech mohou vyfotit krásné fotky, ale je opravdu důležité nezapomenout fotit za co nejlepších světelných podmínek, vždyť profi fotografové taky používají mnoho přídavných osvětlovacích prvků, co teprve taková malinká kamera na mobilu, kolik ta světla potřebuje. Takže se nebojte rozhrnout záclony, pustit televizi, popojděte kolem dětí a podívejte se, jak na ně světlo dopadá, nebo prostě udělejte cokoliv, co pustí trochu více světla do prostoru.

Perspektiva

Ono je jednoduché fotit děti pořád z jednoho úhlu, toho našeho dospělého, kdy je už od prvního pohledu znát, že fotil někdo mnohem vyšší, než je to malé dítě hrající si na koberci. Moje rada zní: Lehněte si na zem, sedněte si na bobek, dostaňte se ze zóny dospělého do úrovně malého dítěte, vždyť to je to, co nás na dětech tolik okouzluje – ta jejich bezprostřednost, kdy si na návštěvě u tety sednou doprostřed obýváku na koberec a začnou si hrát. Mobilní telefony nám umožňují zachytit vše v širším úhlu, než jak jsme zvyklí se dívat okolo. Využijte toho a pohrajte si, dá vám to možnost vidět svět dětí v jiném rozměru.

Přibližování

Rozhodně si dejte pozor na používání přibližování. Každé přiblížení zhorší kvalitu výsledné fotky, místo toho se přibližte dětem vy.

Editace fotek

Nebojte se pohrát si s fotkou, existuje tolik různých mobilních aplikací. A co jiného dodá fotkám ten výsledný efekt než větší nebo menší postprocessing? Osobně používám VSCO Cam nebo editaci přímo v Instagramu. Většinou nejdřív zkusím přednastavený filtr, a potom si navíc pohraju se světlem, barvou a expozicí.
28318385502_a9f2728827_z

19698863322_e549fc8b43_z (1)

27379850990_385ec997b2_z

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články