Právě čtete

Základní složky kosmetiky aneb podle čeho poznám, kterou chci používat

1884  
Sdílet: 

Základní složky kosmetiky aneb podle čeho poznám, kterou chci používat

O složení kosmetiky, by se dala napsat snad celá kniha. Já jsem dnes vybrala nejčastější a nejdiskutovanější složky a pokusila se je popsat tak, aby i běžný smrtelník pochopil, k čemu slouží a dokázal se pak zorientovat v tom, jaký produkt si pro sebe vybrat. Vždy to je balanc mezi nějakými pro a proti a záleží na každém z nás, čemu dá přednost.

12. 2. 2023 4 min. čtení Juliána Šoleová
Základní složky kosmetiky aneb podle čeho poznám, kterou chci používat

V minulém článku s názvem „Lexikon kosmetických obalů“ jsem vysvětlila, jak se zorientovat na etiketě produktů. Které části věnovat pozornost a jak během chvilky rozeznat, jestli produkt stojí za to, nebo ne. Tentokrát vás provedu základními složkami produktů a jejich funkcemi. Povíme si také něco o tom, že není konzervant jako konzervant a některé silikony jsou bezvadné, ale musí to být ty správné.

Začnu tím, z čeho se produkt vlastně skládá

Báze produktu neboli základ je obvykle voda, rostlinné oleje a másla, květinové vody nebo aloe vera. Může to být mix tohoto všeho nebo jen třeba jedna ze složek.

Jak víte z předchozího článku, suroviny uvedené ve složení jako první jsou v produktu zastoupeny nejvíc. Báze je takový nosič, základní hmota. Dále se produkt obohacuje podle potřeby aktivními látkami, jako jsou rostlinné výtažky, vitamíny, vzácné kyseliny a oleje. Aktivní látky zajišťují funkčnost produktu – na co je určen, v čem pomáhá, jak funguje. Navíc produkty obsahují látky pro rychlý estetický efekt, dobrou roztíratelnost, dlouhou trvanlivost, krásnou vůni a barvu. Na tyto skupiny se mrkneme detailně.

Podle čeho nakupujete kosmetiku?

Hlasovat

Silikony

Silikony jsou často vnímány jako takový strašák a spousta z nás už při zaslechnutí tohoto názvu zbystří a tuší, že nejsou žádoucí.

Jsou to látky, které zajišťují okamžitý, ale zdánlivý efekt nebo lépe řečeno funkčnost produktu. Jinými slovy silikony vytváří povlak, a to buď na vlasu, nebo na pokožce. Tento film je lesklý a každý povrch na oko rozzáří, na dotek je to obvykle poznat také. Uživateli dodává pocit, že jsou vlasy okamžitě po použití krásné, lesklé a jemné. V praxi tyto látky ale fungují jako takový nepropustný „igelit“– nic se skrz něj nedostane, ani hydratace. Vlas pak často strádá, není vyživený, ale vypadá dobře. Proto jsou silikony považovány za neprospěšné a mnoho značek se chlubí výrobky „bez silikonů“.

Ve složení se jedná o látky s názvy jako Dimethicone crosspolymer, Dimethiconol, Trimethicone, Phenyl trimethicone. Mají svá proti, ale i pro. Silikony vlas lehce zatíží, takže fungují proti statické elektřině. Přírodní nebo bezsilikonové produkty na vlasy mívají potíž najít alternativu a zajistit, aby vlas neelektrizoval, nelepil se na svetry a bundy, proto silikony máme rády.

Syntetický silikon jde velmi špatně vymýt vodou. Když třeba jen jednou takový konvenční šampon použijete, zůstanou silikony ve vlasech i několik týdnů až měsíců. Některé progresivní značky už odhalily přírodní silikony jako výtažky z rostlin, které jsou smývatelné vodou, ale tyto výzkumy jsou zatím v počátcích. A já se moc těším na pokrok!

Emulgátory

Emulgátory jsou látky, které zajistí, aby složky produktu byly stále hezky smíchané a neoddělovaly se. Například olej by se od vodních složek přirozeně oddělil a to nikdo nechceme.

Nejznámější a často používané jsou syntetické emulgátory PEG a PPG, které vznikají z vysoce reaktivních plynů a jiných chemických látek, které jsou karcinogenní. A to samo o sobě napovídá, že nejsou k používání na pokožku ideální, ale v malé míře jsou v konvenční kosmetice povoleny. Obecně je poznáte podle koncovky končící na “eth” ve spojení s čísly, například Laureth-4 a Ceteareth-33… Obsahuje je velká část kosmetiky na trhu. V přírodních produktech se obvykle používají emulgátory rostlinného původu, které jsou nezávadné, ale pro výrobce dražší a také někdy méně funkční.

Parabeny

Vedle zmíněných silikonů jsou právě parabeny druhým velkým tématem a firmy se na obalech rády chlubí označením „neobsahuje žádné silikony a parabeny“. Proč tomu tak je?

Parabeny zajišťují trvanlivost produktu. Mohou ale narušit aktivitu pokožky a tkání a tím přispět k růstu rakovinových nádorů, což je samozřejmě extrém, ale chceme se tomu určitě vyhnout. Poznáte je podle předpon jako například methyl, ethyl, propyl, isopropyl, butyl, isobutyl. Alternativním konzervantem jsou například koloidní stříbro a zlato, které nejsou pro pokožku škodlivé. Tyto alternativy se už poměrně běžně používají. Značky, které u zmíněných škodlivých, ale povolených parabenů zůstávají, k tomu motivují především finanční důvody, ale také funkčnost. Krém, který vydrží 10 let, pravděpodobně nebude konzervován jen koloidním stříbrem. To vám dokáže zajistit spíš pěkný rok až dva.

Barviva

Mohou být uvedena v jakémkoli pořadí po ostatních kosmetických složkách.

Většinou jsou tedy na konci složení, s označením CI a číslo (Colour Index). Číslo vyplývá z barvy, odstínu a možností použití. Veškeré barvy musí být zaregistrované na colour-index.com a oficiálně schválené. Některé barvy jsou přírodní a některé čistě chemické, ale o tom detailně když tak zase příště. Konkrétním příkladem názvu jsou Cl 77891, Cl 77492, Cl 77491.

Parfemace

Vůně neboli „parfum“ nebo „aroma“. Můžeme předpokládat, že jde o syntetické sloučeniny, které jsou přírodně identické.

Přírodní alternativy jsou obvykle éterické oleje takzvané ÉO. Jaká parfemace je použita, se můžete dozvědět podle certifikátů (například pokud má produkt certifikát Ecocert, syntetické vůně obsahovat nesmí). Éterické oleje jsou sloučeniny přírodních chemických látek. Ve složení se neuvádí název „celého“ éterického oleje, ale pouze názvy jeho jednotlivých složek a tyto látky jsou velmi silně koncentrované, proto se jednotlivých látek i ÉO používá velmi malé množství stanovené tzv. dermálním limitem, tedy maximálním povoleným množstvím. Parfemace není tak problematická pro zdraví jako některé jiné složky, ale určitě nejsou syntetické sloučeniny zdraví prospěšné a často mohou způsobit například bolest hlavy.

Ať už se rozhodnete jít přírodní cestou, nebo dáte přednost i syntetickému složení, věřím, že teď už se ve čtení obalů kosmetiky vyznáte zase o trochu více.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články