Právě čtete

Jak se správně zahřát v sauně?

3410  
Sdílet: 

Jak se správně zahřát v sauně?

Plískanice a chladnější počasí v nás vzbuzuje touhu se zahřát a sauna je ideálním prostředkem. Vyzpovídali proto jednoho z největších odborníků na saunování u nás, saunového mága a organizátora Mistrovství ČR v saunových ceremoniálech Pavla Hofrichtera, jak se správně saunovat a na jaké trendy se můžeme těšit.

5. 1. 2016 4 min. čtení Kristina Zábrodská
Jak se správně zahřát v sauně?

Návštěva sauny není jen příjemným odpočinkem, ale má i blahodárný vliv na naše zdraví. Jaká pravidla bychom při saunování měli dodržovat, aby nám prospívalo?

Správný postup je prohřívání, ochlazení, relaxace. Důležité je nikam nespěchat a vychutnat si pobyt v sauně a psychicky si odpočinout. Věnujte dostatek času na relaxaci po každém saunovém cyklu a po sauně si plánujte spíše klidové aktivity. Do saunové prohřívárny chodíme umytí a osušení. Na závěr saunovacího cyklu se mýdlem nebo sprchovým gelem nemyjeme. Velmi důležité je dodržovat pitný režim a doplňovat pravidelně tekutiny – nejlépe vodu nebo minerálku. Do sauny nechodíme také příliš hladoví a zároveň ne dříve než dvě hodiny po jídle.

Saunovani10,6

Jak dlouho je třeba v sauně pobýt?

Někdo láme rekordy, jiný čeká na to, až se přesype písek v hodinách. Ale správné je naslouchat svému tělu, to si samo řekne, co je pro něj potřebné. Někdy stačí i kratší čas pro dobré saunování. Obecně se dá říci, že v prohřívárně člověk stráví 10 až 15 minut. Stejný nebo delší čas by si měl vyhradit na relaxaci, která přichází po ochlazení. Saunový cyklus s trojím prohřátím lze uskutečnit v rámci dvouhodinového pobytu v saunovém centru. Lepší je však zde být déle a mít na vše dostatek času, psychicky si odpočinout.

Jak často bychom měli chodit do sauny?

Za zdravé saunování je považována pravidelná návštěva sauny 1x týdně. Samozřejmě je možné chodit častěji. Pokud se saunujeme v periodě delší 14 dnů nebo jen občas, nemá saunování tak pozitivní vliv na naše zdraví. Pro získání lepší imunity a nastartování ozdravných procesů v organismu proto choďte do sauny každý týden, a to i v létě. Lépe se tak vyrovnáte s teplotními výkyvy i změnami. Organismus je ze sauny zvyklý na vyšší teplotu, než je venku běžné, a proto mu zvýšená venkovní teplota nevadí.

Jaké ozdravné procesy saunování v těle nastartuje?

Pravidelné saunování snižuje psychické napětí a stres. Podle použitých vonných esencí (ideálně 100% přírodní éterické oleje) můžete ze sauny odcházet povzbuzení nebo třeba příjemně odpočatí. Dlouhodobé saunování posiluje fyzickou kondici, uvolňuje dýchací cesty. Pocením se z těla vyplavují škodlivé látky. Pokožka je po pravidelném saunování hebká a svěží, což lze ještě podpořit různými peelingy, zábaly a krémy. Prohřátí zrychluje metabolismus, a tak přispívá ke spalování tuků.

IMG_3438

Jaké chyby lidé při saunování často dělají?

Za základní považuji to, že lidé spěchají a saunování si nevychutnají. Na vině jsou i provozovatelé, kteří prodávají vstupenky na 1 hodinu i s převlečením. Proto je skvělé, že přibývá center, kde je časově neomezené vstupné. Nikdy nevynechávejte relaxaci a ochlazení. Nepřepínejte své možnosti a tzv. nevydržujte v sauně a také nespěchejte z prohřívárny ven, abyste se stihli několikrát vrátit.

A co plavky v sauně?

To samozřejmě ne. V sauně by měl být člověk nahý, nejlépe ležet na prostěradle či osušce, které pokrývají celou plochu dřevěné lavice.

Pravidelně organizujete Mistrovství ČR v saunování. V čem se vůbec soutěží?

Na jaře budeme pořádat již čtvrtý ročník SaunaFestu – mezinárodní soutěžní přehlídky saunových ceremoniálů a zážitkového saunování. Proběhne první dubnový víkend v Aquapalace Praha. Soutěží se v několika disciplínách. Vítězem oficiálního Mistrovství ČR v saunových ceremoniálech se loni stal Jiří Žákovský ze Saunie Praha, který vyhrál i klání Mistr ručníku. Otevřenou mezinárodní soutěž Grand Prix poprvé vyhrál český účastník – Jaroslav Pallas. Vyhlásili jsme i soutěž Windstorm Master – v síle máchnutí ručníkem.

Jaké jsou aktuální saunové trendy?

Saunové ceremoniály doplněné moderním saunovým divadlem. Saunové divadlo nabízí zajímavou show v sauně, kdy během přibližně 12 minut saunér představuje nějaký příběh. V kostýmu polévá saunová kamna a víří vzduch ručníky, do toho zní hudba a probíhají světelné efekty. Zkrátka podobně jako na divadelním představení, ale toto se odehrává v sauně vytopené na 85 °C! Právě v provedení těchto rituálů se na SaunaFestu soutěží. Počet saunových center, kde saunové ceremoniály a zážitkové saunování zavádějí, se naštěstí stále zvyšuje, přibývá tedy i soutěžících saunérů, pro které je mistrovství hlavně velká inspirace a výměna zkušeností.

Co si můžeme představit pod saunovým ceremoniálem?

Je to součást zážitkového saunování. Jde o desetiminutové představení v sauně, během kterého návštěvníci sauny cítí vonné esence a horké proudy vzduchu rozháněného ručníkem za doprovodu hudby a světelných efektů.

Jak přesvědčit odpůrce sauny k její návštěvě?

Třeba zážitkovým saunováním, to přiláká hodně lidí. Někoho přesvědčí moderní prostory a zkušenost, že sauna není to, co zažili ve školce, řada lidí začne chodit do sauny, protože nechtějí být často nemocní nebo nachlazení. Ženy se rády zkrášlují při kosmetických procedurách v sauně. Chce to prostě překonat ostych či obavy a vyzkoušet třeba nějaký saunový ceremoniál.

Více se o zážitkovém saunování a Mistrovství ČR v saunování dozvíte na www.saunafest.czwww.zazitkovesaunovani.cz.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články