Právě čtete

Případ kofein: Káva nebo energetické nápoje?

9000  
Sdílet: 

Případ kofein: Káva nebo energetické nápoje?

Káva a kofein k sobě patří jako Kaiser a Lábus a celé lidstvo tak nějak žije v domněnce, že káva je vlastně kofein v kapalné podobě. Přitom kopeček kávové zmrzliny, půl druhé tabulky čokolády, některé druhy čaje nebo energetické nápoje ho v sobě obsahují mnohem víc než jeden hrneček kávy.

27. 11. 2014 3 min. čtení Redakce
Případ kofein: Káva nebo energetické nápoje?

Je všeobecně známé, že jednotlivé odrůdy a typy káv obsahují více či méně kofeinu – podle International Coffee Organization obsahuje odrůda s názvem robusta zhruba dvakrát víc kofeinu než arabica. Káva z kávovaru servírovaná do šálku o objemu 150 mililitrů mívá v průměru více kofeinu než ta instantní, ale na druhou stranu méně než překapávaná, viz tabulka níže. V posledních letech je ještě na vzestupu káva bez kofeinu, která musí dle regulí obsahovat méně než 3 mg kofeinu v jednom šálku.

Jak si ale káva jako taková vede ve srovnání s jinými nápoji s obsahu kofeinu? Na to se teď podíváme.

Káva vs. Red Bull a další

Energetické nápoje chutnají na první doušek všechny stejně, obsah kofeinu a dalších povzbuzujících látek se však různí. Pokud si člověk dá jeden menší Red Bull o objemu 330 mililitrů, tak vypije méně povzbuzovací látky, než kdyby si dal větší instantní kávu – konkrétně pozře něco kolem 80 miligramů kofeinu.

Pokud však sáhne po půllitrovém Monsteru a celý ho vypije, tak do sebe dostane hned 160 miligramů kofeinu.

Ti bystřejší už si asi přepočítali, že když vedle sebe dáme stejné množství energetického nápoje a kávy, tak v kávě bude kofeinu víc než v Red Bullu a i než v Monsteru – v tomto ohledu se káva může zdát jako zdraví škodlivější. Problém s energetickými nápoji však spočívá v něčem jiném, než v množství obsaženého kofeinu.

Za prvé obsahují spoustu cukru – například u zmíněného Monsteru jde o 13,5 čajových lžiček – což se pak může negativně projevit na vaší váze. Dalším problémem je látka zvaná taurin, která vyznavačům energetických nápojů často přináší až magicky povzbuzující účinky. Oproti kofeinu je taurin tak trochu španělská vesnice, neexistuje totiž žádný dlouhodobý výzkum zkoumající jeho účinky na lidský organismus.

Káva je zato kontinuálně zkoumána více než sto let a přestože má určitá negativa při konzumaci jejího většího množství (nervozita, úzkost, porucha spánku, halucinace), tak je to pořád přírodní věc s pozitivními účinky na lidskou paměť. Zato energetický nápoj je obohacen o umělá sladidla a barviva a jinak relativně mladou a neprozkoumanou chemii.

Doporučené denní dávky

Jaká je tedy správná denní dávka kofeinu? Obecně je možné říci, že denní příjem uživatele kofeinu by neměl překročit škodlivou hranici 300 mg kofeinu, který zhruba odpovídá:

3-4 šálkům kávy z pražených zrn
5 šálkům instantní kávy
5 šálkům čaje
10 práškům proti bolesti

Na závěr vám můžeme připomenout zlaté pravidlo: všeho s mírou. Pokud se tímto pravidlem budete řídit, měli byste si bezpečně užívat hlavního benefitu pití kávy: mentální čilosti po celý den.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články