Na tomhle receptu mě nejvíc zaujal ibišek jako obalový materiál. Všichni známe ibiškový čaj, však jsem si ho taky ze zbytku květů a goji připravila k mlsání. Musím říct, že jeho kyselá chuť krásně doplňuje přesladkost kuliček.
Ve světě existuje více než 200 kultivarů této krásně kvetoucí rostliny. Léčivé účinky ibišku čínského a súdánského popisuje již ajurvéda, ale i současné výzkumy uvádějí, že ibišek má schopnost snižovat krevní tlak, hladinu glukózy a cholesterolu v krvi. Je to také ceněný antioxidant. Pro jeho stahující účinky na hladké svalstvo se ovšem nedoporučuje užívat těhotným a kojícím ženám.
Jeho využití je ale jinak opravdu široké. Od výroby kosmetiky, papíru, provazů ze stonků až po zpracování dřeva. Květy ibišku se dají kandovat, sušit, vyrábí se z něj marmelády a sirupy, nakládá se i do medu. Zkrášluje nám příbytky a na Haiti je národní květinou. Podle toho, za kterým uchem má žena květ ibišku, se na Havaji a Tahiti pozná, zda je zadaná či svobodná. Ale zpět k receptu! Sladké datle a jemné mandle se snoubí s mírnou hořkostí kakaových bobů. Celý chuťový zážitek doladí kyselost ibišku a všehochuť goji. Mňam! A na zdraví. Mimochodem, já mám květ ibišku za levým uchem.
Recept na ibiškové raw kuličky
Suroviny:
250 g datlí
150 g loupaných mandlí
2 polévkové lžíce kakaových bobů
špetka soli
2 hrsti sušeného ibiškového květu
1 hrst sušeného goji
Postup:
Nejprve si na pánvi lehce opražíme nasucho mandle, dostanou tak plnější chuť (pokud chcete raw úpravu, tak pražení vynechejte, bude to dobré i tak). Necháme je lehce zchladnout a mezitím si rozmixujeme ibišek s goji na co nejjemnější strukturu. Vysypeme z mixéru do misky. Datle, kakaové boby, mandle a sůl mixujeme na hrubší konzistenci. Ze vzniklé hmoty utvoříme kuličky a obalíme je ve směsi ibišku a goji, kterou lehce vtlačujeme do kuliček. Uchováme v chladu.