Houbaření podle mě patří k našemu národu stejně jako dobré pivo, grilování nebo černý humor. Já osobně si nikdy nenechám ujít tu možnost zajít aspoň jednou za rok na houby. Sbírání hub je totiž skvělý koníček, člověk se dostane do přírody, projde se na čerstvém vzduchu, zrelaxuje a při trošce štěstí (a dobrém zraku) najde i pár úlovků do kuchyně.
Bohužel já na houby nemám ani dobrý zrak, ani štěstí ‒ při mé přítomnosti v lese berou houby nohy na ramena (nebo spíš kloboučky) a zdrhají do podhoubí. Pokud to máte podobně jako já, možná se vám bude pár mých tipů hodit. Zaručeně vám houbaření usnadní.
Základní výbava houbaře
Co patří mezi to nejzákladnější, co nesmí chybět při návštěvě lesa? V kapse houbaře by měl být správný houbařský nožík, v ruce pak něco na uložení nasbíraných hub.
Nejvhodnější je klasický proutěný košík, ve kterém se houby zbytečně nemačkají a který jim umožní dostatečné větrání. Zapomeňte prosím na igelitku! Houby se v nich totiž snadno zapaří a pak mohou způsobit velmi nepříjemné zažívací potíže. Pokud košík nemáte, dejte houby do nějaké vzdušné, nejlépe plátěné tašky.
Nezbytností je i houbařský atlas hub nebo encyklopedie, a to obzvlášť, pokud nepatříte mezi zkušené houbaře. No a já bych určitě nešla bez repelentu a mobilu s plnou baterkou, protože mě naprosto děsí představa, jak jsem ztracená uprostřed lesa. :-)
Houbařské vychytávky 21. století
Pokud to s houbařením myslíte opravdu vážně a rádi zainvestujete do houbařských potřeb, tak vězte, že v jejich nápaditosti se meze nekladou.
Vášnivým houbařům se rozhodně může hodit nožík se speciálním štětečkem, kterým lze houby očistit přímo na místě v lese, užitečný by mohl být i skládací košík z prodyšného materiálu a také miniaturní kompas na klíče.
Zajímavá je víceúčelová houbařská lopatka, se kterou snad přežijete kdekoliv. Má dvanáct funkcí a slouží jako taková lopatka poslední záchrany ‒ kromě toho, že s ní odhrabete roští, najdete s ní také díky kompasu cestu zpět, otevřete pivo nebo zapálíte oheň.
Pomocných vychytávek pro houbaře se dělá opravdu hodně. Třeba taková houbařská váha, houbařská kapesní kamínka nebo skládací stolička na unavené nohy. Osobně bych ale zvážila, zda tyto pomůcky při sběru hub opravdu využijete a chce se vám s nimi tahat.
Houbařské aplikace
Houbařům amatérům (ale nejenom jim) se může hodit nějaká šikovná aplikace. Ta sice za nikoho houby nenajde, ale pomůže v lese sesbírat jen to, co byste měli.
Tyto dvě aplikace jsou podle mého názoru nejvíce užitečné. Jsou dostupné pro Android a dají se stáhnout bezplatně. Rozhodně bych se ale na aplikace stoprocentně nespoléhala. Sbírejte jen ty houby, u kterých jste si stoprocentně jistí a hodnocení z aplikace porovnávejte jak s odborným atlasem hub, tak se svým selským rozumem. :-)
Aplikace Na houby:
Plusy:
- Obsahuje atlas hub s fotografiemi, jejich popisem, růstem v regionu a seznamem hub, se kterými se dají splést.
- Rozpozná houbu poté, co ji ukážete na kameru.
- Umožňuje výsledky filtrovat podle specifických filtrů (např. podle velikosti houby nebo podle toho, pod kterým stromem rostla).
- Obsahuje deník nálezů ‒ vaši historii rozpoznaných hub.
- Funguje i bez připojení k internetu.
- Je možnost rozšíření ve formě dvou placených balíčků: detailní fotky hub (poskytuje fotky hub ve vysokém rozlišení) a rozšířené funkce (umožňuje vyhledávání v mapě růstu hub v regionu, poskytuje více fotek houby a je bez reklam).
Minusy:
- Nezahrnuje všechny druhy hub.
- Rozpoznávání není na 100 %.
- Kvůli velkému počtu obrázků je celkem objemná (zabere 100 MB paměti telefonu).
Aplikace Rozpoznávání hub
Plusy:
- Umožňuje rozpoznávání houby z fotografie. Výsledek ukáže v procentech.
- Výsledky jsou propojeny s internetovými odkazy.
- Jednoduchá a srozumitelná aplikace.
Minusy:
- Rozpoznávání není na 100 %.
- Neobsahuje atlas ani jiné informace navíc.
- Potřebuje připojení k internetu.
Jak uchovávám nasbírané houby?
Podařilo se vám nasbírat velké množství hub a nezvládnete je spotřebovat čerstvé? Pak jste šťastlivci, to se mně rozhodně jen tak nestane. :-)
Nicméně i tak vám poradím, co s nimi. Usušit, naložit do octa, zavařit do sklenice nebo zamrazit, to jsou asi nejzákladnější metody uchování hub. Osobně mám nejraději houby sušené, jsou plné chuti, skvěle dochutí spoustu pokrmů a navíc vydrží i několik let. Houby se musí před sušením důkladně očistit, nakrájet na tenké plátky a pak usušit buď na sluníčku, radiátoru, nebo v sušičce na ovoce.
Před mrazením poduste
Pokud se rozhodnete dát houby do mrazáku, před zamrazením je krátce poduste v horké vodě a pak sceďte. Houby zmenší svůj objem (takže se vejde víc věcí do mrazáku) a vy zabráníte rozkladu hub před jejich úplným zmražením.
A na závěr se rozloučím s receptem na můj oblíbený čočkový burger s houbami a coleslaw salátem. Pokud zrovna burgeru nefandíte, udělejte ze směsi karbanátky, které podávejte s uvařeným bramborem a bylinkovým dipem. Hodně štěstí při nalézání hub! :-)
Čočkový burger s houbami a coleslaw salátem
Z uvedených ingrediencí připravíte 2 porce a v kuchyni strávíte přibližně tři čtvrtě hodiny.
Ingredience na burger:
- 100 g hnědé čočky v suchém stavu
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 žlutá cibule
- 1 stroužek česneku
- Slunečnicový olej
- 250 g čerstvých hub
- 50 g chlebové strouhanky
- 1 vejce
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého mletého pepře
- 1 lžička drceného kmínu
Ingredience na salát:
- 1 středně velká mrkev
- 1 středně velká petržel
- 1/4 červeného zelí
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička třtinového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého mletého pepře
Na dokončení:
- Orestované plátky hub
- Čerstvý tymián
- Hamburgerová bulka
Postup:
- Čočku zalijte vodou a nechte nejméně 4 hodiny namáčet. Pak vodu slijte, čočku dejte do hrnce a zalijte vývarem. Vařte 20 minut na mírném stupni a pod pokličkou do změknutí.
- Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Na oleji orestujte dozlatova. Pak dejte bokem. Na stejné pánvi orestujte nakrájené houby.
- Uvařenou čočku rozmixujte spolu s cibulí a česnekem najemno. Promíchejte s vejcem, strouhankou, orestovanými houbami, majoránkou, sušeným tymiánem, solí, pepřem a drceným kmínem.
- Ze směsi rukama vytvořte placičky, které opečte na oleji z obou stran.
- Na salát nakrouhejte mrkev, petržel a zelí na nudličky. Pak promíchejte se všemi dalšími surovinami. Nechte odležet aspoň půl hodiny v lednici.
- Hamburgerovou housku nejdříve opečte na suché pánvi. Pak ji potřete hořčicí. Nandejte salát, burger, orestované plátky hub, snítku tymiánu a přiklopte druhou stranou housky. Podávejte se zbylým salátem.