Za krásnými, správně vypadajícími a lahodně chutnajícími makronkami leckdy ovšem stojí mnoho nepovedených pokusů a Francouzi by zajisté tvrdili, že ty pravé makronky najdete jedině ve Francii a že upéct si je doma je nesmysl. Dobrá zpráva je, že v tomhle by se Francouzi mýlili. Na výrobu makronek potřebujete málo surovin, málo času a výsledek určitě bude stát za to!
Věříme, že s tímto receptem se vám makronky podaří upéct už na první pokus.
Suroviny
110 g mandlí
100 g moučkového cukru
2 velké bílky
120 g moučkového cukru navíc
2 lžíce mleté kávy Tchibo
2 x 100 g Lučina
kakao
cukrářský sáček
Postup
Na plech dáme pečicí papír, na který jsme si předem naznačili kolečka o průměru 3-4 cm. Necháme mezi nimi rozestupy, aby se makronky nespekly. Dáme stranou a troubu rozehřejeme na 160 °C.
Poté v míse vyšleháme bílky s cukrem do sněhu. Až začne sníh tvořit špičky, je připravený na přidání suchých ingrediencí – v mixéru nameleme mandle, přidáme k nim cukr, kávu a vše smícháme se sněhem. Nesmíme míchat moc, jinak makronky nebudou nadýchané. Nejlepší je míchat vařečkou do pomyslných osmiček.
Do cukrářského sáčku plníme těsto a na plech tvoříme budoucí makronky podle načrtnuté šablony, budou pak všechny stejně velké. Pokud jsou nerovné, můžeme je uhladit lžičkou nebo sklepat. Dáme do trouby a pečeme 10-15 min. Po vyjmutí z trouby necháme makronky vychladnout a pak je sundáme z plechu. Během toho si připravíme náplň z Lučiny a kakaa podle chuti. Pomažeme jednu makronku náplní a druhou přiložíme.
Hledáte alternativní náplň, kterou makronky slepíte? Zkuste kešu krém, který po zmrazení můžete dát dětem i jako zdravou zmrzlinu. Zamilovali jste si chuť kávy v makronkách? Zkuste si příště vyrobit sladký kávový chlebíček s banány.