Právě čtete

Granita al caffè con panna: připravte si sicilskou ledovou tříšť políbenou espressem

4401  
Sdílet: 

Granita al caffè con panna: připravte si sicilskou ledovou tříšť políbenou espressem

Kdo jednou pozná Sicílii, nechá tam kus srdce. Nebo alespoň mně se tato částečná ztráta orgánu přihodila. A ano, má to co dočinění s gastronomickou kulturou tohoto nádherného ostrova. Fantastickou kávu tam dostanete i na benzínce. A když vás omrzí v klasické horké variantě, přihlásí se o slovo ledová kávová granita.

16. 7. 2024 3 min. čtení Veronika Bednářová
Granita al caffè con panna: připravte si sicilskou ledovou tříšť políbenou espressem

Osvěžující letní dezert na mnoho způsobů

Sicilané dobře vědí, jak se neupéct pod poledním sluncem. Zaprvé na něj obvykle moc nechodí, protože si užívají siesty, a zadruhé vynalezli granitu. Jde o ledovou tříšť ochucenou snad všemi příchutěmi, které vás napadnou. A co je na ní nejlepší? Že se vyrábí výhradně z čerstvých surovin – žádný chemický prášek, na který jsme zvyklí v našich končinách.

Tradičně se tento dezert vychutnává v jasně daném pořadí. Nejprve granita s máslovou brioškou, až potom káva. Když si ale dáte kávovou granitu, máte to 2 v 1… no a nebo si pak stejně jako já dáte ještě jedno kafe navrch.

Pozor, Sicilané nejsou Italové

Sicilané jsou velmi hrdí na svůj ostrovní původ. Když je tedy nechtěně označíte za Italy, okamžitě vás upozorní, že se mýlíte. Takže znovu: Sicilané, Sicilané, Sicilané… :-)

Za nejlepší granitou se vydejte do Caffè Sicilia

Jestli se chystáte na Sicílii (a já vám to silně doporučuju), nesmíte minout vyhlášenou cukrárnu Caffè Sicilia v barokním městečku Noto. Její majitel, Corrado Assenza, je velký vizionář a světově uznávaný cukrář, který usiluje o návrat původních plodin, jako jsou mandle a maličké sicilské jahody.

Jak si připravit domácí kávovou granitu

Vyzkoušejte, proč je kolem téhle ledové pochoutky takový humbuk. Bude vám stačit jen pár přísad a trocha trpělivosti.

Ingredience:

  • 70 g třtinového cukru
  • 125 ml vody
  • 1 vanilkový lusk
  • 350 ml filtrované kávy (doporučuju Tchibo Privat Kaffee – na filtrovanou kávu, na espresso pak Tchibo Barista)
  • 33% smetana ke šlehání

Tip: Jako zákusek k domácí granitě se perfektně hodí vláčná a nadýchaná máslová brioška.

Postup:

  1. Do hrnce nasypte 70 g cukru a zalijte ho 125 ml vody.
  2. Přidejte semínka z vanilkového lusku a vařte směs zhruba 1 minutu.
  3. Vmíchejte 350 ml filtrované kávy.
  4. Nechte směs vychladnout a poté ji přelijte do mělké nádoby, kterou uložte na 2 až 3 hodiny do mrazáku.
  5. Každou půlhodinu nádobu vyndejte z mrazáku a promíchejte její obsah vidličkou, aby se postupně vytvořily malé krystalky ledu.
  6. Mezitím si připravte šlehačku.

Těsně před servírováním tříšť naposledy promíchejte a můžete ji podávat. Nejlépe vynikne v dezertních miskách – zdobená šlehačkou a podávaná spolu s měkoučkou máslovou brioškou. Buon appetito!

Léto v pestrých barvách

Léto v pestrých barvách

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články