Připomíná mi loňské léto plné rozkvetlých babičkovských pelargonií a kupu cuket na záhoně. Letos tomu není jinak a sklizeň se hlásí o slovo každý den. Dýně, cukety, fíky, cibule. A muškáty na zápraží volající po zálivce. Už jsou za ta léta lehce opelichané, ale mám je ráda i tak. S nápadem na tento recept přišla vlastně naše fotografka Petra. Listovaly jsme kuchařkami a hledaly inspiraci pro nějaký letní drink, (bylo totiž to hustý vedro jako minulej rok) a Petra se začala rozplývat nad cibulovou marmeládou. Zvláštní! :)
Nicméně při pohledu na sušící se svazky červené cibule pověšené na zdi stodoly bylo rozhodnuto. Ale co k ní? Ptám se tak spíš sebe a Petra zasněně odpovídá: „Galetky.“ A už se smaží, vaří, peče! Pohanku miluju. Ta totiž do bretaňských slaných palačinek neodmyslitelně patří. A taky náplň. Klasikou je šunka s volským okem, ale dá se plnit v podstatě čímkoliv, co máte rádi. Mně se na galette bretonne (francouzky) čili krampouezhenn gwinizh-du (bretaňsky! – to jenom kdybyste si je chtěli v Bretani objednat :)) líbí, že je to v podstatě jednoduché a celkem zdravé jídlo hotové za chvíli. Náplně jsem také upravila, aby byly rychle hotové a vy měli čas se jen tak při dobrém jídle rozhlédnout, připomenout si horké léto a říct si se slastným povzdechem: „Takhle my si tady žijeme…“
Suroviny
125 g pohankové mouky
250 ml mléka nebo vody
1 vejce
špetka soli
Postup
Mouku v míse osolíme. V mléce rozmícháme vejce a postupně, za stálého míchání metličkou přiléváme do mouky, aby se v těstíčku netvořily žmolky. Na rozpálenou pánev jemně pomazanou přepuštěným máslem či olejem lijeme naběračkou těsto. Smažíme v tenké vrstvě po obou stranách dozlatova. Těsto z pohankové mouky se rádo přichytává, proto postupujeme při smažení opatrně, aby se palačinky nepotrhaly, a pečlivě pánev lehce mastíme. Hotové plníme náplní. Jíme teplé i studené.
Cibulová náplň
Suroviny
3-4 červené cibule
2 polévkové lžíce másla (nebo i přepuštěného)
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce balsamica
2 polévkové lžíce třtinového cukru
3 snítky čerstvého tymiánu (může být i sušený)
sůl a pepř na dochucení
Postup
Na pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Vsypeme do ní na tenké plátky nakrájenou oloupanou cibuli a dusíme zhruba 20 minut. Poté k cibuli přidáme balsamico a cukr. Cibuli dále dusíme asi deset minut, než začne cukr karamelizovat. Krásně zredukovanou tmavě červenou cibuli posypeme tymiánem a dochutíme solí a pepřem. Podle chuti ještě podusíme a podáváme teplé i studené.
Cuketová náplň s Lučinou
Suroviny
1 cibule
2-3 malé cuketky
2 snítky rozmarýnu
1 větvička bazalky
1 kostka Lučiny
sůl a pepř na dochucení
Postup
Cibuli na kolečka lehce na másle podusíme. Cukety i se slupkou (pokud jsou velké a starší, slupku oloupeme) pomocí škrabky naloupeme na plátky a přidáme do rendlíku k cibuli. Asi deset minut dusíme (zralejší cukety déle do měkka) a přidáme bylinky. Rozmarýn můžeme i v celku, pak jej vyjmeme. Bazalku pomocí nůžek nastříháme přímo do cukety. Chvíli společně podusíme a poté přidáme Lučinu. Necháme rozpustit, osolíme a opepříme podle chuti a pár minut společně povaříme. Podáváme teplé a ihned spotřebujeme.