Právě čtete

Fyzioterapie: terapie budoucnosti, nebo zbytečnost?

7079  
Sdílet: 

Fyzioterapie: terapie budoucnosti, nebo zbytečnost?

Fyzioterapie pomáhá nejen lidem, které dlouhé týdny nebo roky „někde bolí“, ale i těm, kdo se cítí víceméně v pořádku. Co vlastně v ordinaci fyzioterapeuta čekat?

3. 10. 2020 5 min. čtení Tereza Prskavcová
Fyzioterapie: terapie budoucnosti, nebo zbytečnost?

Při běhu mě občas pobolíval kotník. Když jsem to zmínila před svou známou – fyzioterapeutkou, hned si mě změřila odborným pohledem a řekla mi, že to je beztak kvůli kyčli. Ať se k ní stavím. Já jsem si ale jako správná Češka řekla, že něco vydržím. Dokopala jsem se k ní, až když mi ruplo v zádech.

Já hloupá. Kdybych bývala přišla dřív, mohly jsme spravit kotník při běhu a ještě k tomu předejít mým problémům se zády/bolestem zad.

Fyzioterapie umí preventivně vyřešit spoustu problémů, které – kdybyste je nechali jen tak – by časem potřebovali radikálnější řešení. Opich, kapačku, nebo dokonce operaci.

Jen u zad jsem na fyzioterapii neskončila a díkybohu za to

Když mi fyzioterapeutka ulevila od bolesti zad, prohlédla si mě a říká: „Máš moc povolené hýžďové svaly, musíme je zaktivovat – zkusit znovu zapojit.“

fyzioterapie

Vtipné bylo, že problémem toho bolavého kotníku, kterým vše začalo, byly stejné svaly, které způsobily problémy se zády: hýžďové svaly. Ty totiž stabilizují kyčelní kloub. Když jsem častěji používala záda, projevovala se bolest v nich, když jsem častěji běhala, schytával to kotník skrz vychýlené koleno… Že to zní složitě? Možná trochu ano, protože v těle nic nefunguje odděleně. A právě tomu fyzio skvěle rozumí.

Šíře toho, co dokáže fyzioterapeut odhalit, je ohromná,“ říká PhDr. Markéta Musilová z kliniky komplexní rehabilitace Monada a také fyzioterapeutka reprezentačního týmu vodních slalomářů. „Může odhalit jednoduché svalové dysbalance, ale špičky v oboru jsou schopny poznat třeba to, že je člověk onkologicky nemocný. Záleží i na tom, na co je každý fyzioterapeut zaměřený a jak se dál vzdělává,“ popisuje.

Podle Markéty si můžeme náš pohybový systém představit jako kladkostroj. Představte si, že jsme systém kladek – ty kladky představují klouby. Kladkostroj od narození hezky funguje a šlape, jak má. Když ale povolí některý šroubek, začne fungovat našikmo. Bude stále fungovat, ale už to nebude ta hezká funkce. Některé kladky se začnou odírat a časem poškozovat. Fyzioterapie chce právě tomuto odírání zabránit. Aby se časem nemusela vyměňovat celá kladka.

Než jsem to poznala na vlastní kůži, myslela jsem, že přijdu do ordinace, fyzioterapeut mě „prokřupne“, namasíruje a mě přestane rázem všechno bolet. Když ale přišlo na aktivaci svalů (abych napravila chronický problém), musel jsem se aktivně zapojit. Jednoduše jsem dostala předepsaný cvik na doma. Cvičení mi zabralo cca 15 minut, nikdy ne víc.

Na začátku to pekelně bolelo. Aby ne, když šlo o sval, který jsem několik let vůbec nepoužívala, a to i když hodně sportuji. Postupně to ale bylo jednodušší a hlavně jsem začala vnímat, že moje problémy se zády i kotníkem mizí. Vyřešila jsem příčinu, místo abych prášky řešila důsledek.

Co ještě třeba umí fyzioterapeut vyřešit?

V podstatě cokoli, co se projevuje nepříjemným pocitem na těle a má svoje kořeny v nevhodném nebo malém zapojení svalů. (Vy samozřejmě příčinu neodhalíte. Když fyzioterapeut uvidí, že toto není práce pro něj, pošle vás jinam.)

Mně přišlo zajímavé například toto:

  • Následky běhání s telefonem v ruce: Tím, že držíte telefon v ruce, máte zavřenou dlaň, takže při běhu omezujete rotaci těla, která rotuje proti kroku. Když běžíte delší trasu a máte jednostranně menší rotaci těla, zkracuje se krok na jedné noze. Pokud tak budete běhat delší dobu, úspěšně si pěstujete svalovou dysbalanci, která se může rozvinout ve větší problém a bolest.
  • Ještě jednou běhání – špatné boty: Dnes velmi kontroverzní téma, protože téměř ve všech běžeckých obchodech vám změří nohu a nabídnou botu. Záleží ale na tom, jestli je to člověk, který nohu umí změřit adekvátně. Pokud si chcete nechat poradit, vydejte se opravdu za odborníkem.
  • Ploché nohy: Můžete mít pocit, že s plochými nohami nejde nic dělat. Možná se psychicky připravujete, že s nimi budete mít ve stáří problémy. Opak je ale pravdou – mám velmi ploché nohy, zkusila jsem si s Markétou jeden cvik – a po několika minutách jsem uviděla klenbu nohy, kterou jsem u sebe nikdy předtím neviděla. Prevence je tady opravdu lepší, než s přibývajícím věkem řešit vpáčené kotníky.

fyzioterapie

Fyzioterapie

Odborně je fyzioterapie komplexní obor, který se zabývá primárně kineziologií a biomechanikou těla a snaží se ho optimalizovat. Zabývá se naším tělem, ale nedá se oddělit od psychiky a emocí, protože ty ovlivňují držení těla a svalové napětí.

Přitom fyzioterapie je pro všechny – ať už máte nějaký problém, který chcete vyřešit, nebo chcete začít s novou pohybovou aktivitou a třeba si nejste jistí, jestli to vaše tělo zvládne. Cvičí se se všemi. Od malých miminek po babičky.

Když přijdete do ordinace fyzioterapeuta…

Fyzioterapeut si založí kartu a vy mu popíšete svou zdravotní stránku – a hlavně to, proč jste k němu přišli. On vás pak prohlédne a pustí se do „nápravy“.

fyzioterapie

Typická návštěva zahrnuje protahování, natahování, rotace, polohování, masáže i „prokřupávání“, vše s ohledem na váš zdravotní stav. Velmi často si také odnesete tip na jednoduché cvičení na doma.

Péče během vaší návštěvy je totiž jedna věc, ale pokud problém způsobuje například nevhodné držení těla, je potřeba ho napravit. Terapie zkrátka působí tak dobře, jak pečlivě se svému tělu poté sami věnujete.

Kolik fyzio stojí?


Záleží na tom, jaký typ fyzioterapie si vyberete. V Praze se hodinová terapie pohybuje od 700 Kč až do 2000 Kč. V republice mimo Prahu je to většinou kolem 1000 Kč/hod.

Ze zdravotního pojištění a s žádankou od lékaře má každý nárok na rehabilitační péči. Většinou se ale jedná o půlhodinové rehabilitace, tzn. časově velmi omezené sezení, kdy fyzioterapeutové musí rychle řešit problém – což pro kvalitní péči většinou nestačí.

Při větších problémech se uvidíte každý měsíc nebo i častěji, ve stabilizovaném stavu spíše jednou za čas nebo tehdy, kdy sami ucítíte, že už to není ono.

Jak poznám, že bych měla zajít na fyzio?

Zjednodušeně tehdy, když mě něco dlouhodobě bolí (a může to být i „jenom“ bolest hlavy). S malými miminky se na fyzioterapii chodí i preventivně, protože ty nám zatím žádnou chronickou bolístku nenahlásí.

fyzioterapie

Bolest je varovný signál

Když přichází postupně, opakuje se nebo zvyšuje intenzitu, většinou se v konkrétním místě něco přepíná, chronicky opotřebovává nebo se jedná o řetězení problému ze špatného fungování vzdálenějšího kloubu.

Zatím to u nás moc zvykem není. „Nejspíš je to nastavením společnosti. My Češi jsme naučení nejdřív něco vydržet. Když nás něco bolí, tak si řekneme: ‚Hmm, to vydržíme, to přejde…‘ Překonáme to a ono to bolet přestane. Ale za pár měsíců se bolest objeví znova a může se stupňovat,“ říká fyzioterapeutka Markéta Musilová.

Já jsem z možnosti preventivě řešit velký problém nadšená. Vždyť je skvělé, že „pouhým“ cvičením můžeme předejít případné katastrofě! Mně už pomohla a věřím, že pomůže i dál.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články