Všechny recepty, které vám představím, jsou jednoduché, rychlé a levnější než normálně v obchodě. Kromě toho mám jistotu, že v nich nejsou navíc žádné konzervanty a zbytečná „éčka“. A to mám ráda. :-)
Nejjednodušší mlska: Pražená semínka se solí nebo bez
Dýňová, slunečnicová a jiná semínka si radši pražím sama, než abych je kupovala, protože ty čerstvé se s těmi z pytlíku vůbec nedají srovnat!
Semínka promíchejte podle chuti, já je mám nejraději zhruba půl na půl. Na nepřilnavé pánvi zahřejte trochu olivového oleje (stačí asi lžička oleje na 100 g semínek). Semínka vysypte na pánev a nechte pracovat teplo. Je potřeba je prohazovat a obracet, ale celou operaci máte zhruba za tři minuty za sebou. Můžete je trošku osolit, ale skvělá jsou i na přírodno.
Pozor, ta slunečnicová občas prasknou! Toho se nelekejte. Že už semínka jsou, poznáte podle vůně a tmavšího kabátku.
Sladké a skoro zdravé: Kešú v karamelu
O této pochoutce se říká, že vydrží dva týdny, u nás to ale jsou sotva dva dny… :-)
Přírodní neupravené kešú ořechy nejdříve namočte na 2 hodiny do vody (měli byste mít aspoň 3 více vody než oříšků). Tím se oříšky zbaví prachových částic a budou se lépe trávit.
Pak je slijte, propláchněte a opražte stejně jako semínka výše. Když oříšky lehce zhnědnou, stáhněte pánev stranou a už ji na plotnu nevracejte, jinak se vám karamel spálí. Ořechy posypte lžičkou třtinového cukru a dobře proházejte nebo promíchejte. Cukr hned zkaramelizuje a oříšky hezky obalí.
Pak ještě teplé ořechy přelijte lžičkou javorového sirupu nebo medu a opět proházejte. Nakonec je potřeba nechat oříšky zchladnout rozprostřené, aby vám neudělaly velkou sladkou hroudu. Já je ještě teplé přendávám na pečicí papír a nechám zcela vychladnout.
Klasika podomácku: popcorn
Popcorn prý původně vymysleli indiáni a určitě ho chroustali, zatímco večer zamyšleně koukali do ohně. My si ho užíváme při filmových večerech a ráda ho dělám, když máme hosty. Je rychlý, dělá se skoro sám a čerstvý chutná mnohem lépe než mikrovlnkový.
Nejlepší kukuřici na popcorn seženete balenou v sáčku pojmenovanou jako „kukuřice na popcorn“. Tento typ je vždy neochucený a můžete si tak popcorn dochutit jako slaný, nebo sladký – podle chuti.
Popcorn dělám ve speciálním hrnci na popcorn. Ten můj už na Tchibu není, ale seženete podobný. Hrnec má šikovnou mřížku, která pukance udrží uvnitř. Dá se použít i venku na grilu, takže ho rádi používáme při letních grilovačkách s přáteli. Můj tip: na grilu nedávejte hrnec do té nejvýhřevnější části, to by se vám kukuřice pěkně spálila.
A teď, jak na to: v hrnci rozehřívejte lžíci oleje, dokud se v něm nezačnou dělat bublinky. Můžete zkusit popcorn i úplně nasucho, ale mně na oleji chutná víc. Pak dovnitř nasypte zrníčka kukuřice tak, aby byla rovnoměrně rozvrstvená po celém dně hrnce. Důležité: hrnec okamžitě přiklopte!
Jakmile kukuřice začne bouchat a uvidíte, jak zespodu naráží do pokličky, zmírněte plamen. Kukuřice praská zpočátku hodně rychle a pak stále pomaleji. Když už se nic neozývá, můžete sejmout pokličku a hotový popcorn nasypat do misky. Podle chuti ho pak osolte a pořádně proházejte.
Na mlsání i do moučníků: Kandovaná pomerančová kůra
Původně jsem ji připravovala jako surovinu na pečení, ale pak jsem zjistila, jaká je to dobrota i sama o sobě! Nedá se jí sníst moc najednou, ale mixovaná mezi ostatními dobrotami je bezkonkurenční.
Tohle je přesně ten recept, kde položka bio pomeranč musí být opravdu bio, protože kůra pohlcuje nejvíc herbicidů. Na tento recept vám bude stačit 1 bio pomeranč běžné velikosti (malá pěst). K tomu potřebujete 100 g cukru, 1 lžíci kvalitního lesního medu a 100 ml vody. Můžete ještě přidat šťávu z citronu, která pak kandovanému pomeranči dodá zářivější barvu.
Pomerančovou kůru nakrájejte na drobné proužky. Zkuste se maximálně vyhnout bílé – hořké – vrstvě pod kůrou. Zatímco budete krájet, nechte rozvařit všechny ostatní suroviny dohromady. Ve směsi pak nechte nudličky pobublávat zhruba půl až tři čtvrtě hodiny.
Když je hotovo, vyjměte je pinzetou nebo proceďte a nechte na mřížce oschnout do druhého dne. Pokud nemáte mřížku, pomůžou vyskládané špejle. :-) Na Tchibu pořídíte mřížku v sadě na výrobu pralinek.
Hotové je pak můžete schovat do ledničky. Cukr je trochu zakonzervuje, takže kůra vydrží až měsíc.
Ohromí každou návštěvu: Kávová zrna v čokoládě
Zrnka kávy v čokoládě jsem jednou dostala jako dárek – a páni, to bylo něco! Pro milovníky kávy a čokolády zároveň je to zhmotněný ráj.
Na misku zobání potřebujete 100 g kvalitní 70% čokolády, 2 lžíce kokosového oleje a hrst kvalitních kávových zrn. Ta z nabídky Tchibo se hodí všechna, ověřovala jsem to. :-)
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem (trvá to jen pár minut). Mezitím si zrnka rozložte na mřížku, jedno vedle druhého tak, aby se vzájemně nedotýkala. Pak opatrně přelévejte čokoládu přes zrna a nechte zbytek kapat na pečicí papír pod mřížkou. Uschlá zrnka uchovávejte v chladnějším prostředí a zkuste nesníst všechna naráz. ;-)