Právě čtete

Máte rádi skořicové šneky? Zkuste recept na finské rolky korvapuusti!

549  
Sdílet: 

Máte rádi skořicové šneky? Zkuste recept na finské rolky korvapuusti!

Pokud máte rádi klasické skořicové šneky, pak si finské rolky korvapuusti určitě zamilujete. Nejen že vypadají zajímavěji díky svému jedinečnému „ušatému“ tvaru, ale jsou i chutnou a originální variantou pro všechny milovníky skořicového pečiva.

19. 9. 2024 6 min. čtení Juliana, Maškrtnica.cz
Máte rádi skořicové šneky? Zkuste recept na finské rolky korvapuusti!

Tyhle tradiční finské rolky mají kořeny v severské kuchyni, kde jsou známé pro své vrstvené těsto a bohatou skořicovou náplň.  S tímhle tvarem se v českých pekárnách tak často nesetkáme, a když ano, bývají překvapivě označeny jako „švýcarky“ – přestože se ve Švýcarsku takové pečivo prakticky nevyskytuje, a pokud už něco podobného, pak pod názvem „Franzbrötchen“.

Ovšem pozor, kdybyste se otočili k Francii, musíte to vzít ještě otočkou přes Hamburk – právě odtud Franzbrötchen pochází, a i když sdílí tvar s korvapuusti, těsto je nejen kynuté, ale navíc překládané máslem, tedy plundrové. A odtud už to máme jen kousek k francouzské tradici.

Jaký je rozdíl mezi korvapuusti a klasickými šneky?

Rozdíl je hlavně v tvaru. Místo klasického rolování do šneku se korvapuusti stáčí do trojúhelníkovitého tvaru a svým vzhledem připomínají malé „uši“. Tento tvar nejen krásně vypadá, ale také zajistí, že se skořicová náplň rovnoměrně rozprostře.

Recept na finské rolky korvapuusti

Těsto na švýcarky či korvapuusti je krásně jednoduché, tvárné a pracovat s ním je učiněná radost. Já (jako už tradičně) jsem část mouky nahradila přesátou celozrnnou, abych do jídelníčku zařadila spolu s cukrem a skořicí i nepatrné množství vlákniny, ale fantastické jsou i z čistě bílé, hladké varianty.

Kynuté těsto můžete zadělat klasicky zatepla nebo ho den až dva předem nechat nakynout v lednici a následně uždíbnout množství, které potřebujete.

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 230 g mléka
  • 1 vejce (50 g)
  • 90 g cukru
  • 3 g soli
  • 100 g másla (studené na kostičky)
  • 15 g droždí
  • špetku vanilky

Na náplň:

  • 100 g másla
  • 120 g cukru
  • 15 g skořice

Postup:

  1. Začněte přípravou kvásku. Smíchejte droždí, mléko, mouku a cukr. Nechte kvásek 15–20 minut odpočívat, dokud nezdvojnásobí objem.
  2. Do mísy robota připravte všechny suroviny (včetně vzešlého kvásku) kromě másla a začněte hníst těsto polotuhé konzistence.
  3. Nechte těsto hníst aspoň 15 minut, nejdřív na první, v polovině hnětení na druhou rychlost – robot obvykle těsto poměrně dost prohřívá, proto doporučuju tekutinu do těsta už neohřívat. Těsto by se mělo dostat do hladké konzistence, kdy se dá krásně natáhnout.
  4. Nechte robot i těsto 5 minut odpočinout, následně přidejte máslo na kostičky – robot ho třením krásně zapracuje.
  5. Hněťte na druhou rychlost, abyste těsto dostali opět do hladké konzistence.
  6. Těsto nechte v teple vykynout cca 45–60 minut, v polovině hnětení ho můžete promačkat, tedy přetužit – jak říkají pekaři. Těsto také můžete cca 12–36 hodin nechat nakynout v lednici a upéct postupně dva menší plechy, pokaždé čerstvé.
  7. Mezitím, co těsto kyne, utřete v misce stěrkou máslo s cukrem a skořicí v homogenní pastu.
  8. Vykynuté těsto rozválejte na lince na velikost přibližně jako celý vál (50 × 40 cm), následně potřete skořicovou pastou, srolujte do rolády a poté ji ještě utáhněte mírným proválením celého hada do délky.
  9. Naznačte si 18 dílků – krájejte na koso, jako na obrázku – a skládejte trojúhelníkovité rolky širší základnou směrem dospod.
  10. Nechte na teplém a vlhkost udržujícím místě ještě asi 25–30 minut nakynout (např. zavřená trouba rozehřátá na 30 stupňů, po vložení plechů s rolkami ji vypněte).
  11. Po asi 20 minutách plechy s kynoucími tvary vyndejte, troubu nechte rozehřát na 180 stupňů a mezitím každou „pyramidu“ na vrchním užším konci smáčkněte prstem nebo rukojetí vařečky (pokud by těsto lepilo, pomoučete si ruku).
  12. Poté pomašlujte vejci a posypejte cukrem – toto je volitelný krok. :) Tak vznikne typický tvar.
Podzim v kuchyni

Podzim v kuchyni

Udělejte si radost kuchyňským vybavením a nádobím v hřejivých barvách.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články