Právě čtete

Dá se surfovat i v Čechách?

4625  
Sdílet: 

Dá se surfovat i v Čechách?

Surfing je sport, který nám nesmírně imponuje už od té doby, co v devadesátých letech v televizi běžela Pobřežní hlídka. Jenže ačkoliv vypadá docela jednoduše - potřebujete k němu pouze prkno a vlnu - v Čechách nastává problém s abnormálním nedostatkem vln.

22. 6. 2015 5 min. čtení Redakce
Dá se surfovat i v Čechách?

Když tedy vždy přemýšlíme o tom, jestli by nás to na dovolené u moře bavilo zkoušet, často ztroskotáme. Různé zájezdy, které se na surfování specializují, totiž nabízejí jako hlavní náplň právě jen tento sport, a my bohužel nedokážeme odhadnout, jestli by nás to tam celou dobu bavilo.

Nicméně přišli jsme na jedno skvělé skromné řešení, totiž že nechat se unášet vlnami můžete i u nás v Čechách. Jedinou takovou možnost nabízí surfařská vlna v Brandýse nad Labem, kde se můžete pod zámkem naučit základy, ale klidně si i kvalitně zajezdit. A tak, abychom zjistili více o nástrahách surfování jako takového, jsme kontaktovali jejího provozovatele Honzu Maršíka, aby nám vysvětlil, jak se to se surfingem u nás vlastně má.

Je hodně těžké začít se surfingem?

Ideální je vyrazit k oceánu do nějaké vyhlášené surfové oblasti, kde jsou vhodné (malé) vlny pro začátečníky, a zaplatit si několik surfových lekcí, kde vám instruktoři vše vysvětlí. Pokud tyto možnosti nemáte (stejně jako většina z nás) můžete k oceánu vyrazit sami a koukat se, jak jezdí místní borci, a na všechno si přijdete časem sami. Pokud chcete začít se surfingem raději u nás, můžete vyrazit do Brandýsa nad Labem, kde funguje první umělá vlna pro surfing v ČR. Tady se naučíte základní pohyby, půjčí vám potřebné vybavení včetně neoprenu a až se dostanete do oceánu, nebudete už úplný nováček a učení vám půjde rychleji.

Pohled na vlnu z mostu-2

Musí mít člověk speciální předpoklady, nebo se to může naučit každý?

Základním předpokladem pro surfing je kladný vztah k vodě. Už při prvních pokusech pochopíte, že voda se vám dostane opravdu všude a dá vám pocítit svoji sílu. Pokud se tedy ve vodě necítíte dobře, surfing není pro vás. Zejména začátky surfingu jsou fyzicky poměrně náročné, chce to tedy mít trochu natrénováno. Dále je důležitá rovnováha, trpělivost a odhodlání nezabalit to po pár neúspěšných pokusech. Odměnou vám bude neopakovatelný pocit, který zažijete, až chytnete a sjedete svou první vlnu.

Kde jste na surfování poprvé narazil, když tady u nás ho nejde pořádně provozovat?

Již od cca 10 let jsem začal s tátou jezdit na windsurfingu a každé léto tomu věnoval hodně času. Byla to skvělá zábava, později jsem objevil také kouzlo snowboardingu a obě tyto mé záliby mě tak nějak automaticky dovedly ke královské disciplíně v boardových sportech, tedy k surfingu. První moje pokusy proběhly v USA v roce 2002. Neměl jsem vůbec tušení, jak na to, nepoznal jsem dobrou vlnu od špatné a jen mlhavě tušil, jak funguje příliv a odliv. Bylo mi 25 let a dostával jsem od oceánu řádně pocítit jeho sílu. Koukal jsem na ostatní surfaře a občas se na něco zeptal. Postupně jsem cítil zlepšení a věděl, že surfing bude láska na celý život. Od té doby se snažím trávit alespoň jeden měsíc v roce u oceánu a surfovat.

IMG_0693

Jak jste sám zmínil, v Brandýse nad Labem je umělá vlna. Vy sám ji provozujete. Kdy si tam můžeme zajít osahat prkno a naučit se základy?

Vlna pod zámkem v Brandýse nad Labem je v provozu každý den od května do září (Po-Pá 17-19h, So-Ne 15-17h). Každý den je k dispozici zkušený instruktor, který vás lekcí provede. Učení na řece je mnohem jednodušší než v oceánu. Vlna má stále stejný tvar i sílu, navíc se nehýbe.

Daří se vám tento projekt rozšířit i do ostatních měst?

Na realizaci dalších umělých vln v ČR intenzivně pracujeme. Je to však dlouhý a náročný proces. V našich řekách, na rozdíl od okolních zemí (Německo, Slovensko, Rakousko), nemáme tak vysoký průtok vody, který je pro vznik vlny velmi důležitý. Další komplikací je obsazenost vhodných míst vodními elektrárnami, případně šlajsnami pro lodě, rybími přechody, či polohou v chráněné oblasti. Míst, kde by se mohla vlna vybudovat, tedy není mnoho, přesto máme některá vytipovaná. V současné době jsme ve fázi hledání investora, protože technologie a stavba je finančně poměrně náročná.

Jak vypadá v současnosti český surfing?

Český surfing je na tom rok od roku lépe. Přibývá lidí, kteří pravidelně surfují, ačkoliv to díky poloze uprostřed Evropy nemají jednoduché. Mezi nejoblíbenější destinace českých surfařů patří Francie, Španělsko, Portugalsko, Kanárské ostrovy, Maroko, Indonésie a Srí Lanka. Od roku 2008 se pak pravidelně pořádá mistrovství ČR ve Francii, kde je dobře vidět stoupající úroveň jezdců, zejména těch, kteří dlouhodobě žijí u oceánu. Přesný počet českých surfařů není bohužel znám, ale počet lidí, kteří to alespoň jednou zkusili, určitě půjde do desítek tisíc. Zatím sice nemáme žádného surfaře, který by mohl alespoň trochu konkurovat borcům, které znáte z videí nebo závodů. To však neznamená, že se jednou někdo takový neobjeví…

Surfing

Myslíte si, že se někdy dostane surfing na olympijské hry?

Odvážný plán MOV (Mezinárodní olympijský výbor) a ISA (Mezinárodní surfové asociace) počítá se surfingem jako s ukázkovým sportem na LOH 2024. Soutěž by měla probíhat na umělé vlně v surfparku. Surfing je jeden z nejrychleji rostoucích sportů na světě a má neuvěřitelně pozitivní image, proto je velmi atraktivní. To vidí firmy nejen ze surfového byznysu, ale i z jiných odvětví, a snaží se ho proto stále více využívat. A pokud by se stal olympijským sportem, byl by pro ně ještě daleko zajímavější.

Máte vyhlídnuté místo, kde byste si jednou chtěl zasurfovat?

Nejraději surfuji kdekoliv, kde jsou dobré vlny a pohodová atmosféra. Je super, když se podaří, že je na spotu málo lidí a jezdíte jako na kolotoči. Naopak moc nevyhledávám přeplněné spoty a světoznámé pláže.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články