Právě čtete

Tipy na nejlepší cyklovýlety v ČR

9818  
Sdílet: 

Tipy na nejlepší cyklovýlety v ČR

V průběhu jara se vždy postupně rekonstruují cyklostezky, pořádají se cyklojízdy a každý správný cyklista doplňuje svou cyklistickou výbavu a kontroluje své kolo, jestli nepotřebuje drobnou opravu. A jelikož je jaro v plném proudu a většina milovníku bicyklu má vše připravené, nezbývá už nic jiného, než otevřít mapu a najít si ten správný výlet.

19. 5. 2015 3 min. čtení Redakce
Tipy na nejlepší cyklovýlety v ČR

Někdy bývá opravdu těžké vybrat si z tolika možností, které Česká republika nabízí. A abychom vám zkrátili přemyšlení o tom, kam je nejlepší zajet, připravili jsme vám seznam těch nejlepších cyklovýletů, na které se můžete vydat.

Lednicko-valtický areál

SONY DSC

Lednicko-valtický areál na jižní Moravě představuje nejrozsáhlejší území komponované krajiny na světě. Území nabízí cyklistům velké množství nenáročných tras, a proto je vhodné zejména pro rodiny s dětmi. Fyzicky zdatnější cyklista, toužící po vysokém počtu kilometrů na tachometru, si vybere jízdu po tzv. Lichtenštejnských stezkách, měřících 90 km, které ho zavedou k památkám, jež tu po sobě knížecí rodina zanechala. Ať už navštívíte zámek v Lednici či Valticích, zámeček Randez-vous, Hraniční zámeček či chrám Tři Grácie, vždy na vás dýchne kouzlo tohoto kraje. A nesmíme také zapomenout na to, že se jedná o vinařský kraj, takže degustace pro všechny dospěláky je přímo povinná.

Žďárské vrchy

SONY DSC

Žďárské vrchy svým značně rozsáhlým reliéfem a nepříliš náročným převýšením představují ideální potenciál pro všechny cyklisty bez rozdílu zkušeností a fyzické zdatnosti. Oblast protíná několik značených dálkových cyklotras, ale kromě nich je zde hodně cest, které vás zavedou na velmi zajímavá místa. Všem cyklistům s menšími dětmi doporučujeme návštěvu Pohádkové vesničky v Podlesí, která je přístupná např. z obce Sněžné či Milovy. Pro sportovního cyklistu, který si chce takříkajíc dát do těla nebo si dokonce sáhnout na dno, se nabízí trasa ze Žďáru nad Sázavou přes Hlinsko do Svratky, kolem Čtyř Palic do Jimramova a přes Nové Město na Moravě zpět do Žďáru. Velmi náročná trasa, která ale obsáhne celé Žďárské vrchy.

Střední Morava

Střední Morava je svým charakterem vhodná pro nenáročné cyklovyjížďky. Území je protkáno velkým množstvím cyklostezek, které vedou mírně zvlněnou krajinou, a tudíž si každý cyklista vybere podle svých fyzických možností. Méně zdatný cyklista, který se rád kochá přírodou, si vybere cyklostezku kolem hradu Bouzov, naopak pro ty profesionálnější, kteří očekávají na svém tachometru desítky kilometrů, je vhodný výlet, při němž navštívíte Javoříčské a Mladečské jeskyně. Žádný cyklista by neměl zapomenout navštívit Loštice, jejichž Olomoucké tvarůžky překračují rámec regionu Střední Morava.

Labské pískovce

SONY DSC

Labské pískovce, to je unikátní území, kde jsou vedle klasických skalních měst k vidění i hluboké říční soutěsky řeky Kamenice a jejích přítoků. Proto si na své přijdou především cyklisté mající v oblibě terénní cyklistiku. Záleží jen na zvolené trase, jak bude náročná, protože kombinace převýšení i povrchů jsou nekonečné. Tato oblast také nabízí pro všechny milovníky krásných výhledů mnoho rozhleden, které vás po větší vynaložené námaze k jejich zdolání odmění úžasnými rozhledy do okolí i do vzdálenějších míst. Mezi ty nejstarší patří rozhledna na Děčínském Sněžníku, ke které se dostanete např. z obce Tisá, která slouží jako východisko k Tiským stěnám.

Českobudějovicko

Zámek_Hluboká_Marta_Havlíková

Českobudějovicko je oblast protkána rozsáhlou sítí cyklotras s kvalitními cyklostezkami. Ty jsou vhodné zejména pro nenáročnou cykloturistiku, nejvíce pak pro rodiny s dětmi. Rovinaté území láká zejména svou pivovarnickou tradicí, je však bohaté i na památky vesnické architektury tzv. selského baroka. Mezi nejnavštěvovanější památky patří i zámek Hluboká nad Vltavou. A protože se má dbát na tradice, nezapomeňte ochutnat výborné jihočeské pivo, které vám přiblíží speciální Jihočeské pivní stezky.

Článek vznikl ve spolupráci se serverem ShoCart, který sestavuje mapy cyklostezek v Česku a na Slovensku a intenzivně se věnuje cyklistice jako takové.

Do kolekce

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články