Právě čtete

Uvnitř šťavnaté, na povrchu křupavé: Oslaďte si léto ovocným crumblem, cobblerem nebo „crispem“

2220  
Sdílet: 

Uvnitř šťavnaté, na povrchu křupavé: Oslaďte si léto ovocným crumblem, cobblerem nebo „crispem“

Milujete ovocné koláče a dezerty, ale nemáte rádi složité recepty nebo se vám nechce čekat, až nakyne těsto? Mám pro vás řešení. Já v létě nejraději peču crumbly, cobblery a takzvané crispy.

23. 7. 2024 5 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Uvnitř šťavnaté, na povrchu křupavé: Oslaďte si léto ovocným crumblem, cobblerem nebo „crispem“

Příprava je opravdu snadná a rychlá, takže se ve vedrech nemusím pařit u plotny. Nejznámější z těchto tří dezertů je crumble. Pokud jste ale o žádném z nich ještě neslyšeli, pojďme si je společně představit. Všechny jsou ale s menšími rozdíly velmi podobné. Hlavním pojítkem u všech tří dezertů je křupavá vrstva navrchu – v podstatě se jedná o „převrácený“ koláč, tedy ovoce je dole a těsto/drobenka nahoře.

Než se vrhneme na rozdíly, podíváme se nejdříve na to, co mají všechny tři moučníky společné – ovocný základ. Klasickou a osvědčenou kombinací je jablko se skořicí, ideální na podzim. Já osobně se při pečení snažím vždy využít sezónní ovoce a jinak tomu není ani u trojice těchto dezertů. Nejvíc se mi osvědčily následující kombinace: třešně s kakaem, meruňky s kakaem, lesní ovoce (může být i mražené) s mletou vanilkou, broskve s mletou vanilkou a citronovou šťávou.

Ovoce nijak předem nedusím, jenom vypeckuji, nakrájím, dochutím a dosladím. Na slazení můžete samozřejmě využít klasický cukr krystal, já ho občas ráda nahradím sirupy – od datlového po javorový nebo čekankový. Pokud ovoce obsahuje příliš mnoho šťávy, můžete přidat trochu kukuřičného škrobu nebo mouky.

A nyní tedy k těm rozdílům v těstech nebo drobence. Ukážeme si to rovnou na receptech a začneme nejznámějším crumblem.

Recept na ovocný crumble

Crumble pochází z Anglie, kde na ovoce od nepaměti sypali drobenku. Já ji dělám z mouky, másla a cukru – klasika, kterou známe z ovocných kynutých koláčů.

Ingredience:

  • Máslo na vymazání formy

Ovocná náplň:

  • 500 g ovoce dle výběru (jablka, hrušky, meruňky, třešně…)
  • 60 g cukru nebo sirupu
  • 3/4 lžičky mleté vanilky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu, pokud jste zvolili velmi šťavnaté ovoce

Drobenka:

  • 150 g mouky (používám celozrnnou ječnou, ale udělejte si ji, jak ji máte nejraději vy)
  • 100 g másla
  • 75 g cukru (může být třtinový)
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Ovoce očistěte a nakrájejte.
  2. Nakrájené ovoce smíchejte s cukrem nebo sirupem, mletou vanilkou a kukuřičným škrobem.
  3. Do mísy vložte všechny ingredience na drobenku a smíchejte. Pomocí prstů nebo vidličky zapracujte do drobivé směsi.
  4. Pečicí mísu vymažte máslem.
  5. Vložte do ní ovoce a na něj rovnoměrně rozprostřete drobenku.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.
  7. Servírujte ideálně teplé, ale klidně i vychladlé.

Tak dobrou chuť!

Recept na broskvový crisp

Další je crisps, na který pro vás mám dneska kompletní recept. Rozdíl mezi crispem (neboli „křupanem“) a crumblem je v tom, že se do drobenky přidávají ovesné vločky, občas i oříšky, díky kterým drobenka lehce křupe (crisps).

Ingredience:

  • máslo na vymazání formy

Ovocná náplň:

  • 800 g vypeckovaných broskví (kupte tedy cca 1 kg)
  • 15 g mouky
  • 60 g cukru
  • 15 ml citronové šťávy
  • 3/4 lžičky mleté vanilky

Na drobenku:

  • 85 g mouky (já jsem použila celozrnnou ječnou, ale může být i klasická bílá pšeničná či jakákoliv jiná)
  • 80 g cukru
  • 120 g másla
  • 60 g ovesných vloček
  • 1 lžička mleté skořice

Postup:

  1. Nakrájejte vypeckované broskve na kostičky.
  2. Nakrájené broskve smíchejte s moukou, cukrem, citronovou šťávou a mletou vanilkou.
  3. Dejte do misky všechny ingredience na drobenku a prsty ji vypracujte.
  4. Máslem vymažte formu na pečení.
  5. Do vymazané formy vložte ovocnou náplň.
  6. Náplň posypte rovnoměrně drobenkou a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů na cca 45 min.
  7. Servírujte s vanilkovou zmrzlinou, zakysanou smetanou, nebo k snídani třeba můžete servírovat se selským jogurtem. Dezert chutná skvěle jak teplý, tak vychladlý.


Mám pro vás tip na rychlou verzi tohoto koláče: Do malé zapékací misky dejte ochucené ovoce a vložte na pár minut do mikrovlnky. Až se rozvaří, zasypte ho granolou a máte luxusní snídani nebo svačinu do pěti minut.

Recept na borůvkový cobbler

U cobbleru je těsto zcela jiné, nejedná se o drobenku. Může se dělat těsto podobné buď sušenkovému, nebo dortovému. Obě verze jsou skvělé, ale já preferuji tu s dortovým těstem, přijde mi o něco snadnější. Dělám ho z mouky, cukru, mléka, rozpuštěného másla a vanilkového extraktu. Všechny ingredience stačí promíchat. Hodí se k němu borůvky v kombinaci s citronovou kůrou.

Ingredience:

  • 1 hrnek mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla + na vytření formy
  • 3/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky čerstvých borůvek
  • cukr na posypání

Postup:

  1. V míse smíchejte všechny suché ingredience, tedy cukr a mouku. Přidejte mléko, máslo a vanilku. Míchejte, dokud vám nevznikne těsto.
  2. Formu vymažte máslem a nasypeme do ní borůvky, zasypte cukrem, můžete vložit mezi ovoce i kousky másla.
  3. Ovocnou směs přikryjte těstem a povrch ještě lehce posypte cukrem.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut. (prvích 25 minut můžete péct přikryté alobalem, pak 20 minut odkryté, dokud těsto nezezlátne.
  5. Nechte zcela vychladnout a servírujte.

A jak tyhle dezerty servírovat?

Pokud je připravujete klasicky ve velkém pekáči, pak rozdělte jednotlivé porce na dezertní talířky. Nebo můžete koláče upéct v zapékacích miskách, přičemž v každé misce by byla jedna porce. Dezert skvěle doplní vanilková zmrzlina, šlehačka nebo zakysaná smetana. Nebo klidně více věcí najednou. Občas si dávám koláče i k snídani a to je pak servíruji se selským jogurtem.

Sladké letní noci

Sladké letní noci

Noční i spodní prádlo v nejkrásnějších modrých tónech

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články