Proč si zamilujete „Coffee Jelly“?
- k přípravě potřebujete jen 4 ingredience
- nachystat si ho zabere pouze cca 10 minut času
- pokud si uděláte zásoby, máte kdykoliv během chvíle hotový lahodný dezert
- dodá vám energii
Kde se zrodil kávový trend posledních let?
Je několik teorií o původu Coffee Jelly. Nejpravděpodobnější verze je však ta, že se zrodilo v dalekém Japonsku během období Taišó (1912–1926) a bylo odpovědí na britské lisované želé vyrobené ze zvířecího kolagenu. Mistři japonské kuchyně vymysleli vlastní verzi rostlinného želé připravovaného z mořské řasy kanten (agar). To se pak stalo základem želírování na přípravu kávového želé, které se nejprve připravovalo jako domácí dezert. Až později se dostalo do kaváren a restaurací.
Kávový dezert, který se třese na vaše letní experimenty
Coffee Jelly si vychutnáte po celý rok, ale s blížícím se létem si ho určitě připravte do zásoby. Taková kombinace ledové kávy, zmrzliny a Coffee Jelly vás ochladí, nabije a potěší, kdykoli budete chtít. Želé se skvěle hodí nejen do kávových nápojů, ale také do koktejlů, nejrůznějších dezertů nebo do bubble tea. Moc mu taky sluší šlehačka, kondenzované mléko, zmiňovaná zmrzlina, čokoládový likér, karamel, ale klidně i rostlinné mléko. Nebojte se experimentovat, vsaďte na ingredience, které máte běžně ke kávě rádi, a určitě si vždy pochutnáte.
Základem úspěchu je kvalitní káva
Pokud si potrpíte na kvalitu kávy, zásadou by pro vás mělo být zvolení výběrové kávy. Sáhněte buď po své oblíbené, která je pro vás zárukou úspěchu, nebo zkuste experimentovat. A to s kávami různých intenzit, charakteristik, s jejich tóny nebo příchutěmi. Já si nejraději Coffee Jelly připravuji z espressa Tchibo Barista, pro jeho intenzivní chuť. Nicméně se dá želé taky dělat s jemnější a ovocitější chutí filtrované kávy nebo kávy z french pressu – na tu používám řadu Privat Kaffee od Tchibo.
TIP: Coffee Jelly si mohou vychutnat i těhotné ženy nebo ti, kterým kofein neprospívá, stačí si ho jen připravit z bezkofeinové kávy.
Dezert plný překvapení
Kromě klasické verze kávového želé, která obsahuje kávu, cukr, vodu a želírovací přípravek, můžete vyzkoušet i něco nového. Co do směsi přidat vůni karamelu nebo třeba kapku kvalitního rumu? Bílý cukr lze nahradit třtinovým nebo medem.
Na přípravu Coffee Jelly nemusíte za každou cenu shánět agar, použít můžete klidně klasickou plátkovou želatinu, jako to dělám já.
A co mě na Coffee Jelly baví nejvíc, je možnost připravit ho v nejrůznějších tvarech. Tradičně se připravená tekutá směs vylije do hranaté mělké nádoby a po ztuhnutí se nakrájí na kostičky. Pokud ale máte doma tvořítka a formy na led jiného tvaru, klidně je můžete použít. Nebo si rovnou nachystejte sklenice či poháry, do kterých budete dezert servírovat, a kávovou želírovací směs nalijte přímo do nich.
A teď už recept na kávové želé
Co potřebujeme:
- 300 ml silné černé kávy
- 100 ml vody
- 2 lžičky třtinového cukru
- 4 plátky želatiny
Jak postupujeme:
- Plátky želatiny si namočíme do studené vody. Mezitím si připravíme kávu, do které dáme cukr a dobře rozmícháme.
- Plátky želatiny vymačkáme a vložíme do kávy. Vše dobře promícháme, aby se nám želatina rozpustila. Hotovou kávou naplníme formičky na led nebo jinou formu.
- Coffee Jelly necháme ztuhnout v lednici, minimálně 3 hodiny.
TIP: Hotové Coffee Jelly podáváme například s mlékem nebo šlehačkou. Dobrou chuť!
Piknik na zahradě
Inspirujte se nápady na nádobí, osvětlení a chytré vybavení na piknik a zahradní party.