Právě čtete

Už jste někdy jedli čočku s čokoládou? Věřte mi, chutná to skvěle!

4940  
Sdílet: 

Už jste někdy jedli čočku s čokoládou? Věřte mi, chutná to skvěle!

Ať už se snažíte dostat do jídelníčku více bílkovin nebo jen hledáte inspiraci na další vaření s čočkou, mám pro vás několik tipů. A můj nejoblíbenější je ten sladký.

5. 10. 2020 3 min. čtení Romana Böhmová
Už jste někdy jedli čočku s čokoládou? Věřte mi, chutná to skvěle!

Nevím jak vy, ale já mám ještě dnes před očima talíř ze školní jídelny, na kterém je čočka společně s párkem, vajíčkem nebo uzeným masem a kyselá okurka. Kdo by si tohle jídlo nepamatoval. Myslím, že spousta z nás ho stále občas vídá ve snech jako malou noční můru, kterou jsme si ze školní jídelny odnesli. Přitom je čočka takový malý zázrak, který je navíc plný bílkovin. Chcete trochu inspirace, jak si připravit čočku jinak, než jak nám ji připravovali právě ve školní jídelně?

Čočka může být celoroční „tradicí“

Spousta z nás zařazuje čočku do svého jídelníčku opravdu jednou za čas, někdo třeba jen na Nový rok kvůli tradici, která by vám měla zajistit v nadcházejícím roce dostatek peněz.

Já bych z toho zkusila udělat tradici celoroční, třeba nám to bohatství zajistí od ledna do prosince. A když ne, určitě bude bohatší o zdravé látky alespoň naše tělo. Čočka je totiž plná nejen bílkovin, ale i vlákniny a minerálních látek.

Co se týká oné čočky na Nový rok, tak ne vždy připravuji tu tradiční nakyselo, ačkoliv od doby školní jídelny uplynulo mnoho let a s tímto pokrmem už se zase kamarádím. :-) V posledních letech ráda upřednostňuji i modernější verzi – třeba s asijským nádechem, nebo ve studené verzi jako salát.

Ozvláštněte čočkou bramborový salát

Máte rádi bramborový salát, ale už vás nebaví ten klasický? Připravte si salát s bramborami a čočkou. Stačí vám k tomu brambory, čočka, čerstvý špenát. Pak už si jen připravíte zálivku z olivového oleje, dijonské hořčice a medu a skvělý salát je na světě. Jak jednoduché.

Všechny odstíny čočky

Když se ještě jednou vrátím k té školní jídelně, což už je přes 25 let zpátky, na trhu nebyl zdaleka takový výběr čočky, jako je teď. Dnes si můžete pořídit čočku hnědou, zelenou, černou nebo třeba červenou.

A každá má jiné využití. Moje oblíbená je černá čočka beluga, kterou není nutné předem namáčet, takže ji máte připravenou za chvilku. Nejvíce mi chutná do salátů, protože mi zaručí, že nebudu mít za chvíli hlad. Navíc má i po uvaření sypkou konzistenci, což je právě pro toto využití ideální. Salát má díky přidané čočce nejen skvělé výživové hodnoty, ale ještě mi zajistí, že nebudu za hodinu chodit okolo lednice a hledat, co bych snědla. Dokonale mě totiž zasytí.

Pokud si chcete připravit nějaké dobré indické jídlo, určitě sáhněte po čočce červené. Ta se skvěle hodí k přípravě indického kari, čočkového dhalu nebo nějaké ostřejší polévky. Červená čočka je zároveň ta nejuniverzálnější, protože z ní můžete připravit téměř cokoli. Velkou výhodou je, že ji uvaříte doslova za pár minut. To mě často zachraňuje, když chystám večeři na poslední chvíli. Zelená čočka se zase skvěle hodí jako příloha nebo do salátu.

Co všechno si můžete z čočky připravit?

Pokud hledáte inspiraci, tady jsou mé oblíbené pokrmy s čočkou:

  • čočková polévka
  • čočkový dhal
  • bramborový salát s čočkou
  • zapečené batáty s čočkou
  • čočková sekaná (místo masa se použije právě čočka)
  • čočkové karbanátky (na stejném principu jako sekaná)
  • zeleninový salát s černou čočkou beluga
  • čočková pomazánka

5 receptů na pomazánky

5 receptů na pomazánky

Připravte si pomazánky nejen z červené čočky

Přečíst článek

Bojíte se nadýmání? Nemusíte!

Spousta z nás se čočce vyhýbá nejen kvůli delší době přípravy, ale také kvůli obavě z nadýmání. Já mám pro vás ale pár tipů, jak se tomu vyhnout.

druhy čočky a nadýmání

  • Zařaďte čočku do svého jídelníčku pravidelně (alespoň 1–2× týdně).
  • Kombinujte ji s obilovinami, vejci nebo mléčnými výrobky. To vám zajistí lepší stravitelnost.
  • Zkuste ji vařit s bylinkami. Třeba saturejka, majoránka či libeček pomohou k lepší stravitelnosti. Zároveň to můžete zkusit i s kořením. Třeba kurkuma nebo kmín jsou naprosto super.

Bezlepkové zahušťování čočkou

Pokud vaříte přirozeně bezlepkově nebo musíte vařit bez lepku, protože máte v rodině někoho s celiakií, čočka slouží skvěle i jako zahušťovadlo.

Recept na kakaové kostky s pistáciemi

Každý z nás bere čočku jako přílohu k jídlu nebo jako ozvláštnění zeleninových salátů. Víte ale, že čočku můžete přidat i do dezertů, a tím vylepšit jejich výživové hodnoty? Já jsem připravila recept na kakaové kostky s pistáciemi.

čočkové brownies

Ingredience:

  • 100 g červené čočky (uvařené)
  • 120 g hořké čokolády (s obsahem kakaa nejlépe 70 %)
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 120 g moučkového cukru (nejlépe třtinového)
  • špetka soli
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 30 g hladké špaldové mouky
  • 10 g kvalitního kakaa
  • hrst nasekaných pistácií na zdobení

Postup:

  1. Čočku uvařte na skus (neměla by být rozvařená).
  2. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu s máslem. Mezitím v robotu vyšlehejte vejce s cukrem, špetkou soli a vanilkovým extraktem.
  3. Čokoládovou směs nechte trochu zchladnout a poté přimíchejte do vyšlehaných vajec. Zlehka vmíchejte špaldovou hladkou mouku s přesátým kakaem.
  4. Nakonec přidejte uvařenou čočku. Formu o velikosti cca 20 × 25 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem (boky formy můžete ještě vysypat moukou nebo vyložit i boky pečicím papírem).
  5. Těsto nalijte do formy a pečte 15–20 minut při 180 °C. Hotový dezert rozkrájejte na kostky a posypte nasekanými pistáciemi.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články