Právě čtete

Vůně, které mění život: vyzkoušejte biohacking proti pocení i stresu

6189  
Sdílet: 

Vůně, které mění život: vyzkoušejte biohacking proti pocení i stresu

K tomu, abych začala využívat přírodní esence jako řešení negativních situací, mě přivedlo až autoimunitní onemocnění. Čekat na nemoc je ale zbytečné, a tak bych vám chtěla ukázat pár každodenních tipů, jak si můžete s vůněmi zjednodušit a zpříjemnit život klidně hned.

6. 8. 2018 3 min. čtení Mirka Papájíková
Vůně, které mění život: vyzkoušejte biohacking proti pocení i stresu

Mívala jsem špatnou pleť, na kterou jsem zkoušela různé kosmetické přípravky, ale všechno se to jenom zhoršovalo. Bylo potřeba něco změnit – „hacknout“ systém. S tzv. biohackingem se mi povedlo postupně upravit metabolismus a taky zlepšit pleť.

„Biohacking“ souhrnně označuje techniky, které zjednodušují a zefektivňují život.

Nemalý podíl na tom mají přírodní vonné esence, do kterých jsem se úplně zamilovala, a chtěla bych vám ukázat jejich využití pro chvíle, které určitě znáte: když se hodně potíte, jste unavení, obtěžuje vás hmyz anebo potřebujete zvládat stres.

Esenciálními oleji proti zápachu

Pocení, nebo spíše tělesný pach během horkého dne, mi vždycky vadilo a snažila jsem se je zakrývat sprejem nebo parfémem. Dneska si ale myslím, že je skoro jedno, jestli z člověka čpí pot nebo kolínská – obojí může v horkém počasí působit nevolnost.

Čím déle používám esenciální oleje, tím méně potřebuju řešit pocení

Esenciální oleje nevydrží vonět celý den – jsou v těle asi 2 hodiny a pak je organismus vyloučí (se zředěním v nosném oleji se jeho působnost může prodloužit). Proto mě překvapilo, když jsem si všimla, že ani po delší námaze nejsem cítit tak jako dřív.

Je tomu tak proto, že přírodní esenciální oleje (nikoli vonné, které mají často chemický původ) jsou silně detoxikační a za tři roky každodenního používání už mé tělo hodně pročistily. To, co obvykle zapáchá, totiž není samotný pot, ale škodlivé látky, které se díky němu vyplavují z těla.

Které vůně nejlépe pomáhají při pocení?

V létě moc ráda používám levandulový esenciální olej (pozor, neplést s vonným), který současně pokožku regeneruje (skvělý je po spálení nebo zranění) a navíc odpuzuje hmyz. Ten můžete použít přímo na pokožku.

Ostatní oleje je vhodnější rozředit v tzv. nosném oleji, tedy v jakémkoli přírodním oleji, který nemá silný pach. Skvěle se tedy hodí jojobový, mandlový, meruňkový, ricinový nebo rýžový olej, dá se použít i olivový. Osobně velmi ráda používám mandlový olej, který se snadno vstřebává a je taky prospěšný pro pleť.

Přírodní vůně mají na tělo velký vliv

Do nosného oleje si v létě kápněte třeba esenci máty, eukalyptu pro osvěžení a zchlazení, nebo meduňku, geranium, anděliku, růži a další květinové a sladší vůně – ty rády nosí především ženy. Pro muže bych doporučila cedr, muškátový oříšek, borovici a další dřevité vůně.

Citrusové esence používejte s rozvahou – v nižší koncentraci jsou neškodné, ale ve vyšší koncentraci mohou rozrušovat UV ochrannou vrstvu a při vystavení přímému slunci mohou způsobit spálení nebo podráždění pokožky. Pokud máte rádi citrusy, tak doporučuji raději pořízení BIO kosmetických produktů, kterých už je dnes na trhu opravdu hodně nebo třeba vyzkoušet „babskou“ radu a potírat si zápěstí a podpaží rozkrojeným citronem.

Jak si vyrobit vonnou směs

Oblíbenou vůni nebo směs vůní si můžete nakapat do lahvičky s kuličkovým aplikátorem a vyrobit si tak svůj vlastní parfém, který můžete nosit stále s sebou. Dá se využít i jako inhalátor pro cesty MHD, kdy vám z okolních pachů může být nevolno.

Jak silnou vůni si připravit?


Nižší koncentrace esence sice není tak výrazná, ale vydrží na člověku déle. Naopak vyšší koncentrace je sice účinnější na terapeutické úrovni (detoxikace, harmonizace apod.), ale dříve z těla vyprchá.

Lahvička na směs esenciálních olejů je vhodnější tmavší a pro prodloužení trvanlivosti ji občas můžete vložit do lednice. Vůně v nosném oleji vydrží cca 2 roky, pokud použijete kvalitní přírodní produkty.

Poměr esenciálního a nosného oleje by měl být 1 : 6 až 1 : 20 podle toho, jak silnou koncentraci si přejete nebo potřebujete.

Vysoce koncentrované oleje raději neaplikujte na jemné nebo podrážděné tkáně a sliznice. Kdyby se tak stalo omylem, tak v žádném případě neřeďte olej vodou, která by účinek jen zesílila, ale najděte pro zředění nějaký jiný olej – v případě nouze jakýkoli – klidně i slunečnicový na smažení nebo sádlo. Při zasažení očí doporučuji kokosový olej.

Esenciální oleje na osvěžení

Do horkého dne už nevycházím bez lahvičky s rozprašovačem! Kromě vody kápnu do lahvičky i jednu nebo dvě kapky mátového esenciálního oleje a mám i v parném dni energie na rozdávání. Dělá to skutečné zázraky.

S biohackingem můžete tělo „nakopnout“ novým přívalem energie

Esenciální oleje na odpuzování hmyzu

Miluji turistiku, cestování a spaní v přírodě. Pro všechny podobné akce mám s sebou vždy sbalenou lahvičku se směsí olejů. Hlavní složkou je cistus, hřebíček, levandule a pár kapek máty na podporu účinku ostatních tří, to vše je v poměru 1 : 6 rozředěno v mandlovém oleji. Komáry, klíšťata a další hmyz s tímhle olejem už prakticky neřeším. Pozor, tak silnou koncentraci si můžete dovolit, pokud použijete 100% čisté esenciální oleje.

Poměr jednotlivých složek si můžete upravit podle toho, jak vám voní. Dostatečně účinné budou oleje i jednotlivě, ale mám vyzkoušeno, že takhle v kombinaci zabírají opravdu téměř na všechny druhy hmyzu.

Esenciální oleje jako podpora ve stresových situacích

Proti stresu mi zabírají různé esence podle toho, co zrovna stres způsobuje.

  • Pro jemnou podporu a uklidnění: meduňka nebo růže
  • Hektické situace: kadidlo, vetiver nebo myrha
  • Stres vnímaný fyzicky: majoránka, oregano nebo máta
  • Povzbuzení: limetka, grep nebo citron
  • V každém případě můžete vyzkoušet eukalyptus, který pomáhá najít ztracený balanc.

Všechny esence postačí jen několik vteřin inhalovat (přímo z lahvičky nebo přes difuzér). Osobně se mi osvědčilo 7 nádechů a výdechů s tím, že se pokouším každý výdech o kousek prodloužit.

Každý esenciální olej může reagovat trochu jinak a zdaleka ne každý je vhodný pro každého. U aplikace některých olejů je vhodné poradit se s odborníkem (aromaterapeutem).

Budu ráda když tento článek pojmete jako inspiraci dozvědět se o esenciálních olejích více, protože svět vůní je opravdu velmi krásný.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články