Proto jsem ve speciální prodejně koupila bezlepkovou mouku. Jednalo se o směs mouky kukuřičné, rýžové, pohankové a dalších a zkusila jsem s ní poprvé péct. Jen se připravte na cenu zhruba 100 korun za kilo, což mne samotnou trochu zarazilo, ale jednou za čas to nevadí.
Překvapilo mne pak i těsto samotné. Přidala jsem do něj trochu více mléka, než mám v receptu, což ale nedělejte a nechte těsto tuhé. Druhé překvapení bylo, jak hodně nakynulo. A třetí překvapení bylo, že to děti snědly hned. Téměř na posezení. Pro tyto Velikonoce tedy vyhlašuji ukřižování bílé mouky.
Recept na bezlepkového beránka
Těsto:
220 g bezlepkové mouky
4 vejce
90 g třtinového cukru
110 ml rostlinného oleje
1/2 vanilkového lusku
1 čajová lžička nastrouhané kůry z bio citronu
1 prášek do pečiva
špetka soli
Postup:
V míse utřeme žloutky s cukrem, sůl a semínka z vanilkového lusku. Poté přidáváme za stálého míchání olej s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme sníh a spolu s citronovou kůrou ho vpracujeme do těsta. To pak vložíme do vymazané a vysypané formy na beránka a pečeme 40-50 min na 175°C.