Právě čtete

Babiččina zahrádka aneb naučte se s námi patchwork

10850  
Sdílet: 

Babiččina zahrádka aneb naučte se s námi patchwork

Patchworku neboli technice sešívání látek různých tvarů a barev, původně z Číny, avšak nejvíc rozvinuté v Anglii nebo mezi americkými osadníky o mnoho staletí později, jsem propadla před pár lety. A protože mě baví šití, rozhodla jsem se, že vyzkouším patchwork.

17. 9. 2015 3 min. čtení Jana Václavíková
Babiččina zahrádka aneb naučte se s námi patchwork

Ptala jsem se známých, hledala různá doporučení a nakonec jsem si na internetu našla přihlášku na kurz, do kterého jsem se rovnou přihlásila. Čekala mě společnost jen pár dalších zájemkyň o patchwork, ale klubů a kurzů zaměřených na tuto techniku najdete jen v Praze několik. Já takhle měla výhodu malé skupiny, kde na mě, jako na začátečnici, všechny braly ohledy a všechno mi pečlivě vysvětlily.

Poté už to šlo samo. Zájem o patchwork u mě rostl s každou další nití, kterou jsem navlékala, a s každým dalším výtvorem, který jsem dokončila. Objednala jsem si předplatné časopisu zaměřeného na tuto techniku, plného různých rad a skvělých nápadů, a kromě kurzů jsem začala šít i doma. Na své první textilní práci pracuji už 6 let, kvůli nedostatku času a její náročnosti, ale ráda o ní přemýšlím jako o vínu, které zraje k dokonalosti. Ostatní výrobky mi většinou zabraly kolem dvou měsíců, ale pokud máte časově méně náročnou práci, věřím, že to zvládnete i rychleji.

IMG_3250

Přesto, jak dlouho už se patchworku věnuji, nemůžu říct, že by mi to nějak výrazně šlo. Nejnáročnější je si ze začátku představit a naplánovat tvar a postup, kdo by taky chtěl pořád něco přešívat. Vybírání barev je pak už hračka, já mám ráda optimistické a veselé barvy, leckdy se inspiruji i u textilního umělce pobývajícího v Anglii, u Kaffe Fassetta. Pokud máte barvy rády i vy, nebo se jen rády kocháte zručností, vygooglujte si ho. U nás můžete profesionálky hledat na výstavě Prague Patchwork Meeting, která každý rok ukazuje, co všechno je možné s pár látkami a nití dokázat. Některé kousky jsou tam i k prodeji, ale připravte si spoustu hotovosti, ceny za patchwork se mohou vyšplhat až do tisíců, protože kdo prodává levně, neváží si své práce ani svého času.

Pokud patchwork zaujal i vás, mám pro vás jednoduchý návod, jak si ho vyzkoušet doma. A poté se přihlaste do kurzu. Na spoustu věcí můžete přijít sami, ale pokud vám někdo triky a zlepšováky poradí hned na začátku, ušetří vám spoustu času. A teď už k samotné výrobě Babiččiny zahrádky.

1. krok

Nejdřív jsem si vystřihla tvar podle šablonky. Na jednu Babiččinu zahrádku je potřeba 7 stejně velkých šablonek. Toto je velmi stará technika, kterou vymyslely Britky už v 17. století, tudíž tvar je už dávno jasně daný a šablonku jsem tak mohla obkreslit z časopisu a pak vystřihnout.

IMG_3104

2. krok

Druhý krok je také jednoduchý. Na šablonku jsem dala látku dle svého výběru s přesahem dovnitř. Tu jsem pak obšila, aby látka získala tvar šablonky. Tak mi vznikl polotovar, se kterým budu dále pracovat.

IMG_3110

3. krok

Dalším krokem bylo jednotlivé šablonky obalené látkou sešít nití do požadovaného tvaru.

IMG_3114

4. krok

Pak si stačí naplánovat, jak vzniklé kytičky naaranžovat. Já si zvolila techniku, kdy kytičku našiju na látku. Můžete také hodně kytiček sešít k sobě, na okraji je zakončit lemem a tím vám vznikne deka. Poté dovnitř vložíte výplň (vatelín nebo třeba sakon) a na spodní stranu dáte barevně ladící látku. Poté ji prošijete jako u kroku 6. Fantazii se meze nekladou. U mého postupu stačí kytičku obrátit a opatrně vytahat papírové šablonky, které zůstaly pod látkou.

IMG_3138

5. krok

Na další krok budete potřebovat obyčejnou nit, s jejíž pomocí přišijete kytičku k látce.

IMG_3206

6. krok

Zbývá konečná fáze! Prošívání neboli quiltování se provádí quiltovací nití, ať už prošíváte v ruce nebo na stroji. Nit je voskovaná, aby se netřepila. A tím máme hotovo, alespoň co se první kytičky týče. Nakonec si nezapomeňte vzniklé dílo z rubu podepsat. Patchwork je brán jako svébytná umělecká technika a ty se musí podepisovat.

IMG_3227

IMG_3214

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články