Právě čtete

Překvapte blízké domácí aperolovou zmrzlinou – stačí vám jen pět ingrediencí 

3781  
Sdílet: 

Překvapte blízké domácí aperolovou zmrzlinou – stačí vám jen pět ingrediencí 

V mém seznamu letních potěšení se jakákoli zmrzlina s Aperol Spritzem už dlouhá léta drží prvních příček. Proto jsem během loňského léta zaexperimentovala a tyhle dvě dobroty spojila v jednu.

15. 6. 2024 5 min. čtení Kateřina Šefrová
Překvapte blízké domácí aperolovou zmrzlinou – stačí vám jen pět ingrediencí 

Od té doby aperolová zmrzlina nebo sorbet dodává mému letnímu menu špetku kreativity a italského šmrncu. Pokaždé udělá takový dojem, že se návštěva okamžitě ptá na recept. Dětem ji připravuji v nealko verzi. Dezert je ideální na oslavy, zahradní párty nebo jen tak pro osvěžení během teplých letních dnů.

Proč milujeme Aperol?

Jen málokterý nápoj je s létem spojený jako právě Aperol Spritz. Jeho sladce nahořklá chuť a oranžovočervená barva připomínají slunečné dny i vášnivé horké večery. Elegantní vzhled, snadná příprava a relativně nízký obsah alkoholu z něj dělají jeden z nejoblíbenějších aperitivů na světě.

Obsah alkoholu drinku Aperol Spritz se pohybuje mezi 9 až 12 %. Pro srovnání: Mojito mívá 15 %, Cuba Libre má mezi 13 až 18 %.

Kouzlo aperitivu spočívá v jeho jednoduchosti – potřebujete jen tři ingredience: Aperol, prosecco a sodu. V poměru 3 díly Aperolu, 2 díly prosecca a 1 díl sody vznikne nápoj oslavující život a Itálii, kde se pije již více než 70 let. La dolce vita!

Aperitiv Aperol vytvořili bratři Luigi a Silvio Barbieriovi v roce 1919 a dodnes se vyrábí podle tajné původní receptury. Po válce se rychle stal populárním mezi italskou mládeží, zejména v kavárnách v Padově a tradičních benátských barech. V padesátých letech vznikla receptura, která proslavila dnes věhlasný koktejl Aperol Spritz. Cílem bylo vytvořit lehký drink vhodný ke konzumaci před večeří.

K aperitivu společnost léta přistupovala jako k ryze ženskému nápoji, ale i to se mění. Jeho zvláštní chuť si pochvaluje stále více mužů, i když o tom možná tolik nemluví.

Špetka italského šmrncu a aperolová zmrzlina s mascarpone je za chvíli hotová

Pomeranč, Aperol a zmrzlina. Tři slova slibující skvělou kombinaci. Podobně jako u jednoduchých jídelních lístků luxusních restaurací, které z pár surovin vykouzlí geniální pokrmy, i zde očekávejte wow efekt. Na přípravu budete potřebovat jen pět surovin a pár minut času. Tak pojďme na to!

Ingredience pro 4 porce:

  • 2 pomeranče
  • 250 gramů mascarpone (pro dietnější variantu můžete zkusit ricottu)
  • 250 gramů čerstvého sýra (Philadelphia nebo Lučina) – pokud ho nemáte, zkuste nahradit něčím, co se původní definici cream cheese, tedy vysokotučného čerstvého zrajícího sýra, nejvíc podobá (alternativou může být tvaroh)
  • 70 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 50 ml Aperolu
  • 5 lžic medu (pokud chcete zmrzlinu sladší, přidejte víc)
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • bylinky na ozdobení

Postup:

  1. Rozkrojte pomeranč a vydlabejte vnitřek.
  2. Z pomeranče vymačkejte šťávu. Do mixéru dejte mascarpone a smetanový sýr.
  3. Přidejte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu, Aperol, med a lžičku pomerančové kůry.
  4. Vyšlehejte směs dohladka.
  5. Zmrzlinou naplňte vydlabané pomeranče a uložte do mrazáku na alespoň šest hodin, ideálně si dezert připravte večer předem a nechte tuhnout do rána.
  6. Ozdobte dle vlastní kreativity – třeba snítkou tymiánu nebo máty pro pocit ještě větší svěžesti.

Jednoduchý aperolový sorbet

Můžete si také připravit i jednoduchý sorbet z Aperolu. I tady platí: pokud toužíte po dietnější variantě, uberte cukr.

Ingredience:

  • 300 gramů moučkového cukru
  • 400 ml pomerančové šťávy
  • 100 ml Aperolu

Postup:

  1. Do malého hrnce nalijte 200 ml vody, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Vařte jednu až dvě minuty, poté stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
  3. Přidejte šťávu a Aperol. Směs nalijte do dvoulitrové mrazuvzdorné formy, ve které bude sorbet tuhnout – zakryjte a nechte dvě až tři hodiny odpočívat.
  4. Poté směs rozmixujte dohladka a opět dejte do mrazáku.

 

Recept na nejlepší nealkoholickou aperolovou zmrzlinu

Někteří milovníci Aperolu zastávají názor, že pokud nemůžete pít originál, radši si dejte něco jiného. Zrovna v tomto případě mi to ale přijde škoda a rozhodně bych se nebála experimentovat.

Originál je sice jen jeden, a pokud pijete nealko variantu, musíte počítat s určitou chuťovou odchylkou. Má to však smysl – už jen proto, že druhý den nehrozí bolehlav a dezert si mohou vychutnat i děti. Můžete si vybrat ze dvou možností: použít sirup nebo kombinovat džusy s tonikem. Potřebujete 4 až 6 ingrediencí podle zvoleného postupu.

Co budete potřebovat na variantu se sirupem

  • tři odměrky (například malé panáky) nealkoholického Aperolu
  • tři odměrky nealko vína (nealko prosecco)
  • jedna odměrka toniku
  • jedna odměrka minerální vody
  • pomeranč

Není snadné najít vhodnou nealkoholickou náhradu Aperolu. Pokud máte vážně rádi typickou nahořklou chuť, nešetřete na jeho náhražce. V obou případech bude výsledek chutný, snadný na přípravu a potěší stejně jako alkoholická varianta.[/tch-tip-box]

Tip na nealko Aperol: Bohatou citrusovou a bylinnou chuť Aperolu napodobuje Italian Spritz od výrobce Lyre’s. Mezi další značky patří Crodino, Wilfred’s, Everleaf, Figlia nebo Ghia.

Co budete potřebovat na variantu s džusem

Nealkoholický Aperol Spritz z džusů bude výrazně chutnat po citrusech a nebude působit tak lehce jako varianta se sirupem. Kombinace pomerančového, třešňového a grepového džusu by měla výsledek co nejvíc přiblížit typické hořkosladké chuti Aperolu. Minerální voda nahradí šumivé víno.

Ingredience:

  • tři odměrky pomerančového džusu
  • dvě odměrky grepového džusu
  • jedna odměrka třešňového džusu
  • jedna odměrka minerálky

Postup:

  1. Do velké sklenice dejte led.
  2. Přidejte sirup nebo džus.
  3. Zalijte minerální vodou.
  4. Ozdobte plátkem pomeranče a tymiánu

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, obě budou chutnat výborně. A hlavní je, abyste si svůj aperol spritz nebo rovnou zmrzlinu v klidu vychutnali.

Piknik na zahradě

Piknik na zahradě

Inspirujte se nápady na nádobí, osvětlení a chytré vybavení na piknik a zahradní party.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články