S Dědkem kořenářem jsme v Herbáři vyluhovali diviznu v alkoholu, ale za tepla. Takovému způsobu se říká digesce. To bylo hned, ale vaření bylin v alkoholu bych doma moc nedoporučovala. Mnohem jednodušší a bezpečnější (ale na delší dobu) je pro domácí přípravu vyluhování bylin za studena, tzv. macerace.
Některé bylinné likéry se připravují také macerací. Výluh ze směsi bylin se pak ředí vodou a cukrem. Ale to my dělat nebudeme. My totiž stojíme o ty voňavé kapičky, které můžeme použít třeba na pečení, přípravu sladkých krémů nebo do nápojů. Taky to může být hezký dárek. Na vanilkový extrakt narážím v receptech poměrně často. Při domácí přípravě můžete místo vodky v případě vanilky použít i bourbon. To pak bude fakt voňavé pečení. Určitě budu tenhle extrakt potřebovat v některém z mých dalších receptů. No nevypadají hezky? Za pokus to stálo…
Suroviny:
4 lahvičky o obsahu 100 ml
3 lusky vanilky
2 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu
1 bio citron
6 snítek máty
kvalitní vodka
Postup:
Lusky vanilky podélně nakrojíme, vložíme do lahvičky a zalijeme vodkou. Kokos nasypeme do lahvičky a zalijeme vodkou. Omytou kůru bio citronu nařežeme na tenčí plátky či nudličky, vložíme do lahvičky a zalijeme vodkou. Otrháme lístky ze snítek máty a nakrájíme na kousky. Vložíme do lahvičky a zalijeme vodkou. Všechny ingredience by měly být ponořené a lahvičky uzavřené. Necháme macerovat ve spíži nejméně 4-6 týdnů. Občas s lahvičkou protřepeme. Mátový extrakt přecedíme a lístky vyhodíme. Ostatní ingredience můžeme (ale nemusíme) ponechat v alkoholu.