Často se mi stane, že si v kavárně oblíbím nějaký nápoj, o kterém si myslím, že si ho nezvládnu připravit sama. Ať už je to kvůli neznámé technice, nebo ingredienci, kterou běžně nekupuju. Občas se ale i tak něco z menu dostane až ke mně domů do hrnku (a ne, není to díky donášce!). Flat white je právě jeden z těch nápojů, které si teď velmi ráda připravuju doma.
Co je flat white?
Zjednodušeně by se dalo říct, že jde o nadupanější cappuccino. S dvojitou dávkou espressa neboli doppiem a mikropěnou je flat white kávou, která nejen doplní baterky, ale také pohladí na duši svou jemnou chutí. Flat white se běžně podává v šálcích o objemu 150–180 mililitrů.
Zajímavé na flat white je mimo jiné to, že jeho původ není s jistotou znám. Tradičně se připisuje Austrálii nebo Novému Zélandu, případně oběma. Oba zmíněné státy totiž považují flat white za svůj, a tak mezi nimi v tomto ohledu panuje malá přátelská rivalita.
Flat white vs. cappuccino – jaký je rozdíl?
- Káva: Flat white a cappuccino jsou takoví sourozenci. Ten největší rozdíl spočívá v množství a intenzitě kávy. Zatímco cappuccino se připravuje pouze s jedním shotem espressa, do flat white patří rovnou dva, známé jako dvojité espresso neboli doppio.
- Mléčná pěna: Nápoje se liší i mléčnou pěnou. Pro cappuccino je typická pevnější 1–2 cm vysoká pěna, flat white má zase pěnu jemnější – tzv. mikropěnu. Jde o jemně našlehané mléko, kdy je mléko krémové a jeho vrstva je tak tenká, až skoro splývá s kávou.
Jak na flat white doma?
V základu je espresso, sáhněte tak po svých oblíbených zrnkách: já používám Privat Kaffee African Blue. Druhou klíčovou ingrediencí je mléko. Já jsem v receptu použila klasické kravské, ale bez problémů si poradíte i s rostlinnou alternativou.
Tip: Mrkněte, jak si vyrobit domácí rostlinné mléko!
Já jsem si pro flat white chodila dlouho jen do kavárny také proto, že jsem zkrátka kávovar doma neměla. A i když mi doma opravdu chyběl, většinou jsou kávovary skutečně velké a zabírají obrovské množství místa na lince. Navíc jsem zastánkyně rychlého úklidu — čím méně věcí je na lince, tím kratší dobu strávím utíráním prachu. Když jsem ale narazila na Esperto mini, trochu jsem svůj postoj přehodnotila. Má totiž jen 16 cm na šířku, takže se dá krásně zastrčit do rohu, a tak na lince neubude skoro žádný pracovní prostor. Espresso navíc připravuje zmáčknutím jednoho jediného tlačítka — no není to paráda?
Samozřejmě nemusíte rovnou investovat do kávovaru, ať už automatického, nebo pákového. Hravě si poradíte třeba i s moka konvičkou.
No a zbývá už jen mléko. Pokud má váš kávovar trysku, máte vystaráno. Pokud ne, bude se vám hodit šlehač, který pěnu připraví úplně sám. Tipy, jak dokonale vyšlehat mléko, najdete v tomto článku.
Budete potřebovat:
- dvojité espresso (60 ml)
- 100–120 ml mléka
- sklenici o objemu 160–180 ml
Postup
- Připravte si kávu. Zrnka namelte na espresso – zhruba konzistenci polohrubé mouky. Automatický kávovar si poradí sám.
- Mléko našlehejte buď ručně, nebo pomocí elektrického šlehače. Pěna by měla být jemná a tekutá.
- Nalijte mléčnou pěnu do kávy. A máte hotovo!
Pokud ovládáte umění latte art, jen do toho. A pokud se to teprve chcete naučit, mrkněte na pár tipů, jak si s ním poradit, i když nejste barista.
No a je to! Příprava zabere opravdu jen chviličku a máte kávu jako z kavárny. Neváhejte experimentovat s různými druhy kávy nebo mléka a nebojte se ani sirupů nebo pár kostek ledu pro letní variantu. Dobrou chuť!
A co ke kávě? Vyzkoušejte:
