Právě čtete

Zkusila jsem vyrobit kávovou kombuchu. Jak na to?

645  
Sdílet: 

Zkusila jsem vyrobit kávovou kombuchu. Jak na to?

Pokud stejně jako já milujete kávu, občas si dáte kombuchu, ale hlavně vás baví experimenty, jeden jsem za vás vyzkoušela. Funguje a chutná božsky! Přečtěte si, jak vytvořit kávovou kombuchu.

27. 6. 2025 4 min. čtení Jana Duffková
Zkusila jsem vyrobit kávovou kombuchu. Jak na to?

Fermentované limonády mě baví už dlouho. Chutnají mi víc než přeslazené limonády z obchodu, navíc jsou místo tuny cukrů, éček a barviv plné probiotik, takže jsou i zdravé. Jeden čas jsem ujížděla na tibi krystalcích, ale teď pěstuji kombuchu. Často se jí říká prostě houba, v anglických návodech ji můžte vídat jako SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).

O tom, co přesně je kombucha, jak s ní zacházet a jak ji konzumovat, se dočtete v jednom ze starších článků.

Jak dělám základní kombuchový nápoj?

Některé postupy mi přijdou až moc zdlouhavé a to mě v minulosti odrazovalo. Teď se řídím tímto jednoduchým.

Potřebujete: Mateční houbu, 1 l vody, 7 g sypaného černého nebo zeleného čaje, 70 g cukru

Postup:

  1. Uvařte vodu a nasypte do ní čaj. Nechte ho asi 10 minut louhovat a poté sceďte do velké skleněné nádoby.
  2. Do ještě horkého silného čaje vmíchejte cukr a pak vše nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  3. Přidejte mateční houbu a cca 200 ml nálevu, ve kterém byla (hotový kombuchový nápoj z předchozí várky).
  4. Hrdlo nádoby zakryjte ubrouskem, upevněte gumičkou a nechte stát na lince asi 5–7 dní.
  5. Vyjměte houbu do čisté misky a nalijte k ní i tekutinu tak, aby houba nebyla na suchu a plavala (a založte další várku podle návodu od bodu 1).
  6. Zbylou tekutinu (kombucha po první fermentaci) přelijte do láhve a dobře uzavřete víčkem (láhev může být plastová nebo z tlustého skla, které vydrží tlak).
  7. Nechte asi 2 dny odstát na lince (druhá fermentace, při které nápoj začne perlit) a pak můžete podávat, případně skladovat v lednici klidně i měsíc. Chlad zpomalí proces fermentace.

Při druhé fermentaci můžete přihodit pár kousků ovoce nebo bylinky a tím kombuchový nápoj ochutit. Pak ale občas opatrně upusťte z láhve vzduch, fermentace vytváří tlak a cukr z ovoce urychlí a zintenzivní kvašení.

V receptu je hodně cukru. Vážně to je zdravé?


Cukr v nálevu slouží jako potrava pro mikroorganismy. Kvasinky z něj vyrábí malé množství alkoholu, který bakterie částečně přeměňují na organické kyseliny – obvykle zůstává jen stopové množství alkoholu, ale při delší fermentaci nebo v těsných láhvích může být i více. Čím déle se kombucha fermentuje, tím méně cukru v ní zůstává – a nápoj je kyselejší a méně sladký. Délkou fermentace si tak můžete regulovat chuť, která vám sedne.

Jak si vypěstovat vlastní houbu na kombuchu?

Svou první mateční houbu jsem si koupila on-line v bio obchodě. Seženete ji ale i ve facebookových skupinách, kde vám ji často někdo rád daruje. SCOBY se totiž snadno a rychle množí. Aktuálně jich mám doma 9 a pořád je rozdávám známým.

Když už jste v procesu kvašení, získat další houby je snadné. Stačí jen do čisté zavařovačky nalít hotový základ z první fermentace, případně trošku  „naočkovat“ slazeným čajem. Pak už jen zakryjete ubrouskem, zagumičkujete a postavíte na místo, kde se skleničkou nebudete muset pár dní hýbat. Brzy se na hladině začne tvořit povlak, který později zesílí právě v plnohodnotnou houbu. Někdy na ni zapomenu a zůstane tam déle. Není to na škodu, naopak se někdy ve spodní vrstvě narodí ještě jedna houba.

jak množit kombuchu

Když je houba zralá, což platí i pro klasickou fermentaci bez cíleného množení, vytvoří si nahoře novou čerstvou vrstvu. Poznáte ji snadno. Nová horní vrstva je pevnější, světlejší, spodní vrstva víc želatinová a už lehce zabarvená od čaje. Spodní vrstvu můžete snadno odloupnout. Já už ji pak vyhazuji a nechávám si jen tu novou, která je vitálnější a lépe funguje.

Je možné udělat kávovou kombuchu?

Protože mě baví pokusy a taky miluji kávu, chtěla jsem to zkusit. Jde to, ale má to několik ale.

Protože káva obsahuje tuky a další složky, dlouhodobě kontakt s ní kombuchové houbě nesvědčí. Než se pustíte do pokusů, doporučuji si vypěstovat záložní SCOBY, abyste případně měli záchranu, kdyby houba nepřežila. Ale pozor, jde to udělat i bez kontaktu kávy s houbou!

Tři možnosti výroby kávové kombuchy, které jsem zkusila:

1. Jemná kávová chuť: přidání kávy do druhé fermentace

  • Připravíte si první fermentaci klasickým způsobem s čajem a cukrem. Až přelijete nápoj do láhve k druhé fermentaci, přidáte na 1 l asi 200 ml vychladlého espressa nebo filtrované kávy. Pak už pokračujete jako obvykle.
  • Kávová chuť je jemnější, nápoj mi připomíná něco jako espresso tonic nebo Mazagrande. Není cítit hořkost.
  • Výhoda: Nemusíte ohrozit houbu kávou!

Rozbalit

Sbalit

2. Středně silná kávová chuť: přidání kávy do první fermentace

  • Připravte si první fermentaci klasickým způsobem, ale 200 ml čajového základu nahraďte 200 ml espressa nebo filtrované kávy. Pak postupujte podle základního návodu.
  • Kávová chuť je intenzivnější, ale nápoj není příliš hořký. Fermentace probíhá rychleji.
  • Výhoda i nevýhoda: Kávy v základu není tolik, takže houbu tolik netrápí. Není tedy úplně šťastná, ale ani extra smutná.

Rozbalit

Sbalit

3. Silná kávová chuť: základ bez čaje, jen z kávy

  • Připravte si první fermentaci tak, že místo čajového základu uvaříte 1 l filtrované kávy. Množství cukru i další postup zůstávají stejné.
  • Tahle kombucha je vyloženě kávová a nese i lehkou hořkost, která ale není na škodu.
  • Nevýhoda: Houba kávou opravdu nasákne a změní i barvu, takže ji ucítíte při další fermentaci, i když už pojedete podle klasického postupu. Pokud byste opakovaně tvořili hlavně s kávou, houba se brzy může zničit úplně.

Hodnotím to tak, že nejlepší je první varianta. Užijete si netradiční kávovou chuť kombuchy, ale zároveň neohrozíte a neochutíte houbu pro budoucí použití. Když se do toho pustíte, nelekněte se, když se při druhé fermentaci objeví v láhvi tmavší usazeniny. Standardně bývají i v běžném postupu, ale protože nejsou obarvené kávou, nejsou tolik vidět. Jedná se o kvasinky, které v tomto případě káva barevně zvýrazní. Proto před podáváním nápoj přeceďte přes jemné sítko.

Tak co, pustíte se do toho? Držím palce, ať se vám kombucha podaří ať už si ji připravíte v běžném provedení, nebo netradičně s kávou.

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články