Tyhle dárky zvládne připravit každý a jsou velmi variabilní – můžete zvolit sladký i slaný recept. Jen myslete na skladbu ingrediencí a volte trvanlivé, „suché“ ingredience (mouka, sušené ovoce, oříšky, koření), které se později při přípravě jen vysypou do mísy a doplní těmi „mokrými“ (tedy například mlékem, vejci či vodou).
Jedlý dárek balený ve skle
Nezapomeňte také na pěknou skleničku nebo dózu, do které směs naaranžujete. Především zvolte správnou velikost odpovídající celkovému objemu suchých ingrediencí. Sklenici dobře vymyjte horkou vodu, při plnění musí být čistá a suchá. A nakonec se ujistěte, že máte po ruce vzduchotěsný uzávěr či víčko, díky němuž bude moci obdarovaný směs skladovat a vytáhnout ze spižírny, jakmile na vámi připravené laskominy dostane chuť.
Při balení finálního výtvoru můžete popustit uzdu své fantazii – samotné skleničky ale podle mne vypadají nejlépe s pár vánočními ozdobami a stužkami, přiloženým vlastnoručně napsaným receptem a třeba drobnou pozorností s ním související – přihoďte třeba cukrářské odměrky, dřevěnou lžičku na nabírání hotové dobroty nebo ozdobné razítko na sušenky.
Křupavé houstičky
Tenhle recept je ideální i pro úplné nováčky v pečení – těsto připravíte večer, přes noc necháte vykynout a ráno ještě v pyžamu hodíte na plech. Za pár minut máte luxusní křupavé houstičky!
Co potřebujete na směs (v pořadí, v jakém ji vrstvíte do skleničky):
- 150 g žitné chlebové mouky smíchejte s 10 gramy soli a 5 gramy sušeného droždí
- 350 g hladké mouky
- 2 polévkové lžíce lněných semínek
- 2 polévkové lžíce chia semínek
Postup pro obdarované:
- Večer předtím, než budete chtít houstičky jíst, smíchejte všechny ingredience ve velké míse s 380 gramy vlažné vody, zakryjte potravinářskou fólii a nechte 15 minut odpočinout.
- Poté těsto rukou několikrát prohněťte a přeložte, opět zakryjte fólií a dejte do ledničky přes noc vykynout.
- Ráno rozehřejte troubu na 250 °C (nebo na maximální možnou teplotu) a vložte na její dno misku se studenou vodou.
- Než se trouba rozehřeje, připravte si plech vyložený pečicím papírem, vyndejte z lednice těsto a pomocí dvou lžic vytvarujte přímo na plechu z těsta malé bochánky o velikosti housek (nemusejí být dokonalé, těsto bude lepit, ale s tím si nedělejte hlavu – výsledné houstičky mají mít tak trochu „rustikální“ vzhled :-).
- Houstičky posypte semínky podle vašeho výběru, zlehka postříkejte studenou vodou a dejte péct na cca 15 minut do trouby.
Sezamové sušenky
Skvělé sušenky, které můžete jíst nejen samotné – stačí je doplnit domácím dipem nebo servírovat se sýry dle vašeho výběru a blýsknete se s nimi na každé párty.
Směs (v pořadí, v jakém ji vrstvíte do skleničky):
- 125 g hladké mouky smíchané s 15 g soli a jedním práškem do pečiva
- 125 g celozrnné hladké mouky (případně můžete zkusit špaldovou)
- 2 polévkové lžíce sezamových semínek (ideálně kombinace bílých a černých)
Postup pro obdarované:
- V den přípravy předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte vaši směs s 65 g bílého řeckého jogurtu.
- Do těsta rychle zapracujte ledově vychlazenou vodu (cca 150 ml) a uhněťte do kompaktního těsta (méně je více – nepřepracujte jej!).
- Těsto vyválejte na plát o tloušťce cca 3–4 mm a za pomoci kulaté formičky (kterou používáte třeba na linecké cukroví) vykrájejte sušenky.
- Kolečka přesuňte na plech pokrytý pečicím papírem, který jste lehce vymazali máslem, a každou z nich několikrát propíchněte vidličkou a posypte sezamovými semínky.
- Pečte cca 10 minut, dokud sušenky nezezlátnou.
Slaná granola
Variace na její sladkou „sestru“ – ozvláštníte s ní třeba vaše saláty, kterým dodá křupavý element a také nutriční hodnotu.
Směs (v pořadí, v jakém ji vrstvíte do skleničky):
- 3 velké polévkové lžíce celého máku
- 1 kávová lžička soli
- 100 g celozrnných ovesných vloček
- 125 g neloupaných mandlí
- 125 g kešu oříšků
- 150 gramů slunečnicových nebo dýňových semínek
- hrst sušených brusinek
- 2 polévkové lžíce bylinek (ideální je směs sušeného tymiánu a rozmarýnu – ale může být i čerstvý)
Postup pro obdarované:
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- V míse smíchejte vaši směs s 50 ml olivového oleje a 20 ml javorového sirupu nebo tekutého medu.
- Granolu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 20–25 minut, dokud nebudou ořechy a vločky zlatavé. Přibližně v polovině pečení směs promíchejte.
- Po upečení granolu nechte vychladnout a přesuňte do uzavíratelné nádoby, kde vám vydrží až 1 měsíc.
Návody už máte, teď je jen vytisknout nebo přepsat na hezký papír a kreativně přidat k dóze se směsí. Obdarovaný určitě ocení i tip na servírování nebo malou vychytávku – třeba že houstičky chutnají nejlépe ještě teplé s máslem, sezamové sušenky se skvěle hodí k sýrům a slaná granola dodá křupavost každému salátu.
A ještě jedna rada na závěr – připravte si směsí raději víc. Vsadíme se, že až uvidíte, jak efektně ve sklenicích vypadají, budete chtít obdarovat víc přátel, než jste původně plánovali.
Sváteční stolování
Kuchyňské doplňky a dekorace