S přáteli jsme se shodli na takovém celkem rozšířeném nešvaru. Často si pořídíme nějaký potravinový doplněk a první měsíc jsme absolutní premianti v jeho pravidelném užívání. Jenže jak ten čas letí, na krabičku s tobolkami (případně pytlíček s práškem) začne usedat prach. Přemýšlela jsem, co s tím, protože jsem svému tělu vážně chtěla dopřát zdravotní přínosy medicinálních hub. A vlastně to nakonec nebylo nijak zapeklité. Nejlepší je spojit povinnost s něčím příjemným, co si dopřáváme každý den. Bingo! Je to šálek kávy.
Adaptogenní houba, která posílí imunitu a pohladí po duši
Reishi patří mezi přírodní adaptogeny, což v překladu znamená, že nám pomáhá zvyšovat odolnost vůči stresu. Mimo to jí jsou jí přisuzovány zdravotní účinky jako:
- zlepšení koncentrace,
- zvýšení energie,
- podpora imunitního systému,
- příznivý vliv na zdraví střev.
Už před 4000 lety se stala uznávaným elixírem dlouhověkosti čínské císařské dynastie. Pro své blahodárné účinky se ale postupem času dostala i mezi prostý lid. V roce 1781 se poprvé nesměle ukázala v Evropě. Chvíli trvalo, než jí západní medicína dala šanci. Stačilo však pár úspěšných klinických studí, aby se na našem kontinentu trvale zabydlela.
Reishi si můžete koupit v lékárně nebo online v e-shopech zaměřených na zdravý životní styl.
Může vůbec houba chutnat dobře s kávou?
Upřímně… sama jsem mírně pochybovala. Představovala jsem si, že reishi bude mít takovou tu klasickou chuť sušených hříbků. Překvapilo mě, že to tak není. Ve skutečnosti je zemitá a lehce nahořklá. To mi šlo s kávou dobře dohromady. A když se přidá mléko na zjemnění, je to nakonec skutečně dobré.
Houbovo-kakaový rituál před spaním
Reishi dovede zklidnit rozbouřenou mysl, a může tak dokonce pomoct s usínáním. Zkuste to tedy někdy vzít i za jiný konec a dejte si ji před spaním v kombinaci s kakaem.
Kardamomové cappuccino s reishi a medem
Můj „tajný“ reishi recept je po několika experimentech nakonec úplně prostý. Vyhrála variace na cappuccino, ale chtělo to trošku osladit a okořenit. Kardamom a med dodaly nápoji nádech orientu.
Suroviny:
- reishi v prášku
- káva Tchibo Variazione (perfektně se hodí do mléčných kávových nápojů)
- plnotučné mléko
- mletý kardamom
- med
Postup:
- Do šálku na cappuccino připravíme espresso, ve kterém zamícháme reishi podle dávkování uvedeném na balíčku (mně to vycházelo na zarovnanou čajovou lžičku)
- Přidáme ještě půl lžičky medu, špetku kardamomu a pořádně promícháme.
- Poté napěníme mléko a nalijeme ho do šálku
Pěnu můžeme ještě na závěr lehce poprášit kardamomem a máme hotovo.
Věřím, že vás výsledná chuť mile překvapí. A když vytrváte, houba dlouhověkosti vás za to odmění. ?
Sladké letní noci
Noční i spodní prádlo v nejkrásnějších modrých tónech