Příprava je opravdu snadná a rychlá, takže se ve vedrech nemusím pařit u plotny. Nejznámější z těchto tří dezertů je crumble. Pokud jste ale o žádném z nich ještě neslyšeli, pojďme si je společně představit. Všechny jsou ale s menšími rozdíly velmi podobné. Hlavním pojítkem u všech tří dezertů je křupavá vrstva navrchu – v podstatě se jedná o „převrácený“ koláč, tedy ovoce je dole a těsto/drobenka nahoře.
Než se vrhneme na rozdíly, podíváme se nejdříve na to, co mají všechny tři moučníky společné – ovocný základ. Klasickou a osvědčenou kombinací je jablko se skořicí, ideální na podzim. Já osobně se při pečení snažím vždy využít sezónní ovoce a jinak tomu není ani u trojice těchto dezertů. Nejvíc se mi osvědčily následující kombinace: třešně s kakaem, meruňky s kakaem, lesní ovoce (může být i mražené) s mletou vanilkou, broskve s mletou vanilkou a citronovou šťávou.
Ovoce nijak předem nedusím, jenom vypeckuji, nakrájím, dochutím a dosladím. Na slazení můžete samozřejmě využít klasický cukr krystal, já ho občas ráda nahradím sirupy – od datlového po javorový nebo čekankový. Pokud ovoce obsahuje příliš mnoho šťávy, můžete přidat trochu kukuřičného škrobu nebo mouky.
A nyní tedy k těm rozdílům v těstech nebo drobence. Ukážeme si to rovnou na receptech a začneme nejznámějším crumblem.
Recept na ovocný crumble
Crumble pochází z Anglie, kde na ovoce od nepaměti sypali drobenku. Já ji dělám z mouky, másla a cukru – klasika, kterou známe z ovocných kynutých koláčů.
Ingredience:
- Máslo na vymazání formy
Ovocná náplň:
- 500 g ovoce dle výběru (jablka, hrušky, meruňky, třešně…)
- 60 g cukru nebo sirupu
- 3/4 lžičky mleté vanilky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu, pokud jste zvolili velmi šťavnaté ovoce
Drobenka:
- 150 g mouky (používám celozrnnou ječnou, ale udělejte si ji, jak ji máte nejraději vy)
- 100 g másla
- 75 g cukru (může být třtinový)
- 1 lžička skořice
Postup:
- Ovoce očistěte a nakrájejte.
- Nakrájené ovoce smíchejte s cukrem nebo sirupem, mletou vanilkou a kukuřičným škrobem.
- Do mísy vložte všechny ingredience na drobenku a smíchejte. Pomocí prstů nebo vidličky zapracujte do drobivé směsi.
- Pečicí mísu vymažte máslem.
- Vložte do ní ovoce a na něj rovnoměrně rozprostřete drobenku.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.
- Servírujte ideálně teplé, ale klidně i vychladlé.
Tak dobrou chuť!
Recept na broskvový crisp
Další je crisps, na který pro vás mám dneska kompletní recept. Rozdíl mezi crispem (neboli „křupanem“) a crumblem je v tom, že se do drobenky přidávají ovesné vločky, občas i oříšky, díky kterým drobenka lehce křupe (crisps).
Ingredience:
- máslo na vymazání formy
Ovocná náplň:
- 800 g vypeckovaných broskví (kupte tedy cca 1 kg)
- 15 g mouky
- 60 g cukru
- 15 ml citronové šťávy
- 3/4 lžičky mleté vanilky
Na drobenku:
- 85 g mouky (já jsem použila celozrnnou ječnou, ale může být i klasická bílá pšeničná či jakákoliv jiná)
- 80 g cukru
- 120 g másla
- 60 g ovesných vloček
- 1 lžička mleté skořice
Postup:
- Nakrájejte vypeckované broskve na kostičky.
- Nakrájené broskve smíchejte s moukou, cukrem, citronovou šťávou a mletou vanilkou.
- Dejte do misky všechny ingredience na drobenku a prsty ji vypracujte.
- Máslem vymažte formu na pečení.
- Do vymazané formy vložte ovocnou náplň.
- Náplň posypte rovnoměrně drobenkou a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů na cca 45 min.
- Servírujte s vanilkovou zmrzlinou, zakysanou smetanou, nebo k snídani třeba můžete servírovat se selským jogurtem. Dezert chutná skvěle jak teplý, tak vychladlý.
Mám pro vás tip na rychlou verzi tohoto koláče: Do malé zapékací misky dejte ochucené ovoce a vložte na pár minut do mikrovlnky. Až se rozvaří, zasypte ho granolou a máte luxusní snídani nebo svačinu do pěti minut.
Recept na borůvkový cobbler
U cobbleru je těsto zcela jiné, nejedná se o drobenku. Může se dělat těsto podobné buď sušenkovému, nebo dortovému. Obě verze jsou skvělé, ale já preferuji tu s dortovým těstem, přijde mi o něco snadnější. Dělám ho z mouky, cukru, mléka, rozpuštěného másla a vanilkového extraktu. Všechny ingredience stačí promíchat. Hodí se k němu borůvky v kombinaci s citronovou kůrou.
Ingredience:
- 1 hrnek mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla + na vytření formy
- 3/4 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky čerstvých borůvek
- cukr na posypání
Postup:
- V míse smíchejte všechny suché ingredience, tedy cukr a mouku. Přidejte mléko, máslo a vanilku. Míchejte, dokud vám nevznikne těsto.
- Formu vymažte máslem a nasypeme do ní borůvky, zasypte cukrem, můžete vložit mezi ovoce i kousky másla.
- Ovocnou směs přikryjte těstem a povrch ještě lehce posypte cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut. (prvích 25 minut můžete péct přikryté alobalem, pak 20 minut odkryté, dokud těsto nezezlátne.
- Nechte zcela vychladnout a servírujte.
A jak tyhle dezerty servírovat?
Pokud je připravujete klasicky ve velkém pekáči, pak rozdělte jednotlivé porce na dezertní talířky. Nebo můžete koláče upéct v zapékacích miskách, přičemž v každé misce by byla jedna porce. Dezert skvěle doplní vanilková zmrzlina, šlehačka nebo zakysaná smetana. Nebo klidně více věcí najednou. Občas si dávám koláče i k snídani a to je pak servíruji se selským jogurtem.
Sladké letní noci
Noční i spodní prádlo v nejkrásnějších modrých tónech