Osvěžující letní dezert na mnoho způsobů
Sicilané dobře vědí, jak se neupéct pod poledním sluncem. Zaprvé na něj obvykle moc nechodí, protože si užívají siesty, a zadruhé vynalezli granitu. Jde o ledovou tříšť ochucenou snad všemi příchutěmi, které vás napadnou. A co je na ní nejlepší? Že se vyrábí výhradně z čerstvých surovin – žádný chemický prášek, na který jsme zvyklí v našich končinách.
Tradičně se tento dezert vychutnává v jasně daném pořadí. Nejprve granita s máslovou brioškou, až potom káva. Když si ale dáte kávovou granitu, máte to 2 v 1… no a nebo si pak stejně jako já dáte ještě jedno kafe navrch.
Pozor, Sicilané nejsou Italové
Sicilané jsou velmi hrdí na svůj ostrovní původ. Když je tedy nechtěně označíte za Italy, okamžitě vás upozorní, že se mýlíte. Takže znovu: Sicilané, Sicilané, Sicilané… :-)
Za nejlepší granitou se vydejte do Caffè Sicilia
Jestli se chystáte na Sicílii (a já vám to silně doporučuju), nesmíte minout vyhlášenou cukrárnu Caffè Sicilia v barokním městečku Noto. Její majitel, Corrado Assenza, je velký vizionář a světově uznávaný cukrář, který usiluje o návrat původních plodin, jako jsou mandle a maličké sicilské jahody.
Jak si připravit domácí kávovou granitu
Vyzkoušejte, proč je kolem téhle ledové pochoutky takový humbuk. Bude vám stačit jen pár přísad a trocha trpělivosti.
Ingredience:
- 70 g třtinového cukru
- 125 ml vody
- 1 vanilkový lusk
- 350 ml filtrované kávy (doporučuju Tchibo Privat Kaffee – na filtrovanou kávu, na espresso pak Tchibo Barista)
- 33% smetana ke šlehání
Tip: Jako zákusek k domácí granitě se perfektně hodí vláčná a nadýchaná máslová brioška.
Postup:
- Do hrnce nasypte 70 g cukru a zalijte ho 125 ml vody.
- Přidejte semínka z vanilkového lusku a vařte směs zhruba 1 minutu.
- Vmíchejte 350 ml filtrované kávy.
- Nechte směs vychladnout a poté ji přelijte do mělké nádoby, kterou uložte na 2 až 3 hodiny do mrazáku.
- Každou půlhodinu nádobu vyndejte z mrazáku a promíchejte její obsah vidličkou, aby se postupně vytvořily malé krystalky ledu.
- Mezitím si připravte šlehačku.
Těsně před servírováním tříšť naposledy promíchejte a můžete ji podávat. Nejlépe vynikne v dezertních miskách – zdobená šlehačkou a podávaná spolu s měkoučkou máslovou brioškou. Buon appetito!