Právě čtete

Vaginální pohoda v létě: Rizikem je voda a to, že každý máme jiné hygienické standardy

10528  
Sdílet: 

Vaginální pohoda v létě: Rizikem je voda a to, že každý máme jiné hygienické standardy

Letní lásky, mokré plavky, zelená voda. Na co si dát pozor, aby letní idylka neskončila v gynekologické ordinaci? Známá gynekoložka Kamila Žižková v rozhovoru prozrazuje, proč je právě v létě nejvyšší riziko vaginálních infekcí a jak jim předejít. Dává spoustu tipů, jak na hygienu, koupání, oblékání i milostné záležitosti.

8. 7. 2024 7 min. čtení Hana Vacková
Vaginální pohoda v létě: Rizikem je voda a to, že každý máme jiné hygienické standardy

V létě je zvýšené riziko výskytu kvasinkových infekcích pochvy a infekcí močových cest. Proč tomu tak je?

Může za to teplo a vlhko v intimních partiích. Další z faktorů je, že se koupeme ve vodách, které mnohdy nejsou pro ženy na koupání vhodné. Asi všechny ženy někdy zažily, že se jim dostala při koupání voda do pochvy, pak je zaděláno na problém.

Další věc jsou pak letní lásky, které přináší zvýšené riziko nákazy pohlavně přenosnými chorobami a také infekce z milostných jednorázovek, při nichž se zanedbá hygiena. A pak je tu laicky nazvaný syndrom mokrých plavek. Když na koupališti celý den nosíme jedny plavky, které na sobě necháme schnout. A mezi nohama schnou nejdéle, to je pak ideální prostředí pro rozvoj infekcí. Kde je teplo, vlhko a tma, tam je úrodná půda pro kvasinky. 

A neposlední věc je praní. Dělala jsem si průzkum a zjistila jsem, že si ženy nejsou zvyklé prát plavky. Neperou je třeba vůbec. Je běžné, že je jen sundají a dají uschnout na věšáček. Druhý den si je zase vezmou. A takhle to dělají na dovolené celý týden, a některé i celý rok. Málokoho napadne plavky prát.

Doporučuji si plavky během dne měnit. Lidé mívají jedny nebo dvoje, a to je prostě málo. Ideální je si převléct po každém koupání spodek plavek. Dnes se hodně nosí plavky kombinované z různých sad, takže to nemusí být složité.

Jak „zdravě“ pečovat o plavky

  • Plavky propláchneme rukama v teplé vodě s mýdlem.
  • Pokud to výrobce na cedulce píše, pereme v pračce na jemnější stupeň.
  • Pokud se koupeme v rizikových vodách, použijeme k praní dezinfekční prací prášek.

Správná péče o plavky nejen podpoří vaše vaginální zdraví, ale jako v bavlnce se budou mít i vaše plavky. Přečtěte si, jak je správně prát a sušit.

Už jsou k dostání i menstruační plavky – obdoda menstruačních kalhotek. Co si o nich myslíte?

Rozhodně se nesmíme nechat zmást tím, že by byly na velmi silnou menstruaci. Je to podobné jako u dětských plenek – když se v nich dítě ve vodě vyčůrá, tak to plenkou projde. Plenka zachytí jen pevnější stolici.

Je rozdílné riziko u klasických českých vod rybníků, mořské vody a bazénů?

Je. Já rozhodně víc věřím moři a řekám než rybníkům a stojatým vodám. Když už, vybrala bych si ty kontrolované. (Na internetu existují webové stránky se seznamem vodních ploch ke koupání – koupací vody – a jejich aktuálním stavem.)

Veřejné bazény nemám v oblibě. Lidi se před vstupem do bazénu nesprchují nebo do vody močí. Vodu někde vyměňují i jen jednou za rok. Samozřejmě to chlorují, ale chlor zase vysušuje.

Když už do nás pronikne voda, jak si pomoci? Doporučujete vaginální proplachování?

Preventivní proplachování nebo preventivní vkládání tamponů s laktobacily nedoporučuji. Pochva má samočisticí schopnost. Ale pokud vím, že jsem se koupala v nějaké pochybné vodě, a necítím se dobře – to je ten pravý moment na výplach.

Je důležité zmínit, že to nemusí být jenom kvasinková infekce, když nás to svědí nebo pálí. Může jít o bakteriální vaginózu nebo třeba laktobacilózu (a ne nutně z bazénů). Kvasinkovou infekci poznáme podle tvarohovitého, hrudkovitého a nezapáchajícího výtoku. Můžeme na to použít volně prodejná antimykotika, ale je nutné použít kromě krému i tablety do pochvy. Řada žen neví, že je ten problém uvnitř v pochvě. Přichází k nám s tím, že si léčí opakující se záněty i půl roku. Není divu. Použily jen krém.

Ženy někdy zkoušejí babské rady, třeba si do vagíny vkládají česnek nebo jogurty. Ale to bych v životě nikomu nedoporučila. Už jen proto, že některé dnes vyráběné jogurty viděly Lactobacillus sotva z rychlíku.

Kdy vyrazit k lékařům

  • Když ani po týdnu nezabere samoléčba.
  • Když výtok zapáchá nebo má jinou barvu, třeba zelenou či krvavou, nebo zapáchá po rybině. 

Jak se oblékat a neohrozit své vaginální zdraví

Vaginální problém může způsobit i zapaření. Máme tedy odložit džíny a neprodyšné oblečení?

Záleží mimo jiné i na tom, jak moc se potíme. Já jsem třeba zrovna člověk, který sukně nikdy moc nenosil, a džíny mi nikdy nedělaly problém. Ale jsou ženy, které se zapařují i v sukni. Mají opruzeniny mezi hýžděmi i na genitálu. 

Co může pomoci s nadměrným pocením v intimních partiích?

  • intimní deodorant 
  • dětský pudr
  • na už vzniklé pupínky a opruzení: zinková mast (pro miminka)
  • na pupínky vzniklé po holení: bambucké máslo

Jak se jako gynekoložka díváte na chození naostro? To je proti zapaření ideální, ale zase se práší…

Když je žena bez prádla, ale je oblečená a je s tím sama v pohodě, proč ne. Ale samozřejmě není moudré sednout si s „holým zadkem“ v minisukni na lavičku, to bych neriskovala. Prádlo může být dokonce přímo zdrojem dlouhodobých strastí. Protože ženu může dřít, může být neprodyšné, špatně sednoucí. Hrozí zapářka a podráždění kůže materiálem či pracím prostředkem. Kvůli mikrotrhlinám a mikrorankám je vyšší pravděpodobnost, že dojde k nějaké infekci. 

Genitálie jsou místa, na která slunce svítit nemá. Zvyšuje se tím v těchto místech riziko vzniku rakoviny kůže. Riziko spálení je mnohem vyšší.

Nedávno jsem zjišťovala, zda se dá chytit nějaká pohlavně přenosná choroba nebo jiná infekce ze záchodového prkénka. Vyšší riziko nákazy je z kliky na veřejných toaletách. Protože patogeny, které tam mohou být, na prkénku moc dlouho nepřežijí. Když si na něj položíme toaletní papír, na něm údajně patogeny ulpívají víc než bez něj.

A co nošení tang?

Dlouho jsem žila v tom, že tanga můžou způsobovat vaginální diskomfort a třeba hemoroidy, ale nakonec jsem zjistila, že to hodně ovlivňuje celkově kvalita prádla a jeho vhodná velikost. Protože i nevykrojené spodní prádlo, které se zařezává, může tyhle problémy dělat úplně stejně. Kromě zapářky a odírání je u nich problém ve vyšším riziku přenosu nečistot z konečníku dopředu. Protože se tanga bezprostředně dotýkají konečníku a kalhotky při nošení nezůstávají stále na jednom místě. Noste s sebou čisté kalhotky navíc. Pokud ty, co máte na sobě, už nejsou čisté, vyměňte je. Mohou totiž přinést nejen vaginální infekce, ale i infekce močových cest, protože nejčastějšími patogeny jsou v tomto případě bakterie ze střeva.

Přečtěte si taky, jaké spodní prádlo je vhodné podle gynekologa.

Jak na správnou hygienu, pokud se vám vrací záněty

  • Vyhraďte si speciální ručník jen na rozkrok (je to důležité zvlášť v době menstruace) a jiný zas jen na obličej. Kosmetičky dokonce doporučují starat se o pleť zvlášť, ne v rámci celotělové hygieny.
  • Neperte prádlo v aviváži.
  • Vyměňte menstruační pomůcky.
  • A raději omezte cukr a alkohol, které mohou zánět v těle zhoršovat.

Setkala jste se s nějakou chorobou z dovolené?

Jedna žena mi utkvěla v paměti. Byla na dovolené někde na wellnessu – nerespektování sezení v sauně na ručníku a podobně, přivezla si rozsáhlou mokvající infekci genitálu. Byl to diagnostický oříšek. Nic takového jsme v životě neviděli. Zabrala jí až druhá celková antibiotika. Ale co to bylo? To doteď nevíme. Přivézt se dá cokoliv.

A letní třešnička nakonec – pohlavní styk na dovolené…

Nedávno jsem byla na Zanzibaru, kde kvete sexuální turismus pro ženy – na plážích pobíhají „beach boyové“ a kromě náramků nabízí i sexuální služby. Říkám si, že tady je kondom slabá ochrana…

Lidé si hlavně neuvědomují, že se mohou nakazit jakýmkoliv stykem. I jen orálním. A nejde pouze o pohlavně přenosné choroby jako takové. Hrozí i žloutenky, kvasinky, bakteriální vaginóza a další. Už jen „osahávání“ může být problematické. Nevíme, na co ten člověk sahal, jak dobře si myje ruce, co má za nehty. Je tam strašně moc věcí, které mohou způsobit přenos. Stačí, že ženě někde na diskotéce jednou sáhne do kalhotek. Já vím, že to často nefunguje tak, že by se před tím lidé vykoupali a vydezinfikovali, ale je třeba počítat s tím, že si může člověk z takového zážitku odnést i nepříjemnosti. A to ani nemusí na Zanzibar.

Jak je to se slinami?

To je bohužel nejužívanější nejnevhodnější lubrikant, ale taky nedoporučovaný. Zajímavé jsou kvasinky. Nedoporučuje se orální sex, když lidé pili pivo nebo víno a jiné kvasné výrobky, protože z orálního sexu po jejich konzumaci hrozí kvasinková infekce. 

Problém mohou být i špatně vyčištěné zuby nebo když mají lidé v puse nějakou bakterii. Obecně máme kvasinky na těle všude, jenom se nesmí přemnožit. 

Kvasinky nejsou jen ženský problém, že?

Ano, i muži mohou mít kvasinku, bohužel tenhle fakt dost podceňují. Ale při léčbě kvasinkové infekce je vhodné léčit i partnera. Pokud má příznaky jako šupinky, pupínky, svědění nebo žena pozoruje zhoršení po styku. Aplikují se antimykotika na špičku penisu.

Můžeme se na léto a jeho nástrahy nějak připravit?

Měly bychom dodržovat určitá pravidla, když víme, že na infekce trpíme. Dodržovat pitný režim. Je třeba ještě připomenout alkohol a cukr, ty mohou také zvyšovat riziko kvasinkové infekce. Někdo je na to strašně háklivý. Ženy s opakovanými infekcemi nabádáme, aby trošku upravily stravu. Anebo je dokonce, když je to hodně opakované, vyšetříme na cukrovku.

Jak je to se sexem ve vodě?

To zase záleží v jaké. Rozhodně pozor na písek. A mořskou vodu. Stejně jako nechcete mít sůl v očích, nechcete mít sůl v jiných místech. Ale možná to někomu za ten zážitek stojí.

Je třeba myslet na to, že se ženám pak třeba týden nebude líbit, co se jim tam dole děje. Doporučuju ženám si na dovolenou brát vaginální léčbu, třeba vaginální výplach nebo antimykotika. Kdyby se náhodou něco dělo, tak ať to můžou řešit hned a můžou svoji dovču ještě zachránit.


Kamila Žižková je lékařkou v oboru gynekologie, porodnictví a sexuologie. Absolvovala v roce 2019 Lékařskou fakultu v Plzni UK a o dva roky později založila zábavně edukativní instagramový profil @moje_gynpor a později spolu s porodní asistentkou Klárou Sedmerovou podcast Pindy z gyndy, kde si povídají o gynekologii, porodnictví, sexualitě, ale i o tématech z běžného života ženy a mateřství. Vydala knihu Vulva není vagína, která je praktickým průvodcem světem ženských i mužských genitálií a intimního života. Ordinuje v Chomutově a Ústí nad Labem.

Léto v pestrých barvách

Do e-shopu

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články