Babičky do dětí cpou perníčky, linecké a další tradiční cukroví. Doma se dojídají vánoční kolekce a najdou se i tací, kteří ve velkém nakupují čokoládové Mikuláše ve slevě.
Je proto nadmíru důležité, abychom i v tomto období dětem zachovali trvalý přísun vitamínů. A protože zima je vždy sezónou citrusových plodů, připravili jsme pro vás jako inspiraci následující recept na pomerančové panáčky, po nichž nejen děti jistě rádi sáhnou.
Na recept budete potřebovat:
– pomeranče
– nůž
– párátka
Krok 1:
Celý tento recept je o pečlivém vyřezávání slupky pomeranče, toto mějte na paměti. Musíte tedy mít pevnou ruku a pořádně si přípravu rozvrhnout. Pomeranč si nastavte tak, aby stopka pomeranče byla uprostřed panáčka. V horní třetině pomeranče si nožem narýsujte hlavičku a jinak zbytek slupky v horní třetině odstraňte.
Krok 2:
Jako druhý krok je nejlepší vyříznout si prostor pod rukama. Tělíčko panáčka si samozřejmě můžete přizpůsobit vašim představám, ale nejjednodušší je udělat ho na každé straně cca o půl centimetru širší, než je hlavička, a ruce nechat široké cca jeden centimetr. Dobré je si na pomeranč obrys postavičky nakreslit propiskou nebo fixem a pak jenom linky nožem kopírovat.
Krok 3:
Řez, ze kterého nám vzniknou ruce, vedeme tak, aby nám vznikl cca jeden centimetr široký pruh slupky obepínající celý pomeranč v jeho ose. Řez směrem dolů, ze kterého nám vznikne trup a nohy, pak vedeme v dolní třetině pomeranče od rukou směrem dolů.
Krok 4:
Prostor mezi nohama vyřízneme tak, jak se nám líbí, a podle toho, jestli chceme udělat pomerančového panáčka, nebo panenku. My jsme zvolili panáčka, vyřízli jsme tedy trojúhelníček.
Krok 5:
Přebytečnou kůru vyloupneme tak, abychom nyní měli panáčka přilepeného na pomeranči. Poté odloupneme nohy, aby na nich mohl panáček stát.
Krok 6:
Nyní zespodu do pomeranče zapícháme párátka. Měla by být zhruba tak dlouhá, jako jsou nohy panáčka, aby mohl stát na všech zároveň (slupka samotná je moc měkká a celý pomeranč neudrží).
Krok 7:
Jako poslední krok už jen zařízneme nohy tak, aby se pomerančovému panáčkovi dobře stálo a neměl křivé nohy.
Krok 8:
Teď už je panáček hotový a tím pádem můžeme stejný postup aplikovat na další pomeranče, aby pomerančový panáček nebyl tak sám. Přece sami chcete, aby vaši nejmilejší kolem sebe měli celou zdravou a šťavnatou společnost.