Právě čtete

Tři verze bramboráků: S houbovou omáčkou, s parmazánem a batátové s mrkví

2401  
Sdílet: 

Tři verze bramboráků: S houbovou omáčkou, s parmazánem a batátové s mrkví

Bramboráky mají rádi snad všichni, koho znám. Někdo si dopřává ty klasicky smažené (moje babička je dělá na sádle), jiný zase radši dietnější verzi z trouby. Já se přiznám, že mi nejvíc chutnají ty mastnější, ale dávám si je jen jednou za čas. A nejraději s houbovou omáčkou. Tahle kombinace mi připomíná dětství v Polsku, odkud pocházím.

30. 9. 2022 3 min. čtení Małgorzata Boroń
Tři verze bramboráků: S houbovou omáčkou, s parmazánem a batátové s mrkví

Kdo mě zná, ten ví, že v kuchyni pořád experimentuji, a tak se mé pokusy nevyhnuly ani těmto placatým dobrotám. Tři druhy bramboráků, které dělávám doma a nejvíce se ujaly, tu mám dnes i pro vás. Tak ať vám chutnají!

Klasické bramboráky s houbovou omáčkou

K přípravě toho moc nepotřebujete, jen dejte pozor na to, aby vybrané brambory nebyly příliš vodnaté.

Ingredience na bramboráky:

  • 600 g brambor
  • 80 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 80 g hladké mouky
  • olej na smažení

Ingredience na omáčku:

  • 250 g hub
  • 80 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g smetany 30%
  • 1/3 lžičky pepře
  • 1/3 lžičky soli
  • 1 snítka petrželky

Příprava bramboráků:

  1. Brambory a cibuli nastrouhejte na jemném struhadle, dejte do velké mísy, prolisujte k nim česnek a promíchejte.
  2. Přidejte mouku, vejce, sůl a pepř a opět promíchejte.
  3. Na rozpáleném oleji smažte placičky z obou stran.

Příprava omáčky:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na malém množství oleje.
  2. Přidejte prolisovaný česnek a houby nakrájené na tenké plátky. Restujte asi 8 minut.
  3. Dochuťte solí a pepřem, přidejte nadrobno nakrájenou petrželku a smetanu.
  4. Omáčku vařte asi 4–5 minut, dokud nezhoustne.
  5. Pokud není omáčka dostatečně hustá, můžete smíchat lžíci mouky s vodou, přidat do omáčky a ještě krátce povařit.

Bramboráky s cuketou a parmazánem

Cuketa placičkám dodává jemnost, parmazán zase chuť. Je to opravdu dokonalá kombinace!

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 500 g cukety
  • 3 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • 80 g hladké mouky
  • 120 g ovesných vloček
  • 1 snítka kopru
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • parmazán na posypání
  • olej na smažení

Postup:

  1. Brambory a cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a vložte do velké mísy.
  2. Prolisujte česnek a přidejte do směsi. Počkejte asi 5 minut a slijte přebytečnou vodu, kterou brambory a cuketa pustí. Můžete je i lehce vymačkat.
  3. Přidejte ovesné vločky, mouku, vejce, nasekaný kopr, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
  4. Placičky smažte na oleji z obou stran dozlatova. Hned po odložení na talíř je zahorka posypte jemně strouhaným parmazánem.

Bramboráky ze sladkých brambor s bazalkovým dipem

Tyto placky mají úplně jinou chuť než klasické bramboráky. Jsou díky sladkým bramborám a mrkvi doslova sladko-slané. A já je podávám se svěžím dipem s bazalkou.

Ingredience na placičky:

  • 400 g sladkých brambor
  • 150 g mrkve
  • 80 g šalotky
  • 120 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 80 g ovesných vloček
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky sladké papriky
  • 1 lžička kari

Ingredience na bazalkový dip:

  • 150 g tvarohu ve vaničce
  • 50 g smetany 18%
  • 1 snítka bazalky
  • lžička citronové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře

Příprava placiček:

  1. Batáty, mrkev a cibuli nastrouhejte na jemném struhadle a vložte do velké mísy.
  2. Nechte 5 minut odstát, poté vymačkejte přebytečnou vodu.
  3. Přidejte vejce, mouku, ovesné vločky, jedlou sodu, sůl, pepř a koření. Vše důkladně promíchejte.
  4. Na oleji smažte placičky z obou stran dozlatova.

Příprava dipu:

  1. Bazalku nakrájejte nadrobno.
  2. V míse smíchejte tvaroh a smetanu, důkladně prohněťte vidličkou, přidejte bazalku, citronovou šťávu, sůl a pepř.
  3. Vše promíchejte a hotovou směs podávejte k placičkám.

Zajímalo by mě, kterou variantu si vyberete a vyzkoušíte. Manžel miluje ty s parmazánem, dcera Gaja sladké s batáty a já jsem zase pro klasiku.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články