Právě čtete

Návod na šumivé tablety na čištění toalety: Stačí 3 ingredience, které máte doma

59646  
Sdílet: 

Návod na šumivé tablety na čištění toalety: Stačí 3 ingredience, které máte doma

Stačí několik dostupných ingrediencí a snadno si vyrobíte šumivé tablety na čištění WC. Jsou podstatně levnější a ve většině případů i ekologičtější než čisticí prostředky z regálů drogérií. Jako bonus je s nimi umývání záchodu o něco zábavnější. Baví mě sledovat, jak tableta po vhození do toalety vyšumí.

7. 1. 2023 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Návod na šumivé tablety na čištění toalety: Stačí 3 ingredience, které máte doma

Můj malý syn se mnou rád uklízí. Napodobuje při tom vše, co dělám. Proto se snažím, aby čisticí prostředky byly co nejvíce přírodní a nebyly zdraví škodlivé. Uklízení si pak spolu „užíváme“ (on rozhodně víc než já) lépe. Já díky tomu, že si nedělám tolik starostí s tím, aby ručičkami, které si pořád strká do pusy, nesáhl na něco špatného, a on zase díky tomu, že ho nechám dělat více úkolů. Kéž by mu radost z uklízení vydržela i do pozdějšího věku!

Vyrobit tablety na čištění WC je snadné

Pokud se bojíte, že s výrobou tablet je moc práce a že se vám to časově nevyplatí, ráda bych vás vyvedla z omylu.

Hmotu vytvoříte během 10 minut a potom už jen stačí dát ji do formy nebo ručně vytvarovat. Takhle to necháte přes noc usušit a máte hotovo. Tablety vydrží v uzavíratelné sklenici několik měsíců.

K výrobě potřebujete jedlou sodu, kyselinu citronovou a rozprašovač s vodou. Bez tohoto základu se neobejdete. Pro podporu účinku jedlé sody s kyselinou citronovou můžete ještě přidat trochu octa buď přímo do tablet, nebo jím můžete pořádně vylít toaletu, až je budete používat. Začátečníkům doporučuji spíš druhou možnost. Navíc je do tablet možné přidat vonný olej podle toho, jakou vůni máte rádi.

Jak tvarovat tablety?

Můžete použít formičky, vykrajovačky, ale jde to i ručně.

Přestože můžete tablety vyrobit i bez formičky, doporučuji si nějakou (třeba na led nebo muffiny) připravit, pokud vám záleží na tom, aby i na pohled byly pěkné. Když je pak hezky naaranžujete do skleněné dózy, budou vaši koupelnu nejen čistit, ale také zútulňovat. Kromě formiček můžete použít také vykrajovátka, co máte na vánoční cukroví. Pokud doma nemáte ani formičky, ani vykrajovátka, tvarujte kuličky jen tak v ruce.

Podle mě je nejjednodušší směs napěchovat do silikonové formy. Další den, až směs ztuhne, vám tablety půjdou snadno vyklepnout. Pokud chcete, aby byly vzhledově opravdu pěkné a uhlazené (já se přiznám, že si na to nepotrpím), doporučuji je tvořit ve formě na led, tu následně zabalit do potravinové fólie a dát na ni závaží (např. knížky). Díky tomu vám všechna hmota zůstane ve formičce, nic nevyleze a tablety budou hezky hladké ze všech stran.

Jak tablety fungují?

Po vhození do vody začnou díky reakci kyseliny citronové se sodou pěnit. Tím se ničí bakterie a uvolňuje špína, na kterou byste štětkou jen tak nedosáhli.

Návod na výrobu šumivých tablet do toalety

Nejlepšího efektu dosáhnete při čištění tak, že záchod vylijete octem, vhodíte tabletu, počkáte, až vyšumí, a necháte vše 10 minut působit. Poté záchodovou mísu vytřete štětkou na toaletu. Takto používám tablety 1× týdně a jsou i skvělou prevencí proti vodnímu kameni.

Potřebujete:

  • 200 g jedlé sody
  • 90 g kyseliny citronové
  • Rozprašovač s vodou
  • 2 lžíce octa (můžete a nemusíte použít)
  • Pár kapek oblíbeného esenciálního oleje

Postup:

  1. V míse smíchejte jedlou sodu a kyselinu citronovou.
  2. Do rozprašovače s vodou přidejte 3 lžíce octa a pár kapek esenciálního oleje.
  3. Směs jedlé sody a kyseliny citronové postupně postříkávejte vodou z rozprašovače a promíchávejte, dokud nebude mít konzistenci takovou, aby držela pohromadě (přibližně jako vlhký písek). Nesmí být příliš mokrá, jinak vám vyšumí.
  4. Tvarujte tablety a ty pak nechte přes noc vyschnout, aby ztuhly.
  5. Tablety vyklepněte z formy, pokud jste ji použili, a uchovávejte je v uzavíratelné sklenici.

Když čekám návštěvu, vhazuji jednu tabletu do záchodu chvíli před tím, než k nám dorazí. Toaleta je pak čistá, a ještě navíc příjemně voní.

Šumivé tablety používám i na čištění splachovací nádržky. Stačí do ní tabletu vhodit, nechat rozpustit, počkat 15 minut a spláchnout. Toto doporučuji provádět dvakrát za rok.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články