Právě čtete

Naučte se různé tvary krémů a styly zdobení pomocí zdobicích špiček

19811  
Sdílet: 

Naučte se různé tvary krémů a styly zdobení pomocí zdobicích špiček

Zdobicí špičky si pamatuji už z dětství – tenkrát se s jejich pomocí zdobily dorty o sto šest. Jsem ráda, že zdobicí (neboli trezírovací) špičky jsou v kurzu i dnes, i když se styl zdobení trochu změnil. Já je používám hlavně při zdobení cupcaků a dortů nebo na přípravu sněhových pusinek.

29. 11. 2021 3 min. čtení Romana Böhmová
Naučte se různé tvary krémů a styly zdobení pomocí zdobicích špiček

Abyste si mohli vyzkoušet, jaké tvary špičky dělají, musíte na to mít dobrý krém. Mně se nejlépe pracuje s krémem z mascarpone a šlehačky nebo používám základní máslový krém s bílky, do kterého poté zašlehám mascarpone. Mascarpone krém je odlehčenější a extrémně jednoduchý. Pokud ale chcete hodně pevný krém, raději použijte ten máslový. Často se na zdobení používá i tzv. buttercream, který skvěle drží a je opravdu pevný, bohužel mám ale trošku problém s jeho složením. Je to takový ten opravdu máslový. Takže ho používám pouze na zatažení dortů kolem dokola, ale ne jako hlavní krém.

Recept na mascarpone krém

Ingredience:

  • 500 g mascarpone (z lednice)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 200 g smetany ke šlehání (z lednice)

Postup:

  1. Do mísy robota dejte mascarpone, moučkový cukr a vanilkový extrakt.
  2. Krém krátce prošlehejte. Poté přidejte smetanu a šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne pevný krém.

Krémové tipy

Do mascarpone krému můžete také přidat citronový krém lemon curd nebo třeba slaný karamel. Máslový krém se zase hodí hlavně v případě, kdy chcete přimíchat gelové potravinářské barvy.

Recept na máslový krém s bílky a mascarpone

Ingredience:

  • 2 bílky
  • 20 g cukru
  • 160 g másla (pokojová teplota)
  • 300 g mascarpone (pokojová teplota)

Postup:

  1. Připravte si kovovou mísu na vodní lázeň. Dejte do ní bílky a cukr. Na vodní lázni vše za stálého míchání zahřejte na teplotu 71 stupňů (k měření použijte kuchyňský teploměr).
  2. Přendejte bílky do mísy robota a vyšlehejte je do velmi tuhého sněhu. Jakmile dělá pevné špičky, můžete za stálého šlehání přidávat kostičky másla.
  3. Vůbec se nedivte tomu, že krém začne být chvílemi tekutější, uvidíte, že za pár minut se začne vyšlehávat v krásně tuhý krém.
  4. Přidejte 3 lžíce mascarpone a opět šlehejte, dokud se krém nespojí. Po lžících pokračujte a přidávejte tak dlouho, dokud nebude celé mascarpone v máslovém základu.

Barevná vychytávka

Když chci krém barvit, používám gelové potravinové barvy, vždy jen malou kapičku. Jsou hodně intenzivní a krémy vypadají lépe v pastelových odstínech. Pokud chcete udělat tzv. ombre efekt, naplňte do zdobicího sáčku 2–4 barvy a uvidíte, co se stane. Stačí je hezky otřít na přeskáčku na bok sáčku pomocí špachtle a máte krásně barevný krém.

Jak si vybrat základní výbavu

Na to, abyste si mohli doma zdobení vyzkoušet, budete potřebovat dvě základní věci. Zdobicí špičky různých tvarů a zdobicí cukrářský sáček.

Trezírovacích špiček je na trhu nespočet, já mám nejraději ty od značky Wilton, protože jsou opravdu kvalitní. Každopádně doporučuji vyhnout se těm plastovým, se kterými se špatně pracuje, a vždy používat kovové.

Sáčky používám nejraději jednorázové o velikosti 30–40 cm. Záleží na tom, co chcete připravovat. Pokud potřebujete do sáčku naplnit hodně krému, doporučuji ty větší. Můžete si ale v rámci ekologie pořídit i látkové sáčky, které je možné po použití vymýt a opakovaně použít.

Trénujte různé tvary a vzory

Každá špička dokáže udělat několik tvarů. Navíc je hojně využívám i při nanášení vnitřního krému do dortu. Stačí vám na to jednoduchá kulatá špička, díky které vytvoříte na korpusu spirálu. Krém máte hezky rovnoměrně rozložený po celém korpusu. Využít je ale můžete třeba i na cookies. V předvánočním čase, kdy peču cukroví, využívám špičky především na aplikaci krému, kterým slepuji dvě cukroví k sobě. Existují ale i jemné špičky, díky kterým ozdobíte vánoční perníčky.

jaký tvar dělá jaká špička

zdobicí špičky

Když plním sáček, nejlépe se to dělá tak, že ho postavím do vysoké vázy a okraje zahnu. Díky tomu při plnění drží hezky otevřený. Jak ho pak uzavřu? Buď jednoduše vršek zatočím, případně použiji speciální svorku nebo gumičku. Při práci přidržuji levou rukou část se špičkou, tou i navádím směr zdobení. Pravou rukou držím část s krémem a jemně ho vytlačuji.

Recept na sněhové pusinky

Ingredience:

  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 115 g cukru krupice
  • ocet

Postup:

  1. Mísu, ve které budete bílky šlehat, si nezapomeňte vytřít octem. Já si vždycky dám několik kapek na papírovou utěrku a mísu důkladně odmastím.
  2. Bílky spolu se špetkou soli dejte do mísy a začněte na střední stupeň šlehat.
  3. Když začnou bílky světlat, po lžících začněte přidávat cukr. Vždy ho nechte zašlehat a teprve poté přidejte další lžíci.
  4. Bílky šlehejte, dokud nebudou krásně tuhé a lesklé (bílky jsou hotové, když mísu obrátíte a bílky nevypadnou).
  5. Bílky naplňte do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou a tvarujte pusinky na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Délka pečení záleží na velikosti. Já tyto pekla na 100 stupňů 70–80 minut. Musí vám jít hezky odlepit od pečicího papíru.

Pokud si chcete vytvořit duhové pusinky, stačí část sněhu obarvit potravinářským barvivem a sáček zevnitř tímto barevným krémem natřít, teprve potom sáček naplnit bílým sněhem. Podobně jako při práci s krémem.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články