Právě čtete

Recept na domácí tacos včetně návodu na přípravu kukuřičných placek

24214  
Sdílet: 

Recept na domácí tacos včetně návodu na přípravu kukuřičných placek

Tacos patří mezi tradiční mexická pouliční jídla a jsou už nějakou dobu oblíbená i u nás. Tyhle kukuřičné placky jsou perfektní pro společné stolování – každý si je může dokončit sám podle toho, na co má chuť. Že je tohle jídlo náročné na suroviny? Nemusí tomu tak být! Připravila jsem recept, na který lehce nakoupíte i u nás.

16. 7. 2021 3 min. čtení Inspired Kitchen
Recept na domácí tacos včetně návodu na přípravu kukuřičných placek

Placky na tacos jsou malé kulaté tortilly o průměru cca 14–15 cm. Existují v měkké nebo v předsmažené verzi. Měkká má stejnou konzistenci jako klasická tortilla, stačí ji nahřát v mikrovlnce nebo na suché pánvi. Ty předsmažené jsou křupavé a křehké, prodávají se proto zabalené v krabici, aby se nepolámaly. Smaží se už přehnuté, takže mají tvar mušle. Aby změkly, nechávám je nahřát v mikrovlnce nebo troubě. Pak je už plním mou oblíbenou náplní, případně i posypu sýrem a zapeču.

Kde kupuji placky?

Hotové placky na tacos můžete koupit v obchodech s mexickými nebo orientálními surovinami, ale najdete je i ve větších a vybavenějších hypermarketech. Hledejte je v regálech s exotickými surovinami.

Jakou mouku používám?

Používá se speciální mouka masa harina. Vyrábí z kukuřice vařené ve vodě s hašeným vápnem, která se oloupe a namele. Díky této úpravě je kukuřičná mouka měkčí a lépe se s ní pracuje při rozvalování těsta na tenké placky.

Z klasické kukuřičné mouky placky na tacos bohužel moc dobře udělat nejdou. Hodně se lámou a nedrží. Jde udělat placky na tacos i bez masa hariny? Jde, ale jedině v kombinaci s pšeničnou moukou. Díky lepku obsažené v pšeničné mouce těsto lépe drží pohromadě. Pokud tedy masa harinu nemáte k dispozici, mám pro vás níže recept a tipy právě na tuto náhradní variantu.

Co podle mě nesmí chybět v tacos:

  • Náplň: Většinou se jedná o maso. Grilovaný steak nakrájený na tenké plátky nebo trhaný na jemná vlákna. Použít můžete vepřové, hovězí, ale tacos jsou výborné i s lososem nebo krevetami. Do vegetariánské verze volím černé fazole.
  • Salsa: Nejznámější je rajčatová pico de gallo, ale zajímavá je i papriková, ananasová anebo salsa z manga.
  • Zelenina: Fantazii se meze nekladou. Zaručeně fungují rajčata, paprika, bílá nebo červená cibule, fermentovaná zelenina, nakládaná kukuřice a chilli papričky. Pokud chcete tacos co nejautentičtější, použijte zelené jalapeños (prodávají se i nakládané), ale postačí i klasická červená nebo zelená chilli paprička.
  • Limetka a koriandr: Dodají další spektrum chutí.
  • Dressing: Dobrá je obyčejná zakysaná smetana, ale někdy připravuju dressing třeba z jogurtu, majonézy, česneku a mletého chilli.
  • Guacamole: Avokádová „omáčka“ k tacos perfektně sedí.
  • Cheddar: Sýr přidávám, když se chystám tacos zapékat.

Recept na domácí placky na tacos

Z uvedených ingrediencí připravíte 12 placek na tacos. Bude vám stačit běžně dostupná kukuřičná mouka, protože ji v tomto receptu kombinuji s pšeničnou.

Ingredience:

  • 170 g hladké kukuřičné mouky
  • 110 g hladké pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 ml vlažné vody

Postup:

  1. V míse smíchejte obě mouky se solí. Přidejte vodu a rukou vypracujte těsto. Rozdělte na 12 stejně velkých kuliček a přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií.
  2. Vezměte jednu kuličku těsta, dejte do mikrotenového sáčku a zploštěte rukou. Pak válečkem rozválejte na placku tenkou cca 4–5 mm.
  3. Pokud chcete, aby placka byla souměrně kulatá, položte na ni talířek dnem nahoru a nožem odkrojte přečnívající těsto.
  4. Opékejte na rozpálené pánvi z obou stran (1–2 minuty), dokud se placka nenafoukne a nebude mít zlatavou barvu.
  5. Upečené placky ihned zakryjte utěrkou. Jedině tak nevyschnou, zůstanou měkké a bude možné je rolovat a plnit.

Pokud chcete, aby placky měly svůj specifický přehnutý tvar, naskládejte je do pekáčku vedle sebe a dejte na 8 minut zapéct do trouby vyhřáté na 190 °C.

Domácí tacos – recepty na to, čím je naplnit

Placky plňte podle vaší vlastní chuti a nechte se inspirovat mým výše uvedeným seznamem. Maso můžete upéct podle mého receptu a doplnit ho pikantní salsou.

Ingredience na maso:

  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky černého mletého pepře
  • 400 g vepřové plece bez kosti
  • 2 lžíce oleje
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 2 velká zralá rajčata
  • 2 lžíce rajčatového protlaku

Postup přípravy masa:

  1. Troubu rozpalte na 200 °C. Smíchejte cukr, sůl, papriku, prolisovaný česnek a pepř. Kořením potřete maso ze všech stran.
  2. V pánvi rozpalte olej a maso na něm ze všech stran opečte.Pak ho dejte do zapékací nádoby s víkem, podlijte vývarem a vložte do trouby.
  3. Teplotu stáhněte na 150 °C. Pečte alespoň tři hodiny anebo doměkka. Jakmile se maso rozpadá, vyjměte z pekáče a natrhejte ho vidličkou.
  4. Do pánve, kde se restovalo maso, vložte nakrájená rajčata. Duste 5 minut, pak přidejte protlak a výpek z masa. Podle chuti osolte a opepřete. Pak promíchejte s natrhaným masem.

salsa a guacamole

Ingredience na salsu:

  • 2 rajčata
  • 1/2 bílé cibule
  • 2 zelené chilli papričky
  • šťáva z 1/2 limetky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli

Postup přípravy salsy:

  1. Nakrájejte papričky, cibuli, rajče a koriandr najemno.
  2. Promíchejte s limetkou, cukrem a solí.

Když budete mít hotové placky, maso i salsu, připravte si všechny další komponenty, na které zrovna budete mít chuť, a můžete se pustit do jídla. Věřím, že si tacos zamilujete stejně jako já.

Čtěte také: Mexická fiesta z aktuální kolekce nás vyhnala na Margaritu a Tacos

Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande

Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande

Dopřejte si osvěžující mix kávy a citrusů bez přidaného cukru, sladký jen díky přirozené chuti ovoce.

Chci ochutnat
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články