Placky na tacos jsou malé kulaté tortilly o průměru cca 14–15 cm. Existují v měkké nebo v předsmažené verzi. Měkká má stejnou konzistenci jako klasická tortilla, stačí ji nahřát v mikrovlnce nebo na suché pánvi. Ty předsmažené jsou křupavé a křehké, prodávají se proto zabalené v krabici, aby se nepolámaly. Smaží se už přehnuté, takže mají tvar mušle. Aby změkly, nechávám je nahřát v mikrovlnce nebo troubě. Pak je už plním mou oblíbenou náplní, případně i posypu sýrem a zapeču.
Kde kupuji placky?
Hotové placky na tacos můžete koupit v obchodech s mexickými nebo orientálními surovinami, ale najdete je i ve větších a vybavenějších hypermarketech. Hledejte je v regálech s exotickými surovinami.
Jakou mouku používám?
Používá se speciální mouka masa harina. Vyrábí z kukuřice vařené ve vodě s hašeným vápnem, která se oloupe a namele. Díky této úpravě je kukuřičná mouka měkčí a lépe se s ní pracuje při rozvalování těsta na tenké placky.
Z klasické kukuřičné mouky placky na tacos bohužel moc dobře udělat nejdou. Hodně se lámou a nedrží. Jde udělat placky na tacos i bez masa hariny? Jde, ale jedině v kombinaci s pšeničnou moukou. Díky lepku obsažené v pšeničné mouce těsto lépe drží pohromadě. Pokud tedy masa harinu nemáte k dispozici, mám pro vás níže recept a tipy právě na tuto náhradní variantu.
Co podle mě nesmí chybět v tacos:
- Náplň: Většinou se jedná o maso. Grilovaný steak nakrájený na tenké plátky nebo trhaný na jemná vlákna. Použít můžete vepřové, hovězí, ale tacos jsou výborné i s lososem nebo krevetami. Do vegetariánské verze volím černé fazole.
- Salsa: Nejznámější je rajčatová pico de gallo, ale zajímavá je i papriková, ananasová anebo salsa z manga.
- Zelenina: Fantazii se meze nekladou. Zaručeně fungují rajčata, paprika, bílá nebo červená cibule, fermentovaná zelenina, nakládaná kukuřice a chilli papričky. Pokud chcete tacos co nejautentičtější, použijte zelené jalapeños (prodávají se i nakládané), ale postačí i klasická červená nebo zelená chilli paprička.
- Limetka a koriandr: Dodají další spektrum chutí.
- Dressing: Dobrá je obyčejná zakysaná smetana, ale někdy připravuju dressing třeba z jogurtu, majonézy, česneku a mletého chilli.
- Guacamole: Avokádová „omáčka“ k tacos perfektně sedí.
- Cheddar: Sýr přidávám, když se chystám tacos zapékat.
Recept na domácí placky na tacos
Z uvedených ingrediencí připravíte 12 placek na tacos. Bude vám stačit běžně dostupná kukuřičná mouka, protože ji v tomto receptu kombinuji s pšeničnou.
Ingredience:
- 170 g hladké kukuřičné mouky
- 110 g hladké pšeničné mouky
- 1/2 lžičky soli
- 200 ml vlažné vody
Postup:
- V míse smíchejte obě mouky se solí. Přidejte vodu a rukou vypracujte těsto. Rozdělte na 12 stejně velkých kuliček a přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií.
- Vezměte jednu kuličku těsta, dejte do mikrotenového sáčku a zploštěte rukou. Pak válečkem rozválejte na placku tenkou cca 4–5 mm.
- Pokud chcete, aby placka byla souměrně kulatá, položte na ni talířek dnem nahoru a nožem odkrojte přečnívající těsto.
- Opékejte na rozpálené pánvi z obou stran (1–2 minuty), dokud se placka nenafoukne a nebude mít zlatavou barvu.
- Upečené placky ihned zakryjte utěrkou. Jedině tak nevyschnou, zůstanou měkké a bude možné je rolovat a plnit.
Pokud chcete, aby placky měly svůj specifický přehnutý tvar, naskládejte je do pekáčku vedle sebe a dejte na 8 minut zapéct do trouby vyhřáté na 190 °C.
Domácí tacos – recepty na to, čím je naplnit
Placky plňte podle vaší vlastní chuti a nechte se inspirovat mým výše uvedeným seznamem. Maso můžete upéct podle mého receptu a doplnit ho pikantní salsou.
Ingredience na maso:
- 1 lžička třtinového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sladké papriky
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky černého mletého pepře
- 400 g vepřové plece bez kosti
- 2 lžíce oleje
- 300 ml zeleninového vývaru
- 2 velká zralá rajčata
- 2 lžíce rajčatového protlaku
Postup přípravy masa:
- Troubu rozpalte na 200 °C. Smíchejte cukr, sůl, papriku, prolisovaný česnek a pepř. Kořením potřete maso ze všech stran.
- V pánvi rozpalte olej a maso na něm ze všech stran opečte.Pak ho dejte do zapékací nádoby s víkem, podlijte vývarem a vložte do trouby.
- Teplotu stáhněte na 150 °C. Pečte alespoň tři hodiny anebo doměkka. Jakmile se maso rozpadá, vyjměte z pekáče a natrhejte ho vidličkou.
- Do pánve, kde se restovalo maso, vložte nakrájená rajčata. Duste 5 minut, pak přidejte protlak a výpek z masa. Podle chuti osolte a opepřete. Pak promíchejte s natrhaným masem.
Ingredience na salsu:
- 2 rajčata
- 1/2 bílé cibule
- 2 zelené chilli papričky
- šťáva z 1/2 limetky
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 1 lžička cukru
- špetka soli
Postup přípravy salsy:
- Nakrájejte papričky, cibuli, rajče a koriandr najemno.
- Promíchejte s limetkou, cukrem a solí.
Když budete mít hotové placky, maso i salsu, připravte si všechny další komponenty, na které zrovna budete mít chuť, a můžete se pustit do jídla. Věřím, že si tacos zamilujete stejně jako já.
Čtěte také: Mexická fiesta z aktuální kolekce nás vyhnala na Margaritu a Tacos
Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande
Dopřejte si osvěžující mix kávy a citrusů bez přidaného cukru, sladký jen díky přirozené chuti ovoce.