Pro dobré čatní naštěstí není nutné jezdit až do indických krajin, i s našimi lokálními surovinami si lze připravit velmi chutnou verzi. Výroba je podobná jak u marmelády a výsledek opravdu stojí za to.
Co je to vlastně čatní?
Kdybych měla čatní představit někomu, kdo o něm nemá ani tušení, asi bych mu řekla, že je to velmi hustá omáčka, která se připravuje z ovoce nebo zeleniny a přidává se do ní spousta dalších přísad.
Oblíbené je mangové čatní, ale u nás můžeme využít dostupnější druhy ovoce i zeleniny. Hodně se používají jablka, hrušky, švestky, meruňky, rajčata, papriky, česnek a cibule, ale viděla jsem dokonce i čatní z dýně, broskví, angreštu, rebarbory, mrkve nebo citrusů.
Velmi často se přidává sušené ovoce, nejčastěji rozinky a datle. Pro zvýraznění chuti se používají ovocné octy a samozřejmě nesmí chybět koření. Nejpoužívanějším kořením je skořice, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček nebo kardamom, z bylinek pak čerstvá máta a koriandr.
Fantazii a chuti se meze nekladou
Jak vidíte, čatní můžete připravit téměř z čehokoliv. Jeho výsledná chuť je velmi pestrá a často je problém ji popsat. Může být totiž trochu sladké, trochu kyselé, pikantní, hodně kořeněné a slané zároveň.
K čemu se dá čatní jíst a jak se připravuje?
V Indii se čatní podává hlavně jako předkrm společně s kukuřičnými plackami, kterými se čatní nabírá. Po celou dobu zůstává na stole, takže si jím můžete dochutit jakýkoliv následující pokrm.
U nás se podává nejčastěji k pečenému či dušenému masu, ke grilovaným steakům, ale skvělé je k i vyzrálým sýrům nebo na pomazánkou potřené pečivo. A takové brusinkové čatní by se mi perfektně hodilo na žitný chléb s dobrou domácí paštikou.
Čatní se připravuje tak, že se všechna zelenina a ovoce nakrájí na menší kousky (v případě menších lesních plodů to samozřejmě není potřeba) a spolu s trochou vody a ostatními surovinami se velmi dlouho vaří, dokud všechna zelenina a ovoce nezměkne a omáčka nezhoustne. Na závěr nezapomeňte hotovou omáčku ochutnat a podle libosti dosladit, dosolit nebo dokořenit, ať je výsledek přesně podle vašeho gusta.
Co budete kromě ingrediencí a surovin potřebovat? Hrnec se silným dnem a také trochu toho vašeho času. Čatní by se mělo vařit na nízkém stupni zhruba hodinu a je potřeba na něj často koukat a promíchávat, aby se nepřipalovalo. Hotová omáčka se ještě horká dává do vyvařených čistých sklenic s víčkem. Pro jistotu můžete čatní ještě zavařit, pak bude mít opravdu dlouhou trvanlivost. Skleničky udržujte v chladu, temnu a suchu, po otevření je nutné čatní skladovat v lednici.
Tipy na chuťové kombinace
Existují stovky a možná i více kombinací surovin pro výrobu čatní a experimenty nejsou stejně jako u marmelády zakázány, naopak jsou vítány. Pokud ještě trochu tápáte, pro začátek se můžete inspirovat mými oblíbenými kombinacemi.
- Mango + rozinky + zázvor + chilli + česnek + cibule + jablečný ocet
- Cibule + balsamiko ocet + česnek + tymián + pepř
- Jablko + rozinky + cibule + skořice + hřebíček + česnek + jablečný ocet
- Dýně + hořčičné semínko + římský kmín
- Švestky + brandy nebo rum + česnek + zázvor + skořice + červený vinný ocet
Proměnit přebytky v jedlý dárek
Je to můj oblíbený způsob, jak zpracovat přebytky, proto je asi nejvhodnější ho dělat v létě, kdy je hodně ovoce a zeleniny. A pokud se na něj vrhnete v zimě, nezapomeňte připravit i pár skleniček navíc pro své blízké – třeba pod stromeček. Každý labužník tento netradiční jedlý dárek ocení.
Cibulové čatní
Připravte si doma cibulové čatní podle mého receptu. Z uvedených ingrediencí získáte asi 2 skleničky a příprava vám zabere 1,5 hodiny. Cibulové čatní se podle mě perfektně hodí například do domácích hamburgerů.
Suroviny:
- 1 kg červené cibule
- 5 stroužků česneku
- 80 ml slunečnicového oleje
- 80 g cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého mletého pepř
- 1 lžička sušeného tymiánu (nebo hrst čerstvého)
- 80 ml červeného vinného octa
Postup:
- Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na tenké proužky, česnek na plátky.
- V hrnci rozpalte olej a cibuli s česnekem restujte na mírném stupni zhruba 30 minut. Po celou dobu míchejte. Pokud se cibule opravdu hodně připaluje, podlijte ji trochou vody a ztlumte teplotu.
- Po uplynutí doby cibuli s česnekem osolte, opepřete, přidejte tymián (pokud dáváte čerstvý, tak bez větviček) a cukr.
- Za stálého míchání nechte zkaramelizovat, což bude trvat cca 10–15 minut. Pak přilejte ocet a vařte dalších 10 minut.
- Hotové horké čatní dejte do horkých a vysterilizovaných skleniček, uzavřete a pak zavařte. Skladujte v suchu, chladu a temnu.